Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 13 ianuarie, 2021

Evenimentele organizate de CJCPCT Gorj pentru data de 15 ianuarie 2021 debutează la ora 10,00 cu vernisarea unei expoziții la Sala „Florin Isuf”. În cadrul expoziției puteți vedea icoane semnate de soții Ana și George Ecovescu și de către Larisa Mutu Mindoiu, lucrări de grafică ale lui Florin Preda Dochinoiu.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 138271076_130233058913885_5666128283162145182_n.jpg

Curatorul expoziției, Teodor Dădălău spune că la capitolul pictură vor expune Gelu Costea, Florin Hutium, Luminița Fuiorea și Maria Stoian. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj organizează mai multe acțiuni vineri, 15 ianuarie 2021, începând cu ora 11.00, în incinta Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu” din municipiul Târgu Jiu. Începând din 2011, de ziua nașterii lui Eminescu pe 15 ianuarie, este sărbătorită și „Ziua Culturii Naționale”. Evenimentul debutează la teatru cu lansarea unei cărți semnate de Cristina Teodora Ciobanu , „Fluturi în asfalt”, o carte apărută la editura Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Târgu Jiu, 2020. Și Ion Cepoi, managerul CJCPCT Gorj își lansează cartea „Romanțe pentru prea târziu”, editura Revers, Craiova, 2020. Prezintă: Ion Popescu Brădiceni. Teodor Dădălău își lansează albumul „Tu și Eu despre Eu”, editura CJCPCT Gorj, 2020, album care conține fotografii din colecția personală a lui, despre care artistul plastic clujean Cornel Vana spune că reprezintă „doi ochi luminați, pregătiți să vadă prin lentilele aparatului de fotografiat, momentele solemne fie din viața mineritului ori neprețuit omagiu adus câmpului, de oamenii ce muncesc pământul, cam acesta ar fi blitz-ul care-l caracterizează pe Teodor Dădălău.” Un alt album care va fi lansat este “Polovragi, poarta spre cer”, editura CJCPCT Gorj, 2020. Managerul CJCPCT Gorj, Ion Cepoi crede despre această localitate din zona de sub munte că „Dumnezeu i-a dăruit acestui loc o aură specială, profundă, predestinându-l să ființeze ca un centru sacru integrator de valori unice și atribuindu-i dramatica povară de a fi el însuși întemeietor de mit, de istorie și de tradiție pe care le-a răsfrânt mai apoi asupra întregii zone din prejurul său.

Altfel spus, i-a hărăzit menirea de a fi o POARTĂ SPRE CER!” Vor fi lansate revista Portal Măiastra, nr. 3-4/2020 și publicațiile Revista Jiului de Sus, nr. 30/2020, Crinul Satelor, nr 35-36, 2020, apărute toate la editura CJCPCT Gorj. Evenimentul va continua cu un recital de romanțe pe versuri de Eminescu, cu participarea soliștilor: Emilia Drăgotoiu Nanu, Larisa Cârlugea, Alina Parnescu și Marcel Trăistaru. Manifestările grupate sub genericul “Poetul este un rege și i se cuvine un tron! – 171 ani de la nașterea lui Mihai Eminescu – Ziua Culturii Naționale” vor continua cu un recital de poezie și muzică folk, cu participarea lui Pompiliu Ciolacu și a lui Grigore Pompiliu Ciolacu. Un omagiu poeziei și lui Eminescu vor aduce și actorii Teatrului Dramatic Elvira Godeanu: Cosmin Brehuță, Gia Enache, Mihai Rădulea și Iulian Marinescu. Cei prezenți la eveniment vor putea urmări în încheierea manifestării proiecția filmului realizat în mai 2020 la Florești, Țânțăreni, film care prezintă trecerea lui Mihai Eminescu prin județul Gorj, peliculă realizată după scenariul lui Ion Cepoi, în interpretarea lui Cosmin Brehuță și Gia Enache. “Cred că despre Eminescu ar trebui să vorbim doar atunci când o să învățăm să tăcem în numele lui!” consideră scriitorul și managerul de cultură Ion Cepoi. Toți cei care doresc să participle la evenimentele organizate în data de 15 ianuarie 2021, sunt rugați să respecte recomandările pentru spaţii închise, distanțarea și purtarea măștii de protecție.


Marius BECHERETE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.