Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 7 aprilie, 2021

Lansarea unui serviciu de supraveghere cu drone de mari dimensiuni a zonei de coastă de la Marea Neagră, în parteneriat cu Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă, a avut loc, marți, la Grupul de Nave Mangalia, în prezența ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

De marți, 6 aprilie 2021, trei drone care funcționează cu kerosen  și  cântăresc 200 de kilograme, asemănătoare unor elicoptere, supraveghează zona economică a României din Marea Neagră. Aparatele de zbor sunt capabile să lucreze până la șase ore, timp în care pot survola pe o distanță de 200 de kilometri. România gestionează cea mai lungă frontieră externă a Uniunii Europene în lungime de 2070 de km, iar 250 de km sunt frontieră maritimă, ceea ce reprezintă o adevărată provocare din punct de vedere operativ.

Ministrul Bode a menționat că prin utilizarea de către Poliția de Frontieră a respectivului sistem de supraveghere se va îmbunătăți răspunsul structurilor operative la provocările din ce în ce mai mari din teren.  „Poliția de Frontieră are, începând de astăzi, încă un instrument în activitatea de monitorizare a spațiului aerian și terestru, un sistem complex de supraveghere, care va inspecta zona de coastă a Mării Negre, oferind informații importante pentru asigurarea securității frontierelor. Mă bucur să constat că se fac pași importanți în dotarea structurilor Ministerului Afacerilor Interne, ceea ce va îmbunătăți răspunsul structurilor operative la provocările din ce în ce mai mari din teren”, a spus ministrul Bode, potrivit Agerpres.  

Dronele vor ajuta la prinderea braconierilor, în operațiuni de salvare pe mare, dar și la monitorizarea granițelor. Ele sunt împrumutate pentru șase luni de la Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă. Serviciul este furnizat prin intermediul companiei SCHIEBEL Aircraft GmbH, care asigură personalul specializat și tehnica aferentă pentru operarea acestuia.

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră (IGPF) a informat, printr-un comunicat de presă, că Poliția de Frontieră Română implementează sistemul MALE RPAS (Medium Altitude Long Endurance – Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor fără pilot, tip drone de dimensiuni mari, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră. Serviciul este operațional începând cu martie 2021, în zona de competență a Poliției de Frontieră Române, la Marea Neagră.  „Acest sistem este pus la dispoziție de către Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă – E.M.S.A. și utilizat atât pentru detectarea timpurie a unor situații/evenimente/incidente, cât și pentru creșterea capacității de reacție și intervenție în cadrul misiunilor specifice privind supravegherea și controlul frontierei de stat, monitorizarea traficului naval, căutarea și salvarea pe mare, protejarea mediului și a faunei marine, precum și asigurarea intereselor statului român în zona contiguă și zona economică exclusivă”, se menționează în comunicat.

„Serviciul de referință va avea o contribuție semnificativă în planul operativ al misiunilor specifice, în contextul implicării Poliției de Frontieră Române în planificarea și organizarea operațiunii comune cu scopuri multiple la Marea Neagră – Multipurpose Maritime Operation 2021 – coordonată de Agenția Frontex, cu suportul agențiilor E.M.S.A. și E.F.C.A., care se va desfășura în colaborare cu instituțiile naționale de profil, A.N.R. și A.N.P.A., respectiv cu autoritățile corespondente din R. Bulgaria, urmărindu-se în acest sens dezvoltarea interoperabilității părților participante în cadrul activităților circumscrise funcțiilor gărzii de coastă”, a informat IGPF.

 Implementarea acestui serviciu de mare complexitate s-a realizat în cooperare cu Statul Major al Forțelor Aeriene și ROMATSA R.A., care au acordat sprijinul de specialitate în conformitate cu competențele instituționale, astfel încât operațiunile de zbor să se realizeze în condiții de siguranță și cu respectarea normelor legale în vigoare. Anul trecut, conform IGPF, Poliția de Frontieră Română a implementat un proiect similar folosind sistemul RPAS (Remotely Piloted Aircraft System), un sistem de pilotare de la distanță a aparatelor de zbor de mici dimensiuni, pentru supravegherea multifuncțională a zonei de coastă de la Marea Neagră. Proiectul a fost furnizat și finanțat în totalitate de Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă și a fost utilizat pentru a îndeplini diferite scopuri, inclusiv prevenirea poluării maritime, detectarea pescuitului ilegal, supravegherea frontierelor maritime și operațiunile de căutare și salvare. Acest serviciu, este un pas nou pentru modernizarea sistemului de supraveghere a frontierelor și a zonei economice a României din Marea Neagră. Sper să aibă continuitate și după cele șase luni!

Lt. col. (r.) Gheorghe BUȘE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.