Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

vineri 15 octombrie, 2021

Ziua Internațională a Nevăzătorilor (denumită și „Ziua Bastonului Alb”) a fost instituită de Organizația Europeană pentru Bunăstarea Nevăzătorilor, în anul 1993, la Varșovia. Marcarea acestei zile a generalizat sărbătorirea la nivel mondial a „Zilei bastonului alb”, instituită de președintele american Lyndon Johnson, în 1964.

În fapt, ziua de 15 octombrie a fost proclamată Ziua Bastonului Alb de către președintele SUA, Lyndon B. Johnson, la 6 octombrie 1964. Ulterior, acest eveniment a căpătat un caracter internațional, ziua fiind sărbătorită pe întregul mapamond. Bastonul alb nu este doar un instrument care poate fi folosit pentru obținerea independenței, fiind totodată un simbol al persoanelor nevăzătoare în societate. Bastonul alb este un instrument necesar persoanelor fără vedere și, totodată, un simbol al independenței. De secole nevăzătorii foloseau bastonul numai ca instrument ajutător în călătorii. Abia în secolul al XX-lea, în perioada dintre cele două războaie mondiale, el a fost promovat ca simbol pentru a avertiza lumea că purtătorul este nevăzător, începând din Europa și apoi răspândindu-se în America de Nord. James Biggs, un fotograf englez din Bristol, susține că el a inventat bastonul alb, în 1921. În urma unui accident care l-a costat vederea, artistul a hotărât să-și vopsească bastonul în alb pentru a fi văzut mai ușor de către șoferi. Nu au trecut zece ani și bastonul alb și-a făcut prezența în societate. În februarie 1931, Guilly d’Herbemont a lansat o mișcare națională privind folosirea bastonului alb de către nevăzătorii francezi. Campania fiind mediatizată pe larg în ziarele englezești, ea a fost adoptată și de Marea Britanie. Acțiunea a fost sponsorizată de Cluburile „Rotary”. Introducerea bastonului alb în America de Nord i se atribuie Clubului Internațional „Lions”.

În 1930, un membru al clubului George A. Bonham a realizat că bastonul negru nu este prea bine văzut de șoferi. Clubul „Lions” a decis să vopsească bastonul în alb pentru a fi cât mai vizibil pentru conducătorii auto. În 1931, clubul a început un program național, în SUA, de promovare a utilizării bastonului alb de către nevăzători. În anii ’20-’30, nevăzătorii mergeau ținând bastonul diagonal în fața lor într-o poziție fixă. Dar atunci când veteranii orbi din Al Doilea Război Mondial s-au întors în America, forma și modul de utilizare a bastonului alb au fost iarăși schimbate, în încercarea de a-i ajuta pe veterani să se reîntoarcă la o viață activă. Pe la începutul anilor 1960, mai multe organizații statale și agenții de readaptare, care ofereau servicii nevăzătorilor și celor cu deficiențe de vedere, au făcut presiuni asupra Congresului american pentru a desemna ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca ‘Ziua bastonului alb’ în toate statele din SUA. Pe 6 octombrie 1964, Congresul SUA a emis Rezoluția HR 753, prin care îl autoriza pe președintele SUA să proclame ziua de 15 octombrie a fiecărui an ca fiind „Ziua bastonului alb”. În 2011, președintele american Barack Obama a numit această zi și „Blind Americans Equality Day”. Ulterior, de ajutorul acestui „prieten fidel” au putut beneficia nevăzători din lumea întreagă. În România, primul Club „Lions” a fost înființat în 1990.

Gigi BUȘE





Un răspuns la “La 15 octombrie este și „Ziua Internațională a Nevăzătorilor””

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.