Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 7 ianuarie, 2021

Congresul Statelor Unite ale Americii a validat formal victoria lui Joe Biden. Acesta a fost ultimul pas al procesului electoral început pe 2 noiembrie.
Simpatizanţii pro-Trump au trecut mai multe baricade miercuri la prânz şi au intrat în clădirea Congresului pentru a bloca confirmarea victoriei lui Biden.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Reactii-1.jpg

După câteva ore de la asalt, clădirea Capitoliul a fost securizată. În Washington D.C a fost decretată stare de asediu şi s-a restrâns circulaţia în oraş.
În confruntările cu manifestanţii, o femeie a fost ucisă, după ce a fost împuşcată în piept. 52 persoane au fost arestate.
Parlamentarii şi reporterii din interiorul clădirii au spus că li s-a cerut să evacueze clădirea sau se adăpostească şi să îşi pună măşti de gaz.
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a denunţat miercuri, într-un discurs rostit în faţa simpatizanţilor adunaţi în centrul Washingtonului, presupusele fraude electorale din scrutinul prezidenţial, afirmând că nu îşi va recunoaşte înfrângerea.
“Nu este un protest, este o insurecţie”, spune Biden, cerându-i lui Donald Trump să iasă la televizor şi să “ceară încetarea acestui asediu”.

Sursa foto: Profimedia

UPDATE 10:40 Congresul SUA anunţă victoria lui Joe Biden
Congresul Statelor Unite ale Americii a validat formal victoria lui Joe Biden. „Joe Biden şi Kamala Harris vor fi preşedintele şi vicepreşedintele, conform buletinelor de vot”, declară senatorul Amy Klobuchar.
Senatul şi Camera Reprezentanţilor au respins toate obiecţiile formulate de unii republicani. Aliaţii lui Trump au încercat să respingă certificarea şi să ceară statelor să verifice din nou rezultatul alegerilor.
Vicepreşedintele Mike Pence a dizolvat în mod oficial sesiunea comună.
Acesta a fost ultimul pas al procesului electoral început pe 2 noiembrie.
UPDATE 10:30 Camera Reprezentanţilor respinge contestarea votului din Pennsylvania.
În urma votului, Camera Reprezentanţilor a respins solicitarea republicanilor privind voturile Colegiului Electoral din Pennsylvania, cu un „scor” final de 282-138.

Măsura a fost respinsă şi în Senat, cu un număr de 92-7 voturi.
Camera Reprezentanţilor şi Senatul se vor reuni acum într-o sesiune comună pentru a continua numărătoarea voturilor rămase.
UPDATE 10:10 Congressman-ul Jake LaTurner, din Kansas, a anunţat că este infectat cu SARS-CoV-2, la patru ore după ce a votat în Camera Reprezentanţilor.
Acesta a transmis vestea pe Twitter, unde a precizat că nu manifestă simptome.

UPDATE 09:00 Poliţia: Ameninţarea la adresa securităţii Capitoliului a fost „eliminată”
Poliţia Capitoliului SUA a trimis un mesaj potrivit căruia ameninţarea la adresa securităţii a fost eliminată pentru toate clădirile din complex, în urma revoltelor violente.
UPDATE 08:55 Primele două demisii la Casa Albă, după violenţele din Washington
Stephanie Grisham a demisionat din funcţia de şef de cabinet al primei doamne după ce susţinătorii preşedintelui
Donald Trump au ocupat violent Capitolul într-un efort de a împiedica Congresul să certifice rezultatele alegerilor prezidenţiale.
Grisham, care a petrecut un an ca secretar de presă la Casa Albă înainte de a deveni şef de cabinet, nu a spus dacă demisia sa vine ca o reacţie la violenţele din capitală, dar o sursă familiarizată cu decizia sa a spus că manifestaţiile au fost un factor declanşator.
Şi Secretarul social de la Casa Albă, Rickie Niceta, şi-a dat demisia, la fel şi secretarul adjunct de presă Sarah Matthews, au declarat pentru Reuters două surse.
O’Brien se gîndeşte, de asemenea, să demisioneze, la fel ca şi Pottinger, consilierul adjunct pentru securitate naţională, au spus două surse.
În Casa Albă au circulat şi informaţii conform cărora şeful adjunct al staff-ului Chris Liddell ar putea demisiona,
a spus o sursă. Casa Albă a refuzat să comenteze.
UPDATE 08:20 Dolarul coboară la minimul mai multor ani. Efectul scenelor de haos din Washington asupra pieţelor valutare

