Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 3 octombrie, 2021

Veste foarte tristă pentru iubitorii folclorului bănățean. S-a stins din viață Petrică Moise, renumit cântăreț de muzică populară din Banat.

Petrică Moise, în vârstă de 74 de ani, era internat în stare foarte gravă la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Starea lui s-a agravat, astfel că medicii l-au transferat pe Secția de ATI, unde, în ciuda eforturilor medicilor, acesta a pierdut lupta cu boala și după câteva ore a murit. Avea afectare pulmonară severă. Potrivit unor surse medicale, interpretul nu era vaccinat împotriva coronavirusului.

Petrică Moise s-a născut în 19 iunie 1947 la Chișoda, județul Timiș, fiind unicul fiu a lui Aurel și Persida Moise.

Elev la școala generală din Chișoda este descoperit de profesoara de muzică Gertruda Catona, cu ureche muzicală foarte bună și îndrumat spre Liceul de muzică și arte plastice din Timișoara, pe care îl va absolvi în 1966 la clasa de instrumente de percuție. După absolvirea liceului devine student la Conservatorul de muzică Gh. Dima din Cluj și component al ansamblului „Mărțișorul” al Casei studenților din Cluj ca solist vocal sub îndrumarea taragotistului Dumitru Farcaș. Renunță în anul II la conservator, își satisface stagiul militar la Ansamblul armatei din Cluj ca solist vocal, apoi în 1971 dă admitere la facultatea de muzică a Institutul pedagogic din cadrul Universități din Timișoara. Din 1971 își începe activitatea ca solist vocal la Ansamblul „Doina Timișului” al Casei studenților și la Ansamblul „Timișul” al Casei de cultură a Municipiului Timișoara. După absolvirea facultății de muzică rămâne artist liber profesionist devenind slujbaș al artei cântului pe scenele țării și în străinătate. Face turnee în Ungaria, Austria, Germania, Franța, Italia, Elveția, Suedia, Canada, S.U.A. și Australia. Colaborează cu ansambluri de amatori și profesioniste cum ar fi „Timșul” din Timișoara, „Junii Sibiului”, „Țarina” din Alba-Iulia, „Mesișul” din Zalău, „Maramureșul” din Baia Mare, „Zarandul” din Arad sau „Ciocârlia” din București.  

Deși era supranumit de colegi „profesorul” nu a predat la catedră rămânând pe scenă dedicat muzicii populare naționale. A realizat în 1990 un L.P. la casa ELECTRECORD, apoi câteva albume de muzică populară la studiourile de înregistrări particulare din Timișoara și o înregistrare făcută la studioul de radio și televiziune Novi Sad din Serbia. Formația cu care a făcut majoritatea înregistrărilor sale se numește „Virtuozii Banatului”. Un artist excepțional dar de o modestie covârșitoare, Petrică Moise a fost nu doar un interpret ci mai ales un talentat creator. Cântecele sale au depășit de mult granițele Banatului și ale țării, fiind preluate de generații de interpreți de pretutindeni.

Bunul Dumnezeu să-i odihnească sufletul în liniște și pace!

Gigi BUȘE

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.