Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 14 ianuarie, 2021

Majoritatea proprietarilor de pensiuni din Rânca sunt revoltați de propunerile Prefectului de Gorj pentru deblocarea stațiunii Rânca și de modul cum primăriile din Novaci și Baia de Fier administrează această zonă.

Una dintre măsurile care ia revoltat și la care s-a gândit prefectul a fost să poată urca la munte doar turiștii care au camere rezervate în stațiune și să se circule doar în anumite intervale orare, pe câte un sens. Cabanierii sunt de părere că amenajarea unor parcări mai spațioase pe care ar trebui să le gestioneze cele două primării ar descongestiona traficul din stațiune și nu restricționarea accesului în Rânca.

Constantin Pănescu, liderul cabanierilor din Rânca, s-a arătat chiar supărat pe prima propunere făcută de prefectul Cosmin Pistol: „A venit domnul prefect cu propunerea să fie lăsați să urce doar cei care au cazări în Rânca. Nu ar fi posibil așa ceva! În plus, turiștii nu au scris pe spate: Turist de o zi. Nu putem să ne batem joc de oameni. A mai fost o discuție să se circule în anumite ore. Nu ai cum să pui în aplicare nici această propunere. Sunt turiști care vin de la Constanța, București sau Brăila. Nu poți să le spui acestor oameni să mai stea în coloană câteva ore până le vine rândul să intre în stațiune, când ei sunt pe drumuri de o jumătate de zi. Domnul prefect decât să impună restricții care să împiedice venirea turiștilor în Rânca, mai bine ar face să dea dispoziții prin care să oblige pe cei doi primari ai localităților Baia de Fier și Novaci să amenajeze parcări la intrarea în stațiune care ar descongestiona traficul”.

Acesta este nemulțumit și de modul cum autoritățile degajează zăpada de pe străzile adiacente pensiunilor, despre faptul că zăpada este pusă pe zidurile pensiunilor care le va degrada prin procesul de instalare a igrasiei. „Ar trebui niște parcări pentru turiștii care vin la schi pentru câteva ore. Cei care au rezervări oricum își parchează mașinile la unitățile de cazare și toată lumea e fericită. Noi deszăpezim în fața unităților noastre, dar și utilajele pentru deszăpezire dacă ar acționa mai responsabil pe drumurile laterale n-am mai vedea blocaje în trafic. Zăpada trebuie curățată, ridicată de pe drumuri și nu pusă pe zidurile pensiunilor cum se procedează în momentul de față creând un pericol de instalare a igrasiei astfel încât să nu mai fie probleme”, a mai adăugat Pănescu.

Prefectul Cosmin Pistol nu s-a ferit să spună, cu subiect și predicat, că, dacă stațiunea se mai umple și se blochează, se ia în calcul inclusiv să fie închisă, iar turiștii care vor fi în așteptare vor fi anunțați de polițiști cât mai trebuie să aștepte să le vină rândul să urce în stațiune.

Capacitatea de cazare a stațiunii este în jur de opt mii de locuri. Dar, în primele zile din 2021, au urcat în stațiune, în unele zile, peste 10 mii de turiști.

Ionel CILICA-DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.