Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

vineri 9 iulie, 2021

Ioana Podăriță are 18 ani, este din Târgu Jiu,  a absolvit anul acesta, 2021, Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” din Târgu-Jiu, cu media generală 9,76 în clasa a XII-a și, din luna august, va începe cursurile la „Whittier College” din California, unde va studia Drama și Performing Arts.

Ioana Podăriță a descoperit actoria la vârsta de 14 ani, iar de atunci visează să devină și ea actriță. „Încă de când eram mică, stresul meu constant, ce a apărut în clasele 1 – 4, odată cu o învățătoare ce punea foarte multă presiune pe mine, putea fi alinat doar de filmele în care mă pierdeam. Atunci credeam că personajele construiesc aceste lumi fictive. Între timp, am aflat că actorii sunt adevărații mei eroi, și că eu pot, în felul meu, să devin un erou pentru alți oameni, construind lumi în care aceștia să se piardă când viața reală devine prea grea. Fiind diagnosticată cu tulburare de anxietate, stresul vine și pleacă fără motiv, iar singurul remediu temporar pentru mine este actoria. Atunci când joc simt că respir și îmi folosesc emoțiile într-un mod constructiv, pe scenă sau pe platoul de filmare, unde entuziasmul, frica, bucuria dau naștere personajelor și ajung la public. Am descoperit actoria la 14 ani, din întâmplare, când am mers cu o prietenă la cursurile ei. A fost fascinant să descopăr că există un spațiu unde pot să fiu eu întru totul, să greșesc și să învăț într-un mediu atât de iubitor. Ne desfășuram repetițiile la Muzeul Județean, iar printre acele picturi și sculpturi, am dat naștere personajelor ce au devenit parte din mine. Am învățat și am crescut alături de femeile pe care le-am jucat și lor le datorez totul. Îmbrățișând slăbiciunile lor, am învățat să le accept pe ale mele. Primul rol pe care l-am jucat la 15 ani a fost Antigona, unul dintre cele mai puternice personaje feminine din literatura universală. Devotamentul meu față de feminism se datorează ei. La aceea vârstă eram încă timidă, dar Antigona, devenind parte din mine, mi-a dat puțin din curajul ei. În următorii ani am jucat diverse alte personaje, la fel de complexe, printre care o prințesă (Lia – piesa originală Basmmm), o adolescentă îndrăgostită (videoclipul Să Nu Uiți De Ea) și o asistentă de război (lungmetrajul Eroii de la Podul Jiului regizat de Sergiu Prodan), dar Antigona a rămas cea mai puternică influență feminină”, a povestit Ioana.

Cum a ales facultatea și în ce a constat procesul de admitere

Ioana a primit oferte de acceptare de la șapte universități din SUA, însă a ales Whittier College. „Am ales facultatea după trei criterii: să ofere un program bun de actorie, locația în California și să ofere un pachet de sprijin financiar bun, iar așa am ajuns la Whittier College. Știam că acolo voi avea multe de învățat ca actriță, fiind nucleul industriei”, a spus Ioana. Procesul de admitere a început în mai 2020, iar scrisoarea de acceptare la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut. „A fost nevoie să strâng patru scrisori de recomandare (trei de la profesori + una de la o persoană din industria cinematografiei). Am avut de scris mai multe eseuri, pe diverse teme, și unul personal. Am dat examenul de engleza IELTS, pentru care am început să mă pregătesc din toamna anului 2019 (aveam nevoie de o notă mare). Mi-am construit un CV și un portofoliu cu experiența mea în actorie. A fost nevoie să dau și un interviu la facultate. Și am trimis foaia matricolă din toți anii de liceu + o lista cu toate activitățile extrașcolare. Am primit scrisoarea de acceptare la sfârșitul lui noiembrie 2020. Aș vrea să le mulțumesc doamnei profesor doctor Elena Roată, doamnei profesor Elena Valeria Teoteoi și doamnei profesor Dana Vîlceanu. Mi-au fost alături în tot acest proces”, a explicat tânăra.

„Vreau să le iau măcar o parte din această povară financiară părinților mei”

Din partea „Whittier College”, Ioana a primit deja trei burse cu valoarea totală de 36.000$. Tânără are însă nevoie de ajutor pentru a acoperi cheltuieli legate de cazare, masă, asigurarea de sănătate, precum și o parte a taxelor de școlarizare. „Bursele primite nu acoperă decât o parte din costuri, restul de 30.000$ (cazare – 8.216$, masă – 6.512$, transport – aprox. 1000$, asigurare de sănătate – 2.190$, o parte din tuition – 13.000$) trebuind să fie acoperite de familia mea și de mine (prin job-urile din campus). Vă cer ajutorul pentru că aceste costuri sunt foarte mari pentru părinții mei, singura noastră sursă de venit fiind salariile lor. Vreau să le iau măcar o parte din această povară financiară părinților mei, care mi-au fost alături pe tot parcursul acestei călătorii și care mereu au muncit din greu ca eu să pot să învăț și să devin o femeie puternică, studiind la una dintre cele mai bune universități liberal arts din Statele Unite. Sanford Meisner a spus că durează 20 de ani să devii actor. Eu vă cer câteva minute să mă ajutați să continui această călătorie” – așa sună apelul lansat de Ioana Podăriță prin intermediul platformei Adoptamstudenti.ro (https://adoptamstudenti.ro/campanii/ioana-podarita/? fbclid=IwAR3gRSvPCG4vihxZJ31yze-MHJ-xUNhHX_16RaC_8yo15LmYmn1m4XjUqbc).

„Este un copil talentat, un copil cu personalitate puternică, devotat școlii. A avut mereu inițiative, a făcut parte din foarte multe acțiuni, s-a implicat în foarte multe acțiuni de voluntariat și a avut o contribuție însemnată la atribuirea titlului de Școală-ambasador Colegiului Național «Tudor Vladimirescu». A făcut parte din trupa de teatru, motiv pentru care și-a ales, fără niciun fel de ezitare, acest drum. A depus foarte multă pasiune în toată această perioadă, merită să fie ajutată, merită să fie înțeleasă și merită să i se acorde o șansă pentru ca pasiunea ei să rodească. Este un copil care a lăsat urme în școală”, este mesajul Elenei Roată, unul dintre profesorii tinerei târgujience.

Ne alăturăm și noi doamnei profesoare Elena Roată și-i susținem mesajul transmis de a ajuta această tânără talentată să-și urmeze studiile la „Whittier College” din California. Succes, Ioana Podăriță, să devii o mare actriță!!!

Gigi BUȘE

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.