Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 8 aprilie, 2021

Miercuri, 8 aprilie 2021, la sediul Ministerului Sănătății a avut loc o întâlnire a ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, cu reprezentanții cultelor religioase din România, referitoare la modificarea ordinului nr. 570 din 6 aprilie 2020.

Reprezentanții Bisericii au cerut Ministerului Sănătății modificarea ordinului nr. 570 din 6 aprilie 2020 – Protocolul specific privind managementul în caz de deces al pacienților infectați cu noul coronavirus (SARSCoV2), astfel încât rudele să își poată îngropa creștinește apropiații. Aceste solicitări fuseseră făcute și discutate cu reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), inclusiv Raed Arafat, mai puțin cei ai Ministerul Sănătății. Documentul se afla din 8 martie la Ministerul Sănătății fără a fi semnat de Vlad Voiculescu și nu putea intra în vigoare. La data de 6 aprilie 2021, Mihai Gâdea, la emisiunea „Obiectiv” a Oanei Zamfir, a prezentat acest document și i-a criticat pe Vlad Voiculescu și pe secretarul de stat Andreea Moldovan, care se opun modificărilor solicitate și se fac vinovați de măsurile inumane care se aplică decedaților de Covid-19.

După aproape trei ore de discuții, reprezentanții Bisericii au ieșit victorioși. Astăzi, toate solicitările cultelor au fost acceptate de ministrul Vlad Voiculescu, care a anunțat că documentul va fi semnat cel târziu vineri. Familiile își vor putea îngropa apropiații după canoanele fiecărui cult.

„Familiile pot să știe că poate avea loc o ceremonie religioasă, cum s-a specificat. Celebrările religioase nu sunt adunări publice, deci este permisă o participare a credincioșilor cu respectarea regulilor de distanțare.”  În plus, bolnavii de COVID internați vor putea chema preotul la spital, pentru rugăciune. Slujitorii Domnului vor avea acces chiar și în secțiile ATI, îmbrăcați în echipamente de protecție. Una dintre cele mai aprige solicitări viza îmbrăcarea decedatului înainte ca trupul să fie închis în sacii de protecție.”, a spus Aurel Percă, arhiepiscop și mitropolit al Arhidiecezei de București.

Vlad Voiculescu, prins cu minciuna de reporterii Antena 3

La finalul întâlnirii, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, la conferința de presă, a declarat că Ordinul de ministru nu prevede faptul că morții de COVID 19 trebuie îngropați fără haine, în saci, demonstrând, astfel, că nu știe ce prevede documentul, dând vina pe cei de la Pompe Funebre: „Dacă cei de la Pompe Funebre au îngropat oameni fără să respecte legea, atunci au făcut de capul lor”, a răspuns Vlad Voiculescu, unei întrebări a presei. Întrebat de Gina Vacariu, jurnalistă la Antena 3, dacă își prezintă scuze familiilor celor decedați de COVID 19 și îngropați fără haine, ministrul a spus că nu el a semnat ordinul și că nu scrie nicăieri că acele cadavre nu pot fi îmbrăcate.  „Mai întâi, nu eu am scris ordinul și în ordinul pe care îl voi modifica nu scrie nicăieri că trebuiau să fie înmormântați fără haine. E o întrebare-capcană față de un neadevăr. Citiți în ordin, nu scrie nicăieri că oamenii trebuiau să fie îngropați fără haine.  (…) Regula, dacă nu s-a respectat undeva, este din pricina unei lipse de bun simț elementar a oamenilor. (…) Cei care nu au respectat legea, cei care nu i-au îmbrăcat. Nu are de ce să-și ceară scuze nimeni din minister, ci acela care nu respectă legea”, a spus șeful de la Sănătate. Apoi, Sergiu Cora, reporterul Antenei 3, i-a citit ministrului din Ordinul nr. 570/ 2020, iar Vlad Voiculescu a spus va reveni asupra lui și îl va citi și … a plecat să-l citească!!!  Acest ordin de ministru, la articolul 7 prevede următoarele:

„Cadavrele contaminate ca urmare a infecției COVID-19 confirmate prin teste specifice de laborator, care au fost autopsiate, se îmbălsămează cu caracter obligatoriu la sfârșitul autopsiei pentru a preveni transmiterea infecției.  Aceste cadavre se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.” Încă o dată, acest individ marionetă, pus pe o funcție prea mare pentru el, s-a făcut de rușine!!!

Pe la amiază, Vlad Voiculescu a scris pe pagina lui de Facebook: „Am preluat o informație greșită. Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți  reporteri au semnalat, conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 «se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac».  Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”.

Mai trebuie să rămână acest individ în Ministerul Sănătății?!

Gigi Bușe, UZPR Gorj





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.