Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 7 aprilie, 2021

De la 4 aprilie, în dotarea Escadrilei 122 „Nachson” a intrat o nouă aeronavă „Oron”, care asigură Forțelor Aeriene ale Israelului (IAF) capabilități fără precedent pentru culegerea de informații, supraveghere și recunoaștere, – se precizează într-un comunicat de presă al IAF.

„Escadrila 122 «Nachshon», cunoscută sub numele de escadrila ISR (Informații, Supraveghere și Recunoaștere), operează două modele de avioane «Nachson»: «Shavit» (Gulfstream G500) și «Eitam» (Gulfstream G550). Cel mai nou membru al familiei Nachson, aeronava «Oron» adaugă un înalt nivel capacităților operaționale și strategice actuale ale IAF, ceea ce îi asigură continuitatea superiorității aeriene în Orientul Mijlociu și capacitatea de a asigura securitatea Israelului”, a declarat comandantul IAF, general-maior Amikam Norkin, la ceremonia de introducere în înzestrare. Aeronava combină mai multe capabilități, inclusiv imagistică aeriană, control și radar, precum și culegerea informațiilor maritime pentru Marină. Majoritatea acestor capabilități există deja în escadrila noastră și în unitatea «Maof Rahav», cu toate acestea, pe noua aeronavă, am reușit să le îmbinăm pe toate, pe o singură platformă de zbor”, a precizat locțiitorul comandantului Escadrilei 122.   

„Avionul combină capabilitățile de la bordul aeronavelor «Eitam» și «Shavit», de pe avioanele de recunoaștere ale Diviziei de Aviație Luptă și radarul avansat aer-suprafață. Avionul nu este semnificativ doar pentru escadrilă și IAF, este un atu important pentru toate Forțele Armate israeliene (IDF): va desfășura misiuni ISR ​​pentru Marină folosind sisteme unice, totul în cooperare cu Direcția de Informații a IDF și unitatea «Maof Rahav». Acesta este un avion care va fi folosit de toate cele trei categorii (terestre, aeriene și navale) ale armatei israeliene”, a adăugat locțiitorul comandantului Escadrilei 122.  „«Oron» poate rămâne în aer pentru perioade îndelungate și mai mult decât alte aeronave. Avionul are o capacitate mai mare de transport, inclusiv un echipaj tehnic mai numeros și specialiști în informații care analizează datele în timp real. Acest lucru permite echipajului de la bord să finalizeze independent și complet o misiune. În următorii doi ani, pe aeronavă, vor fi instalate sistemele de misiune, iar ulterior va fi declarată operațională”, a mai precizat acesta.

Escadrila 122 ISR este înzestrată cu cinci aeronave G550, dintre care două sunt echipate pentru misiuni de avertizare timpurie și control (AEW&C), iar trei pentru cercetare electronică (SIGINT). Grupul de Informații al Forțelor Aeriene israeliene mai operează o aeronavă Boeing 707 echipată pentru misiuni AEW&C și șase avioane Super King Air (varianta B200) destinate activităților SIGINT.  Potrivit IAF, unitatea „Maof Rahav” a fost înființată în urmă cu cinci ani și are ca misiune să centralizeze toate informațiile din spectrul electromagnetic, colectate de capabilitățile de culegere aeriene, navale și terestre. Unul dintre principalii furnizori este Escadrila 122 ISR, pe aeronavele „Nachson” aflându-se și specialiști ai unității „Maof Rahav”.

Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.