Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

vineri 16 aprilie, 2021

Înaintea unei întrevederi cu președintele francez Emmanuel Macron, președintele ucrainean Vlodimir Zelenski a acordat un interviu presei franceze. Liderul Ucrainei a abordat inclusiv problema recuperării Crimeei. El consideră în continuare Crimeea un teritoriu ucrianean, precizând că fără Kiev, peninsula va ajunge mai rău decât Cernobîlul.

În interviul acordat Le Figaro și preluat de publicația Ukrinform, Zelenski a reiterat faptul că Ucraina își dorește atât integrarea în UE, cât și în structurile NATO, precizând că țara sa merită să fie primită în aceste structuri. El e de părere că acțiunile Rusiei urmăresc stoparea integrării transatlantice a țării sale.

Rușii sunt foarte tensionați când, de exemplu, navele NATO apar în Marea Neagră. Sunt foarte tensionați când văd apropierea Ucrainei de Alianță. Când Ucraina face progrese economice în cooperarea cu alte țări, rușii sunt, de asemenea, foarte reactivi. Nu vor ca țara noastră să fie puternică și independentă. Înțelegem lucrul acesta”, a precizat Zelenski, care a mai transmis că „nu suntem proprietatea Rusiei”.

Zelenski: Peninsula va ajunge mai rău decât Cernobîlul. Crimeea și Donbasul nu au fost pierdute niciodată, sunt teritoriile noastre.

Întrebat când consideră că ar putea avea loc recuperarea Crimeei, Zelenki a admis că „aceasta este una din cele mai dificile probleme”. El a precizat însă că peninsula este teritoriu ucrainean.

„Sunt persoane care nu locuiesc în Ucraina care consideră că e clar că Donbasul poate fi recuperat, dar Crimeea niciodată. Alții, chiar și în Ucraina, spun că ambele regiuni se vor întoarce, cel mai probabil, după ce Federația Rusă va avea un alt președinte.

Pentru mine, Crimeea și Donbasul nu au fost pierdute niciodată, sunt teritoriile noastre. Fără Ucraina nu vor fi prospere. Vedem asta în alte teritorii ocupate precum Abhazia, Transnistria etc. Nu există nicio descoperire științifică majoră, economie prosperă sau zgârie-nori precum în Hong Kong. Am văzut viața pe care o au. Oamenii nu sunt fericiți și astfel părăsec teritoriul respectiv. Deci, va fi un teritoriu „mort” (n.a. – Peninsula Crimeea). Va fi mai rău decât Cernobîlul. Măcar acolo mai vin turiștii”, a mai precizat președintele Ucrainei.

Zeenski a mai precizat că în Crimeea au existat persoane care au sperat că după venirea rușilor peninsula va fi transformată într-o „perlă a Mării Negre”. „Nimic din toate acestea nu s-au întâmplat. Dimpotrivă, lucrurile s-au agravat. Nu există turism, nu există companii, investiții, locuri de muncă, apă potabilă. Nu cred că Crimeea are un viitor fără Ucraina”, a mai adăugat șeful statului vecin.

Ucraina și Federația Rusă în prag de război

Amintim că Ucraina și Federația Rusă se află în prag de război după ce luptele dintre Armata Ucrainei și separatiștii pro-ruși au fost reluate în Dnobas, iar Rusia și-a comasat trupe la frontiera Ucrainei, existând îngrijorări serioase că va interveni în cazul unei ofensive a Ucrainei în așa-zilele republici autoproclamate din Donbas.

Ucraina și separatiștii pro-ruși se află sub un armistițiu semnat pe 27 iulie 2020 sub Formatul Normandia, armistițiu care mai e valabil doar pe hârtie.

Războiul în estul Ucrainei, soldat cu peste 14.000 de morţi de la declanşarea sa, a început la scurt timp după fuga în Rusia a preşedintelui ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici şi sosirea la putere la Kiev a forţelor pro-occidentale.

În tot acest climat, Moscova a anexat ilegal în 2014 peninsula ucraineană Crimeea și, deși există numeroase dovezi cu privire la implicarea Rusiei în războiul din Ucraina, atât economic cât și militar, Kremlinul neagă acest lucru.

Ionel CILICA-DIACONU





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.