Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 6 octombrie, 2021

Va fi achziționată piatră de carieră și concasată, sort 40-63 mm si alte materiale necesare sezonului rece.

Materialul ar trebui să fie furnizat în carierele miniere în a doua jumătate a acestei luni, după finalizarea procedurilor cu licitația. Contractul are o valoare de 352.600 de lei. Piatra de carieră va fi folosită pentru amenajarea drumurilor interioare din subunități. Din cauza precipitațiilor, acestea devin impracticabile, fiind pline de noroi și apă. „Produsul este necesar pentru asigurarea infrastructurii drumurilor tehnologice în cariere, aliniamente de benzi transportoare, precum şi pentru amenajarea platformelor de revizie la utilajele de mare capacitate.

Achiziția este urgentă fiind cuprinsă în Programului Pregătirilor de iarnă, iar nerealizarea acesteia poate conduce la nerealizarea Programului de producție. Notă: Numărul de zile pânâ la care operatorii economici pot solicită clarificări: 4 zile înainte de data limită pentru depunerea ofertelor.”, conform Complexului Energetic Oltenia. Contractul este împărțit în trei loturi.

Lipsă de specialiști

În același timp, la Complexul Energetic Oltenia va fi implementat un program de pensionări. Șefii Complexuluii Energetic Oltenia se tem că vor rămâne fără foarte mulți specialiști până la finalul anului. Din acest motiv îi avantajează ca Legea 179 să fie interpretată în defavoarea angajaților din termocentrale. De aici ar urma să și plece cei mai mulți angajați, dacă legea s-ar aplica în momentul de față, așa cum este redactată. În urma modificărilor propuse, nu vor mai părăsi compania peste 3.000 de mineri și energeticeni, ci în jur de 1.700.

Managerul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Burlan, le-a transmis liderilor de sindicat, la ultima ședință, că nici măcar cei 1.700 de salariați nu se vor pensiona toți, pentru că vor prefera să rămână în companie până la finalul acestui an pentru a încasa prima de Crăciun. Astfel, se va putea conta pe câteva sute de specialiști.

Discuții cu șeful Casei Naționale de Pensii

Sindicatele din Complexul Energetic Oltenia așteaptă discuțiile de vineri cu șeful Casei Naționale de Pensii pentru a stabili modul în care va fi aplicată Legea 179 care reglementează condiții speciale de muncă la companiile energetice și reduce cu 13 ani vârsta de pensionare la societățile din domeniul minier și energetic. Unii lideri de sindicat nu au însă încredere în formula propusă, având în vedere că ar urma să fie emis un ordin la nivelul Casei Naționale de Pensii.

Suspiciunea celor de la sindicate care acum fac un pas în spate este că ordinul ar putea fi schimbat rapid, dacă se vor modifica interesele celor care ajung la guvernare la un moment dat și nu vor mai fi de acord cu formula de pensionare respectivă. Prin urmare, se dorește mai multă stabilitate în privința aplicării legii, iar acest lucru este posibil printr-o Ordonanță de Urgență sau prin lege. Pentru aplicarea programului de pensionare, sindicatele din CEO au stabilit și un program de proteste la Târgu Jiu. Următorul protest în Piața Prefecturii are loc pe 7 oct.

Ionel CILICA-DIACONU





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.