Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

vineri 25 iunie, 2021

La șase ani după lansarea sistemului de operare Windows 10, Grupul informatic american Microsoft a prezenta joi, 24 iunie 2021, noua versiune a sistemului de operare Windows 11.

Windows 10 a fost lansat în iulie 2015 și au trecut șase ani de atunci, astfel că a venit timpul unui nou sistem de operare. Așa că, joi, 24 iunie 2021,  Windows 11 a fost prezentat oficial, dar pe internet au apărut print-screen-uri despre cum va arăta cel mai nou sistem de operare Microsoft.

Acest sistem de operare care a transformat Microsoft într-un gigant mondial, care a dominat piața computerelor personale timp de mai mulți ani, a fost devansat ca popularitate în ultimii ani de dispozitive care utilizează software-ul Apple și Google dar cu toate acestea Windows este în continuare elementul central al poziției solide pe care o ocupă Microsoft pe piața corporate.  În plus, noul sistem de operare upgradat ar putea fi și pe placul persoanelor fizice, care în ultimul an au ajutat la creșterea vânzărilor de PC-uri, grație muncii de acasă în perioada pandemiei de COVID-19.  Analiștii se așteptau ca noua versiune să conțină unele update-uri pentru utilizatorii de business care să îl facă mai ușor de utilizat în sistem dual-monitor. De asemenea, ar putea veni cu unele update-uri pentru pasionații de jocuri pe PC, un alt segment important de clienți pentru Microsoft, inclusiv o aplicație pentru Xbox.

Sistemul de operare Windows a stat la baza ascensiunii Microsoft în anii 1990 pe măsură ce computerele personale au devenit ceva normal în rândul companiilor și consumatorilor. Însă acest sistem de operare a fost nevoit să treacă în spatele sistemelor de operare iOS, dezvoltat de Apple, și Android, dezvoltat de Alphabet Inc, pe măsură ce telefoanele mobile au înlocuit PC-urile în calitate de principal dispozitiv de computing pentru miliarde de utilizatori. Datele StatCounter arată că 78% dintre PC-uri din lume rulează Windows 10 și 16% rulează Windows 7. În Europa cota Windows 10 este 83%. Windows 10, cea mai recentă versiune a sistemului de operare, are 1,3 miliarde de utilizatori, aproape la fel de mulți ca baza totală de dispozitive Apple instalate, de 1,65 miliarde utilizatori, dar mai puțin de jumătate decât cei trei miliarde de utilizatori de Android.  În rândul PC-urilor și laptop-urilor, Windows a pierdut o parte din cota de piață în 2020 în fața dispozitivelor Chromebooks de la Google, pe măsură ce școlile au optat pentru dispozitive mai ieftine pentru învățarea online, dar cu toate acestea controlează încă o cotă de piață de peste 80%, potrivit firmei de cercetare de piață IDC.

Windows 11 are un nou buton Start și un nou meniu Start, aliniate pe centrul taskbar-ului. Tot centrate vor fi și pictogramele plasate pe taskbar.  Meniul Start include aplicațiile și documentele recente, alături de o bară de căutare – și acestea aliniate central. Cei care vor să-l pună în locul tradițional din stânga pot face acest lucru extrem de ușor.  Au dispărut din meniul Start așa-numitele Live Tiles, care afișau în timp real informațiile furnizate de aplicații. O schimbare vizuală ține de colțurile rotunjite care vor fi vizibile la meniurile contextuale, la aplicații, la File Explorer și la meniul de Start. Apare și un nou ”icon” pe taskbar: Widgets. La capitolul noutăți pot fi adăugate și o serie de animații.  Este însă o versiune preliminară și probabil că multe se vor schimba în lunile următoare.  

Noul design seamănă izbitor cu ceea ce trebuia să fie Windows 10X, versiunea de Windows care gândită să concureze cu Chrome OS, dar la care Microsoft a renunțat în final. De altfel, Microsoft a anunțat anterior că unele caracteristici ale lui Windows 10X vor fi mutate în Windows 11.  Vor exista îmbunătățiri și pe partea de performanță. Una dintre acestea este reducerea cu 40% a dimensiunii update-urilor, care vor fi instalate mai eficient, în fundal.  Soluția de comunicare video lansată în plină pandemie de Microsoft, Teams, va fi integrată în Windows 11 și, mai mult, va fi plasată pe taskbar în mod implicit.  Widget-urile revin în centrul atenției odată cu Windows 11, însă vor fi diferite de vechea iterație. Conform Microsoft, acestea vor fi fluxuri personalizate de informații (știri, vremea, hărți etc.), create cu ajutorului AI-ului.  Noul sistem de operare va prelua și funcții pentru gaming și video de la Xbox, precum auto HDR, care va activa contrastul dinamic pentru monitoarele compatibile.  Tot de Xbox va fi preluată și funcția DirectStorage, care va scădea timpii de încărcare a jocurilor în cazul mediilor de stocare SSD care folosesc NVMe sau interfețe mai noi.

Din sistemul de operare va face parte și Xbox Game Pass, care include xCloud. Asta înseamnă că utilizatorii vor putea folosi aplicația Xbox pentru streaming de gaming.  O altă noutate este Snap Groups – posibilitatea de a grupa și deschide împreună mai multe aplicații plasate pe taskbar.  Așa cum s-a vehiculat și anterior, magazinul Microsoft Store va găzdui și aplicații Win32, pe lângă aplicațiile UWP (Universal Windows Platform). Asta înseamnă că programe precum Chrome sau Firefox vor putea fi publicate de către dezvoltatori în magazinul oficial de aplicații.

Windows 11 este următoarea iterație majoră a sistemului de operare Microsoft. Dar apare o întrebare: actualizarea va fi gratuită sau cu plată?  Într-o scurgere cu Windows 11 in care ne arata cum va fi construit, The Pkeyconfig ( pachetul de configurare cheie de produs ) sugerează că un upgrade-ul Windows 11 gratuit va fi oferit utilizatorilor care folosesc anumite versiuni de Windows.

Cu speranța că acest nou sistem de operare ne va ușura activitatea informatică îi dorim „bun venit” în lumea informaticienilor și utilizatorilor de calculatoare.

Gigi BUȘE





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.