Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 11 mai, 2021

Rusia a anunțat astăzi, 11 mai 2021, că a declarat un diplomat român persona non-grata, ca răspuns la decizia României de a îl expulza pe adjunctul atașatului militar în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București.

„Pe data de 11 mai ambasadorul român Christian Istrate a fost convocat la Ministerul de Externe al Federației Ruse unde i s-a înmânat o notă din partea ministrului în care se arăta faptul că atașatul adjunct al Ambasadei României la Moscova, căpitanul G. Iliescu, a fost declarat persona non grata”, precizează MAE rus. Potrivit documentului, oficialul român trebuie să părăsească teritoriul Federației Ruse în termen de 72 de ore.

Decizia vine după ce, pe 26 aprilie, România l-a expulzat pe Alexey Grishaev, adjunctul atașatului militar din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București. MAE a motivat decizia, prin faptul că acțiunile lui Alexey Grishaev au contravenit prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice, iar premierul Cîțu a precizat că nu a fost o decizie care să aibă legătură cu ce se întâmplă în Europa, făcând referire la valul de expulzări dintre Federația Rusă și mai multe state care s-au solidarizat cu Cehia. Praga acuză Moscova că spioni din cadrul ambasadei ruse au fost implicați în explozia de la un depozit ceh de muniție.  Au existat suspiciuni cu privire la faptul că adjunctul atașatului militar rus din cadrul Ambasadei Ruse la București ar fi desfășurat acțiuni de spionaj.

„Orice amenințare la adresa României este o amenințare la adresa NATO”, a afirmat ministrul de Externe Bogdan Aurescu, cu referire la o declarație recentă a ambasadorului rus la București, care spusese că țara noastră ar trebui să se îngrijoreze dacă ar fi implicată într-un fel de aventură militară concepută de „capetele fierbinți” din sediul NATO. „Faptul că România face parte din această alianță este o garanție pentru securitatea României și a cetățenilor săi, fără niciun fel de dubiu, de aceea am și spus că nu există niciun fel de pericol pentru România și pentru cetățenii ei în cursul acestei crize care a avut loc zilele trecute (mișcările de trupe ruse la granițele Ucrainei – n.r.). Dar trebuie să fim foarte clari aici: orice amenințare la adresa României este de fapt o amenințare la adresa NATO și luăm în serios aceste aspecte”, a declarat ministrul Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

Lt. col. (r.) Gheorghe BUȘE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.