Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 16 iunie, 2021

Miercuri, 16 iunie 2021, la Geneva în Elveția, a avut loc prima rundă a summitului președinților american și rus, Joe Biden și Vladimir Putin.

Relațiile bilaterale dintre SUA și Rusia s-au degradat continuu în ultimii ani, ajungându-se la situația în care cele două state nu au la această oră ambasadori la Washington și Moscova. Ele au fost marcate în ultima vreme de scandalul legat de amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016, dar și tentativele de la scrutinul din 2020. Un alt dosar extrem de important este legat de atacurile cibernetice la care au fost supuse instituții și companii americane de către hackeri ruși.  Un subiect sensibil al discuțiilor este și cel al drepturilor omului, cazul Alexei Navalnîi fiind pe agenda americană, dar și un eventual schimb de prizonieri. Washingtonul mai este interesat și de retragerea trupelor rusești de la granița cu Ucraina, Biden intrând la convorbiri după discuțiile cu aliații din cadrul summitului NATO. Cei doi lideri vor încerca însă să ajungă la un numitor comun pe teme precum acordul privind controlul armelor și arsenalul nuclear sau schimbările climatice.  

Dacă până nu demult Biden spunea despre Putin că este ”un criminal”, fără suflet, cu puțin timp înaintea summitului, președintele american a declarat că își dorește o ”relație stabilă și predictibilă” cu Rusia. Biden a mai spus că acesta este un ”adversar pe măsura” SUA și că nu se pune problema dacă poate avea încredere în Putin, ci dacă se ajunge la un acord asupra temelor discutate.  În ceea ce-l privește pe Putin, acesta folosește summitul ca pe o victorie de imagine, pentru că arată o Rusie la aceeași masă cu cealaltă superputere, validând astfel statutul și influența Kreminului.  Ultimul summit între președinții american și rus a avut loc în vara lui 2018, la Helsinki , Vladimir Putin având atunci discuții cu Donald Trump. La acea dată, cei doi lideri au susținut o conferință de presă comună în care Trump l-a susținut pe Putin în ce privește acuzațiile de imixtiune în alegerile americane, respingându-le și dând o lovitură de imagine propriilor servicii de informații americane.

Prima întâlnire între președinții Biden și Putin a avut loc la vila „La Grange” de pe malul Lacului Geneva, fiind vorba despre un summit istoric având în vedere contextul tensionat al relațiilor dintre cele două state și lista destul de lungă a disensiunilor pe diferite dosare. Cei doi au fost întâmpinați de președintele Elveției, gazda evenimentului, iar în jurul orei 14:30, cei doi lideri și-au dat mâna înainte de a intra la discuțiile de la vila „La Grange”.

După aproape două ore, cei doi președinți au încheiat prima rundă a summitului, apoi au avut un prim schimb de replici în fața presei, înainte de discuțiile oficiale la care participă și miniștrii de Externe Antony Blinken și Sergei Lavrov. Vladimir Putin a declarat că speră să aibă o discuție „productivă” și i-a mulțumit lui Biden pentru inițiativa de a se întâlni, comentând că în relațiile bilaterale s-au acumulat destule subiecte care necesită discuții la nivel înalt, iar președintele american a arătat că întâlnirile față în față sunt necesare și că „important este să ne dăm seama ce interese comune avem”. Atmosfera dintre cei doi a părut mai degrabă încordată.  

La cea de-a doua rundă de discuții dintre Putin și Biden, a participat un grup mai mare de oameni, respectiv miniștri de externe, consilieri de securitate și alții.

La ora 18:45, discuțiile s-au terminat, iar Joe Biden a părăsit vila „La Grange”, iar Vladimir Putin a susținut o conferință de presă. Președintele rus a declarat că prima sa întâlnire cu omologul său american Joe Biden la Geneva a fost „constructivă”, pe fondul tensiunilor bilaterale. Cei doi lideri au convenit la un prim summit ”pragmatic” să reia negocierile privind limitarea proliferării nucleare și reîntoarcerea ambasadorilor la posturi. „Nu a existat nicio animozitate”, a spus Putin în conferința de presă, adăugând că „în multe aspecte evaluările noastre diverg, dar ambele părți au arătat dorința de a se înțelege reciproc, de a căuta mijloace de reconciliere a pozițiilor”.  Liderul de la Kremlin a asigurat că Statele Unite nu ar trebui să se îngrijoreze de militarizarea rusă în Arctica, o regiune strategică în care Rusia nu își ascunde ambițiile, scrie AFP.  „Preocupările părții americane cu privire la militarizare nu au nicio bază”, a declarat el reporterilor la sfârșitul întâlnirii sale cu Joe Biden, adăugând: „Dimpotrivă, sunt convins că trebuie să cooperăm”.

Să coopereze și toate problemele spinoase să le rezolve pașnic, pe cale diplomatică.

Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.