Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 2 decembrie, 2020

Secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat într-o conferinţă de presă la finalul primei zile a reuniunii miniştrilor de externe din ţările membre NATO la Bruxelles, că Aliaţii din NATO susţin cu fermitate integritatea teritorială şi independenţa Republicii Moldova.

Punct de control al militarilor ruși, în Zona de Securitate de la Nistru Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

“Aş dori să-l felicit pe noul preşedinte ales (Maia Sandu). Republica Moldova este un partener al NATO. Aştept cu nerăbdare să o întâlnesc la un moment dat, pentru că apreciem, desigur, şi cooperarea cu Moldova ca partener al Alianţei noastre”, a afirmat Stoltenberg.

“Vedem cum Rusia a desfăşurat trupe prin încălcarea dorinţelor diferitelor guverne din vecinătatea noastră, cum Rusia a anexat ilegal Crimeea, cum continuă să destabilizeze estul Ucrainei, cum există trupe ruseşti în regiuni din Georgia şi, de asemenea, cum există trupe în Moldova, în Transnistria“, a declarat şeful NATO.

“Şi această încălcare a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova este încă un exemplu al modului în care Rusia de prea multe ori nu respectă dreptul internaţional şi integritatea teritorială a ţărilor, inclusiv a Moldovei“. a subliniat Stoltenberg.

Maia Sandu a cerut tretragerea Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria

Conform unei declarații, Maia Sandu a reluat poziția Administrației Prezidențiale până la Dodon

Ion Tăbârţă consideră că, prin declaraţiile cu privire la Transnistria, Maia Sandu doar a reiterat poziţia preşedinţilor moldoveni de până la Dodon.

“Această reacţie disproporţionată a Moscovei o putem interpreta că Moscova a suferit o înfrângere geopolitică în Republica Moldova. Igor Dodon trebuia să fie un fel de paravan al intereselor ruseşti în soluţionarea acestui conflict. Nu exclud că în continuare oficialii ruşi vor spune că poziţia Maiei Sandu este de fapt viziunea Occidentului, în special a SUA’, spune Tăbârţă.

Politologul Anatol Ţăranu apreciază că lipsa oricărei reacţii din partea MAEIE demonstrează că guvernul Chicu sabotează acţiunile preşedintelui ales al Republicii Moldova.

Lipsa unei reacţii din partea Ministerului de Externe moldovean este remarcată şi de analistul Nicu Popescu, fost ministru moldovean de externe în guvernul Maiei Sandu. “În aceste zile, Ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al Republicii Moldova alege dacă această instituţie exprimă poziţia ţării sau exprimă poziţia unui fost lider politic respins de către cetăţeni. Tăcerea de până acum a MAEIE înseamnă nu doar desolidarizarea faţă de preşedintele ales, dar şi desolidarizarea de valorile, tradiţiile MAEIE, cât şi de consensul naţional faţă de acest subiect”, subliniază el.

GOTR, are misiunea oficială a apărării depozitelor de muniţii sovietice din Transnistria, care numără în jur de 1.500 de militari, iar forţa de menţinere a păcii rusească are aproape 500. Ionel CILICA-DIACONU





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.