Dolarul a a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, joi, după ce democraţii au câştigat controlul Senatului SUA, deschizând calea pentru un stimul fiscal mai mare sub conducerea preşedintelui ales Joe Biden, relatează Reuters

UPDATE 08:00 Contestarea voturilor din Pennsylvania, susţinută de 7 senatori
Contestaţia depusă de echipa lui Donald Trump, care nu recunoaşte numărătoarea voturilor din Pennsylvania, a fost respinsă. Doar 7 senatori au votat pentru, faţă de 92 care s-au declarat contra.
Iată numele celor 7 senatori care susţin contestaţia, potrivit CNN:
Ted Cruz (Texas)
Josh Hawley (Missouri)
Cynthia Lummis (Wyoming)
Roger Marshall (Kansas)
Rick Scott (Florida)
Tommy Tuberville (Alabama)
Cindy Hyde-Smith (Mississippi)
UPDATE 06.47: Poliţia din Washington anunţă că a făcut 52 de arestări. La Capitoliu au murit patru persoane
Pe lângă femeia împuşcată de poliţişti, alte trei persoane au murit în urma unor „urgenţe medicale”. Nu se ştie încă dacă aceste decese au legătură cu violenţele de la Capitoliu.
Până în prezent, peste 52 de persoane au fost arestate – 47 dintre ele pentru încălcări ale restricţiilor de circulaţie intrare în vigoare la ora locală 18.00.
Susţinătoarea preşedintelui Trump, omorâtă miercuri în clădirea Capitolului, este un veteran al Forţelor Aeriene din California. Victima a fost identificată drept Ashli Babbitt, care a fost înrolată în armată timp de 14 ani.
UPDATE 06.01: Primarul din Washington DC a instituit stare de urgenţă timp de 15 zile
Primarul capitalei SUA a instituit starea de urgenţă în DC timp de 15 zile până pe 21 ianuarie, după ziua inaugurării.
“Multe persoane au venit în district înarmate şi cu scopul de a se angaja în acte de violenţă şi distrugere. Au folosit agenţi chimici iritanţi, cărămizi, sticle şi arme”, a spus primarul Muriel Bowser. „Motivaţia lor este continuă”.
Decizia de instituire a stării de urgenţă va permite autorităţilor oraşului să se folosească de resurse suplimentare pentru protejarea locuitorilor.
Starea de urgenţă este în vigoare până pe 21 ianuarie la ora 15:00, a doua zi după ce Biden va fi învestit preşedinte.
UPDATE 05.30: Obiecţia formulată în Senat faţă de rezultatele alegerilor din Arizona a picat. Doar şase republicani, inclusiv Ted Cruz şi Josh Hawley, au votat pentru, în timp ce 93 de senatori au votat împotrivă.
“Obiecţia nu este susţinută”, a decretat vicepreşedintele Mike Pence.
Acum, Senatul trebuie să aştepte ca obiecţia să fie votată în Camera Reprezentanţilor. După această procedură, parlamentarii se vor reuni şi vor continua să numere voturile statelor.

