Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 7 aprilie, 2021

Începând cu 1950, la fiecare 7 aprilie, Ziua Mondială a Sănătății reprezintă, pentru întreaga lume, oportunitatea de a se concentra asupra unei probleme de sănătate publică proritare la nivel global în viziunea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 167153718_210719334142055_3017816167710069479_n.gif

În anul 2021, Ziua Mondială a Sănătății va avea genericul „Pentru o lume mai dreaptă și mai sănătoasă”, a anunțat OMS. Organizația Mondială a Sănătății vrea să atragă atenția că pandemia de COVID-19 a lovit greu toate țările, dar impactul a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile. “Peste tot în lume există oameni, comunități, care au venituri zilnice reduse, condiții de trai și de educație mai slabe, mai puține oportunități de angajare, acces redus la medii sigure (acces la apă, produse igienice, produse alimentare sigure, servicii de sănătate, etc.). Acest lucru duce la suferințe inutile, boli evitabile și decese premature, și dăunează societăților și economiilor noastre.”, transmite OMS într-un comunicat, publicat pe site-ul instituției. Astfel, OMS vrea să atragă atenția în acest an, că toate aceste situații, cauzate în mare parte de inechitățile din sănătate, pot fi prevenite.”Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, OMS solicită tuturor țărilor să întreprindă acțiuni concrete pentru eliminarea inechităților în domeniul sănătății, ca parte a unei campanii globale cu durata de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă.”, precizează OMS. OMS subliniază faptul că guvernele ar trebui să se asigure că toți oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate, în funcție de nevoile și valorile lor din cadrul comunităților din care fac parte. Campania subliniază principiul constituțional al OMS conform căruia „realizarea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale a fiecărei ființe umane fără discriminare de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială”.

În acest context, OMS vine cu un îndemn la acțiune pentru fiecare membru al societății: – Să lucrăm împreună. Haideți să lucrăm cot la cot: comunitățile și persoanele afectate pentru a aborda cauzele inechităților, a identifica soluții și a le aborda. Cel mai mare impact poate fi obținut atunci când autoritățile și comunitățile lucrează împreună. – Să colectăm date fiabile. Livrarea și colectarea datelor din sănătate clasificate în funcție de sex, vârstă, venit, educație, dizabilitate, locație geografică și alte caracteristici necesare vor fi deosebit de utile pentru a evalua inechitatea socială și a lupta cu ea. – Să abordăm inechitățile. Cauzele inechităților trebuie abordate, iar investițiile în asistența medicală primară – mărite. – Să acționăm dincolo de hotarele țării. De exemplu, numai atunci când putem proteja, testa și trata întreaga populație de pe glob putem pune capăt pandemiei de COVID-19.

Pe lângă asigurarea unei aprovizionări echitabile cu vaccinuri, teste și tratamente, trebuie să consolidăm mecanismele naționale și internaționale și să construim încrederea și participarea comunității la nivel global. Fapte și cifre despre una dintre cele mai afectate regiuni: – Pentru prima dată în 20 de ani, se preconizează că nivelurile sărăciei globale vor crește și vor împiedica progresul către Obiectivele de dezvoltare durabilă. -Până la 60% dintre persoanele care trăiesc în unele țări slab dezvoltate nu acces la servicii esențiale de sănătate. – Peste 1 miliard de persoane care trăiesc în așezări informale sau mahalale se confruntă cu provocări sporite în prevenirea infecției și transmiterii coronavirusului. – Regiunea Asia-Pacific, în ansamblu, reprezintă aproape 82,5 milioane sau 32% din migranții internaționali din lume. – 5,9 milioane de copii din regiunea Asia-Pacific riscă să nu revină la școală din cauza perturbării educației și a impactului economic al pandemiei. – 52% din populația Asia-Pacific rămâne neconectată la internet.

Documentar realizat de Marius BECHERETE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.