Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 7 aprilie, 2021

În anul 1948 s-a desfășurat, sub egida ONU, prima reuniune internațională la nivel global consacrată sănătății. Cu acest prilej s-a constituit Organizația Mondială a Sănătății (OMS) unde s-a decis ca ziua de 7 aprilie să fie sărbătorită, în fiecare an, drept „Ziua Mondială a Sănătății”.

Pentru prima dată, această sărbătoare, a fost marcată în 1950, România aflându-se printre primele țări care au pus în practică recomandarea ONU. De atunci, Ziua Mondială a Sănătății se celebrează în fiecare an în data de 7 aprilie, pentru a marca întemeierea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948 și reprezintă o oportunitate pentru locuitorii din orice comunitate să se implice în activități care pot duce la o stare de sănătate mai bună.

În fiecare an această zi își focusează atenția asupra unui subiect specific de sănătate care îi preocupă pe oamenii din întreaga lume. În anul 2021 tematica Zilei Mondiale a Sănătății este „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii. Statisticile prezentate de OMS arată că cel puțin jumătate din populația lumii nu este, în prezent, în măsură să obțină servicii de sănătate esențiale. Aproape 100 de milioane de oameni sunt împinși la sărăcie extremă, obligați să supraviețuiască cu doar 1,90 dolari sau mai puțin pe zi, deoarece trebuie să plătească pentru serviciile de sănătate din propriile lor buzunare. De asemenea, peste 800 de milioane de persoane (aproape 12% din populația lumii) cheltuiesc cel puțin 10% din bugetele gospodăriilor lor pentru cheltuieli de sănătate pentru ei înșiși sau membrii familiei. Ele implică ala-numitele „cheltuieli catastrofale” pentru îngrijirea sănătății, care reprezintă o problemă globală. Țările care investesc în „acoperirea universală a sănătății” fac o investiție solidă în capitalul lor uman. În ultimele decenii, „acoperirea universală a sănătății” a reprezentat o strategie cheie pentru progres către alte obiective legate de sănătate și de dezvoltare. „Accesul la îngrijirea esențială a calității și protecția financiară nu numai că sporește sănătatea oamenilor și speranța de viață, ci protejează țările de epidemii, reduce sărăcia și riscul foametei, creează locuri de muncă, stimulează creșterea economică și sporește egalitatea de gen”, se menționează pe site-ul OMS.

Pandemia de COVID-19 a lovit greu toate țările, dar impactul a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile. Peste tot în lume, există oameni, comunități, care au venituri zilnice reduse, condiții de trai și educație mai slabe, mai puține oportunități de angajare, acces redus la medii sigure (acces la apă și sanitație sigură, produse alimentare sigure, servicii de sănătate, etc.). Acest lucru duce la suferințe inutile, boli evitabile și decese premature.  Cu toate acestea, inegalitățile în materie de sănătate pot fi prevenite cu strategii care acordă o atenție sporită îmbunătățirii echității în sănătate, în special pentru grupurile cele mai vulnerabile și marginalizate.  Sănătatea pentru toți este esențială pentru a face față provocărilor de astăzi și pentru a construi reziliența de mâine. Abordarea cauzelor profunde ale inechităților, investițiile în comunități și adoptarea măsurilor adecvate de sănătate publică sunt cruciale.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătății, OMS solicită tuturor țărilor să întreprindă acțiuni concrete pentru eliminarea inechităților în domeniul sănătății, ca parte a unei campanii globale cu durata de un an pentru a aduce oamenii împreună pentru a construi o lume mai echitabilă și mai sănătoasă.  Campania subliniază principiul constituțional al OMS conform căruia „realizarea celui mai înalt standard de sănătate este unul dintre drepturile fundamentale a fiecărei ființe umane fără discriminare de rasă, religie, credință politică, condiție economică sau socială”.

Gigi BUȘE, UZPR Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.