UPDATE 03.50: La reluarea şedinţei Senatului, vicepreşedintele Mike Pence a ţinut un discurs în care a condamnat acţiunea susţinătorilor lui Donald Trump şi le-a transmis că „nu aţi câştigat”.
„Pentru cei care au făcut ravagii astăzi în Capitoliu, nu aţi câştigat! Violenţa nu câştigă niciodată. Libertatea câştigă şi aceasta este în continuare casa poporului. Pe măsură ce ne reunim în această cameră, lumea va asista din nou la o demonstraţie a forţei democraţiei noastre chiar şi în urma violenţei şi vandalismului fără precedent. Reprezentanţii aleşi ai poporului Statelor Unite s-au adunat din nou, în aceeaşi zi, pentru a apăra Constituţia”, a spus Mike Pence în discursul său.
Pence şi-a încheiat mesajul în aplauzele celor prezenţi în sală.
UPDATE 03.05:Senatorii au părăsit locaţia sigură în care au fost duşi de forţele de ordine şi s-au întors la Capitoliu
Un grup mare de senatori din ambele tabere politice au părăsit locaţiile sigure în care au fost adăpostiţi atunci când protestatarii au pătruns în clădirea Capitoliului, şi au revenit în sala de şedinţe.
Jurnaliştii prezenţi în clădire spun că membrii Congresului au fost însoţiţi de forţe de securitate înarmate şi întreaga şedinţă se va desfăşura sub paza acestora.
UPDATE 01.49 Sute de susţinători ai preşedintelui au rămas pe străzile din Washington DC, în zona Capitoliului, chiar şi după intrarea în vigoare a restricţiilor de circulaţie, la ora locală 18.00.

UPDATE 01.46: Trump le ia apărarea protestatarilor de la Capitoliu: „Amintiţi-vă această zi pentru totdeauna!”
Preşedintele Donald Trump apără acţiunile susţinătorilor săi, care au luat cu asalt şi au vandalizat Capitoliul.
„Astfel lucruri şi evenimentele se întâmplă atunci când o victorie sacră în alegerile prezidenţiale este furată atât de neceremonios şi violent”, a scris Trump pe Twitter.
Preşedintele a încheiat tweet-ul cu mesajul „Amintiţi-vă această zi pentru totdeauna!”. La sfârşit, Trump le-a cerut protestatarilor să „plece acasă cu dragoste şi în pace”.
UPDATE 01.40: Congresul îşi va relua şedinţa miercuri seara Într-o scrisoare adresată colegilor, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a anunţat că liderii Congresului au decis să reia sesiunea comună din această seară pentru a certifica victoria preşedintelui ales Joe Biden, odată ce Capitoliul va fi „autorizat pentru utilizare”.
„În consultare cu liderul Hoyer şi cu Whip Clyburn şi după apeluri către Pentagon, Departamentul de Justiţie şi vicepreşedinte, am decis să ne întoarcem în această seară la Capitoliu, odată ce va fi eliberat pentru utilizare”, a transmis Pelosi.


UPDATE 01.20: Guvernatorul statului Virginia, Ralph Northam, a anunţat că impune stare de urgenţă în mai multe oraşe din stat ca urmare a protestelor care au avut loc în Washington DC.
Northam a impus de asemenea restricţii de circulaţie de la 18.00 până la 6.00 dimineaţa în oraşele Alexandria şi Arlington, cu excepţii limitate.
UPDATE 01.10: Femeia împuşcată a murit, o altă persoană este rănită după ce a căzut de pe schelele din jurul clădirii Congresului.
UPDATE: 00.45: Poliţia a scos protestatarii din clădirea Capitolului
Poliţia a scos participanţii la mitingul pro-Trump din aripa de vest a Capitoliului. Reporterii CNN spun că au fost folosite inclusiv substanţe chimice.
Un sergent a anunţat că sediul Capitoliului SUA este acum sigur, potrivit reporterilor aflaţi la faţa locului.
UPDATE: Şeful poliţiei DC spune că 13 persoane au fost arestate
Cel puţin 13 persoane au fost arestate pe fondul asediului Capitolului SUA de către protestatarii pro-Trump, a declarat miercuri şeful departamentului de poliţie metropolitană DC, Robert Contee.
„Avem 13 arestări şi ar trebui să adaug că niciunul dintre cei arestaţi nu sunt rezidenţi din DC, toate persoanele care au fost arestate erau din alte zone”, a spus Contee, potrivit CNN.
Şeful Poliţiei DC, a spus că mai mulţi poliţişti primesc îngrijiri medicale, iar autorităţile au confiscat mai multe arme. O sursă citată de CNN spune că încă sunt în desfăşurare acţiuni de înlăturare a protestatarilor din interiorul clădirii Capitolului şi, de asemenea, a celor de pe scărilor Capitolului, acolo unde are loc în mod tradiţional,
ceremonia de inaugurare a preşedintelui, şi de pe gradenele din jur.
UPDATE: Trupe ale FBI SWAT au intrat în clădirea Capitoliului pentru a restaura ordinea.

