Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 6 aprilie, 2021

Maestrul Gheorghe Zamfir împlinește astăzi 80 de ani. Este cel mai cunoscut muzician român de pe întreaga planetă, supranumit ”regele naiului”.

Gheorghe Zamfir s-a născut, la 6 aprilie 1941, și a copilărit la Găești, județul Dâmbovița, loc unde s-a reîntors de aproape 20 de ani.

În lunga sa carieră, ce se întinde pe mai mult de șase decenii, muzicianul a compus peste 300 de lucrări muzicale, aparținând genului folcloric, cameral, vocal și instrumental. Gheorghe Zamfir a adus schimbări inovatoare naiului tradițional românesc de 20 de tuburi, înlocuindu-l cu noi variante conținând succesiv 22, 25, 28 și 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal.

În 1966 a ajuns dirijor al Ansamblului folcloric „Ciocârlia” din București și a scos primul sau disc cu sprijinul Casei de discuri „Electrecord”, care cuprinde compoziții proprii, din care amintesc faimoasele: „Doina de Jale” și „Doina ca la Vișina”.

În perioada 1968-1970 întreprinde primele turnee în Germania de Vest, Elveția, URSS, China iar, din 1970, Gheorghe Zamfir își înființează propriul său taraf concertistic, cu care susține în 1971, 45 de reprezentații la Teatrul de la Gaité – Montparnasse din Paris. A concertat apoi peste tot în lume, elogiile fiind unanime, din Europa, America de Sud, Canada și SUA, până în Australia, Japonia și Africa de Sud.

A fost invitat de trei ori la Vatican, iar albumele sale s-au vândut în peste 120 de milioane de exemplare.

În 1990, lui Gheorghe Zamfir i s-a conferit titlul de cetățean de onoare al municipiului Chișinău. Iar în 2013, compozitorul a fost decorat cu distincția supremă a Republicii Moldova „Ordinul Republicii”, „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea artei muzicale, pentru contribuția substanțială la promovarea valorilor culturale naționale și activitate de creație prodigioasă”.

Acum, virtuozul naist, se dedică doar familiei din cauza situației generate de pandemia de coronavirus. Nu a mai avut concerte prin toate colțurile lumii și a stat acasă, s-a odihnit, iar acum are motiv de sărbătoare.

„O vârstă rotundă, 80, doar o cifră! Unii ar spune că e mult, poate, dar dragostea de neamul meu și de muzica acestuia nu are vârstă! Dumnezeu mi-a dat un țel și un drum și slavă Lui am reușit, cu umilul meu talent și o imensă cantitate de muncă și dăruire totală, să-i împlinesc vrerea! Sper să mi se mai îngăduie să vă împărtășesc din toate darurile și harurile mele și pentru asta doar să mă iubiți! Eu vă iubesc imens! Vă mulțumesc pentru bucuria de a-mi fi alături, de o viață!”, este  mesajul transmis astăzi de Gheorghe Zamfir, admiratorilor săi.

Gigi BUȘE, UZPR Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.