Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 22 februarie, 2021

Asociațile din agricultură au organizeazat astăzi 22 februarie 2021, un protest la sediul Ministerului Agriculturii. Conform autorizației primite pentru protestul de astăzi, maxim 40 de persoane se vor afla în fața MADR în intervalul orar 14:00 – 20:00 pentru a solicita clasei politice susținerea agriculturii prin alocarea prin bugetul de stat a despăgubirilor de secetă promise de ministrul Adrian Oros și revizuirea ordinului 24/2021, cu privire la limitarea numărului de suine permis într-o gospodărie.

Printr-un comunicat transmis presei, Asociațile Fermierilor arată că singura soluție pentru ca ministrul Adrian Oros să își recâștige încrederea fermierilor este să demareze de urgență, consultări cu președintele PNL, Ludovic Orban, pentru revizuirea ordinului 24/2021, cu privire la limitarea numărului de suine permis într-o gospodărie, cu președinții celorlalte partide din coaliția de guvernare, cu președinții partidelor de Opoziție, pentru votarea, în unanimitate, a unui amendament la Legea Bugetului de Stat, care să includă aceste despăgubiri, atunci când proiectul va ajunge în Parlament. Apreciem că cea mai simplă soluție, ar fi menționarea ca aceste despăgubiri să fie plătite din Fondul de Rezervă al Guvernului.

„Nu există nicio o alternativă la votarea unui amendament pentru plata despăgubirilor de secetă. Orice discuție privind alte variante, nu reprezintă decât o tentativă de a-i amăgi pe fermieri. Oricine susține așa-numitele „măsuri alternative” nu face decât să prelungească suferința fermierilor români și îl face scăpat pe ministrul Oros de răspunderea publică în a-și respecta cuvântul dat în fața fermierilor. Pentru Asociațile Fermierilor, acest lucru este inacceptabil, noi nu ne târguim cu soarta agriculturii naționale. Despăgubirile trebuie acordate sau cineva va plăti un preț politic foarte mare, mai devreme sau mai târziu. Și noi nu ne dorim asta. Noi dorim să colaborăm cu toate partidele, și de la Putere și din Opoziție, și să cooperăm cu orice ministru al Agriculturii, ce este desemnat de decidentul politic.

Fermierii fac un apel către conducerile partidelor parlamentare din România, către toți deputații și senatorii, atât de la Putere cât și din Opoziție, să lase pentru o zi lupta politică și să își dea mâna pentru a vota amendamentul la Legea Bugetului de Stat care să permită plata despăgubirilor de secetă.

Asociațile Fermierilor a reamintit că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a promis, în nenumărate rânduri, în ultimele șase luni, în fața fermierilor, plata despăgubirilor de secetă pentru culturile de primăvară aferente anului 2020. Valoarea acestor despăgubiri se ridică la 1 miliard de lei (aproximativ 210 milioane euro) și banii ar urma să intre direct în economia reală, și prin efectul de angrenare, ar fi recuperați la buget prin plata de taxe și impozite, chiar până la finalul acestui an. Dacă acești bani nu vor fi plătiți către fermieri, pentru își putea plăti datoriile către furnizori și pentru a-și înființa culturile din acest an, pentru a reporni agricultura în 2021, se apreciează că peste 30.000 de ferme din România, și mai mari și mai mici, vor intra în faliment. În concluzie: Despăgubirile de secetă nu sunt „pomeni”, nu sunt ajutoare sociale!

Protestul este autorizat de către Primăria Capitalei pentru maxim 40 de persoane. Acțiunea de pichetare respectă toate reglementările în vigoare.

La sfârșitul săptămânii trecute, proiectul la legea bugetului a fost aprobat de Guvern și ajunge acum în Parlament pentru dezbatere. Fermierii cer clasei politice să susțină agricultura prin amendarea proiectului legislativ cu suma de 1 miliard de lei, echivalentul a 200 de milioan de euro, pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară din 2020.

Ionel CILICA-DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.