UPDATE: Proteste mai mici au loc la clădirile administrative din alte oraşe din SUA
Miercuri seara, în timp ce protestatarii din Washington au luat cu asalt clădirea Capitolului, au început proteste mai mici şi la alte clădiri administrative din oraşe precum Salem, Oregon; Atlanta, Denver şi Topeka.
Câteva sute de persoane au participat la o demonstraţie în faţa Capitolului Oregon, stând în ploaie. La un moment dat, au transmis în boxe mesajul de pe Twitter al lui Trump către protestatarii din Washington.
„Acesta a fost preşedintele. Dar nu mergem acasă; abia începem ”, a spus un lider al protestatarilor.
În Atlanta, zeci de oameni stăteau vizavi de Capitoliu, iar în Denver, sute de oameni s-au adunat în faţa Capitolului Colorado. Autorităţile spun că un protest pro-Trump în Topeka a fost autorizat şi s-a desfăşurat paşnic, scrie CNN.
UPDATE: Două dispozitive suspecte au fost găsite, miercuri, la sediul Comitetului Naţional Republican (RNC) din Washington şi la sediul din apropiere al Comitetului Naţional Democrat (DNC), scrie The New York Times.
Dispozitivul care a fost găsit la R.N.C. a fost o bombă care a fost distrusă cu succes de o echipă de genişti.

Pachetul de la D.N.C. nu a fost încă identificat, potrivit unui democrat, care nu a fost autorizat să vorbească public despre aceasta.
Comitetului Naţional Republican (RNC) din Washington şi Comitetul Naţional Democrat au sediile centrale la doar câteva străzi distanţă de clădirea Capitoliului.
UPDATE: Reacţia lui Biden: Sunt şocat că în istoria democratiei nostre s-a ajuns într-un punct atat de negru.
“Nu este un protest, este o insurecţie”, spune Biden, cerându-i lui Donald Trump să iasă la televizor şi să “ceară încetarea acestui asediu”.
UPDATE: Fostul procuror general al SUA solicită autorităţilor federale „să pună capăt asediului Capitolului SUA imediat”.
UPDATE: Garda Naţională a fost chemată pentru a restabili ordinea. Trupele Gărzii Naţionale desfăşurate în sprijinul autorităţilor civile federale au echipamente non-letale.
UPDATE: O femeie se află într-o stare critică după ce a fost împuşcată în piept, potrivit a două surse, relatează CNN.
Sursele nu au putut oferi detalii suplimentare cu privire la circumstanţele împuşcării.

UPDATE: Poliţia a reţinut mai mulţi protestatari. Unii manifestanţi au pătruns în camera Senatului, urcându-se pe marginea zidurilor.
UPDATE: În timp ce susţinătorii săi au intrat în Capitoliu, Donald Trump a scris pe Twitter: „sprijinirea poliţiei Capitoliului şi a forţelor de ordine”.
Presa americană relatează că au fost folosite gaze lacrimogene în interiorul clădirii Capitolului pe măsură ce un număr tot mai mare de manifestanţi a intrat în clădire.
Primarul din Washington DC, Muriel Bowser, a impus un ordin de a sta în casă de la ora locală 18:00.
UPDATE: Parlamentarii şi reporterii din interiorul clădirii spun că li sa cerut să evacueze clădirea sau se adăpostească şi să îşi pună măşti de gaz

Un reprezentant al poliţiei din Capitoliu a vorbit de pe podium şi le-a spus parlamentarilor să rămână calmi.
Membrii Congresului au primit măşti de gaze.
Vicepreşedintele Mike Pence ar fi fost evacuat din clădirea Capitoliului.

Proteste în capitala SUA, Washington D.C. Clădirea Capitoliului, luată cu asalt de suporterii lui Trump

Poliţia a precizat că evacuează zonele din apropierea Capitolului după ce protestatarii pro-Trump au intrat în perimetrului complexului.
Mai mulţi poliţişti care păzeau Capitol nu au putut să oprească valul. Sute au ridicat şi au dat deoparte baricadele, strigând „înainte !!” în timp ce alergau pe dealul în care se află Capitolul, relatează Washington Post.
În interiorul clădirii, Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA au iniţiat sesiunea de validare a voturilor exprimate de membrii Colegiului Electoral Federal, organism care a confirmat victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.
Poliţia a dispus evacuarea anexei “Cannon” şi a “Bibliotecii Madison” a Congresului SUA, au declarat surse din cadrul serviciilor de intervenţie.
Conform surselor citate, mai multe obiecte suspecte au fost găsite în apropierea Capitoliului, iar una seamănă cu un dispozitiv exploziv artizanal. Cel mai probabil, este vorba de obiecte plasate pentru a genera o falsă alertă de securitate.

Discursul lui Donald Trump
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a denunţat miercuri, într-un discurs rostit în faţa simpatizanţilor adunaţi în centrul Washingtonului, presupusele fraude electorale din scrutinul prezidenţial, afirmând că nu îşi va recunoaşte înfrângerea.


“Ţara noastră s-a săturat şi nu va mai răbda mult”, a declarat Donald Trump, cerând oprirea “furturilor electorale” tolerate de “presa ştirilor false”.
“Scrutinul a fost fraudat cum nu s-a mai întâmplat vreodată. Nu vom ceda niciodată, nu vom admite înfrângerea, nu putem face acest lucru când este vorba de furturi”, a afirmat Donald Trump, potrivit Fox News.
Donald Trump i-a cerut din nou vicepreşedintelui în funcţie, Mike Pence, să intervină în sesiunea plenară a Congresului, pentru a opri validarea rezultatului scrutinului prezidenţial. “Sper că Mike va face ceea ce trebuie.
Sper acest lucru, deoarece dacă Mike Pence face ceea ce trebuie, câştigăm alegerile. Tot ce trebuie să facă vicepreşedintele Pence este să trimită documentele înapoi la state pentru revalidare; în acest fel, eu devin preşedinte şi voi veţi fi cei mai fericiţi oameni”, le-a spus Donald Trump simpatizanţilor.
Donald Trump i-a cerut de mai multe ori vicepreşedintelui Mike Pence să susţină acţiunile sale de blocare în Congres a validării rezultatului scrutinului prezidenţial, câştigat de Joseph Biden. “Vicepreşedintele are puterea de a respinge electori aleşi în mod fraudulos”, a declarat Donald Trump, marţi, prin Twitter. Anterior, în cursul unui eveniment electoral desfăşurat luni în statul Georgia, Donald Trump afirmase: “Sper că Mike Pence intervine pentru noi. Sigur că, dacă nu va interveni, nu îl voi mai plăcea atât de mult”.


Mike Pence, vicepreşedinte în funcţie al SUA, va avea un rol strict formal în înregistrarea de către Congres a voturilor exprimate de membrii Colegiului Electoral Federal, un organism care a confirmat victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial desfăşurat în noiembrie. Conform unei reglementări electorale din anul 1887, vicepreşedintele SUA va citi în ordine alfabetică rezultatele exprimate de electorii fiecărui stat şi va nota potenţialele obiecţii. “Conform noii teorii a lui Trump, Pence are autoritate în mod unilateral de a decide dacă introduce ori nu voturile electorilor care au votat cu Biden şi chiar ar putea să îi ignore şi să introducă electori care îl susţin pe el. Este o interpretare asupra rolului vicepreşedintelui care intră în contradicţie cu procedurile oricărui alt scrutin din istoria SUA, o concepţie despre care specialiştii din domeniul constituţional cred că nu are nicio logică (…)”, notează site-ul Politico.com.
Camera Reprezentanţilor şi Senatul SUA au iniţiat sesiunea de validare a voturilor exprimate de membrii Colegiului Electoral Federal, organism care a confirmat victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.