Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 29 noiembrie, 2020

Infanteria Marină Română împlinește anul acesta 134 de ani de la prima menționare oficială. În anul 1886, conform Legii de organizare a Flotilei, echipajul Crucișătorului „ELISABETA”, construit de șantierele din New Castle, care era alcătuit din peste 180 de marinari, avea în compunere și 20 de infanteriști marini.

În anul 1916, a început procesul de reorganizare a armatei. La 24 ianuarie 1917, se înființa, în cadrul Marinei Militare, Batalionul de Debarcare alcătuit din efectivele terestre ale marinei, cu misiunea de a apăra regiunea Chiliei Vechi. Ulterior, apărea în Ordinea de bătaie a Marinei Militare Române o nouă structură, Corpul Infanteriștilor Marinei, având în compunere Batalionul de Debarcare și Grupul Companiilor de Marș, care avea ca zonă de responsabilitate Delta Dunării și litoralul maritim românesc.

Având în vedere importanța și complexitatea apărării litoralului și malurilor fluviului Dunărea, în perioada următoare, structurile de infanterie marină s-au dezvoltat și și-au diversificat gama de misiuni. Încă din anul 1920, au fost luate primele măsuri organizatorice de constituire a unor unități și subunități destinate acestui scop. Astfel, la 11 martie 1920, au fost înființate Apărarea Fixă Maritimă și Apărarea Fixă Fluvială, subordonate direct Comandamentului Marinei Regale. În cadrul acestor structuri, erau organizate subunități de apărare sub apă, de infanterie-observare, transmisiuni și pionieri, dislocate în posturile de observare (supraveghere), de-a lungul litoralului și fluviului, întărite cu artilerie de calibru 101, 120 și 152 mm.

În timpul stării de criză de la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, la 1 aprilie 1940, prin Înaltul Decret Regal nr. 635, pentru apărarea litoralului, pe lângă Regimentul de Geniu Marină şi Divizionul de Artilerie de Coastă, s-a constituit Batalionul de Infanterie Marină, prima unitate de acest fel din Armata României. Cu un efectiv de 48 de ofițeri, 55 subofițeri și 2 250 de gradați și soldați, acesta avea atât misiuni de observare, supraveghere, apărare la litoral precum, cât şi misiuni specifice acestui gen de armă, debarcarea sau apărarea porturilor, prin companiile de debarcare.

La 1 mai 1941, prin Înaltul Decret Regal nr. 1527, Batalionul de Infanterie Marină s-a transformat în Regiment de Infanterie Marină, cu comandamentul la Brăila.

Începând cu anul 1945, intervenția Comisiei Aliate de Control din România a determinat diminuarea infanteriei marine la 1000 de militari, iar pe parcursul decadelor următoare, Infanteria Marină Română a suferit mai multe restructurări succesive, determinate de evenimentele politice și militare, fiind chiar desființată, în anul 1958, la cererea consilierilor sovietici din Ministerul Forțelor Armate.

La data de 29 noiembrie 1971, a fost înființat Batalionul 307 Infanterie Marină, în subordinea Comandamentului Marinei Militare, prin desființarea unui batalion de infanterie din cadrul Regimentului 56 Infanterie de la Brăila. Această dată a devenit Ziua Infanteriei Marine Române. Prima garnizoană de dislocare a acestui batalion a fost în localitatea 2 Mai, județul Constanța.

În 1973, Batalionul 307 Infanterie Marină a fost redislocat la Babadag, județul Tulcea, într-o zonă extrem de propice desfășurării instrucției specifice, dislocării în zona de responsabilitate și executării misiunilor tactice încredințate.

Prin Decretul Prezidențial nr. 176 din 27 mai 1996, Batalionului 307 Infanterie Marină i-a fost acordat Drapelul de Luptă.

La 1 noiembrie 2015, ca urmare a transformării Serviciului Fluvial în comandamentul Flotilei Fluviale „Mihail Kogălniceanu”, s-a constituit Flotila Fluvială, reprezentând noua capabilitate de nivel tactic a Forțelor Navale Române, care are misiunea siguranței și apărării zonei naționale a fluviului Dunării de la intrarea în țară și până la vărsare, inclusiv Delta Dunării.
În conformitatea cu prevederile planului-cadru pentru continuarea procesului de restructurare și modernizare a Armatei României în anul 2018, aprobat cu ordinul Ministrului Apărării Naționale nr. M-0158/05.12.2017, cu modificările și completările ulterioare, în data de 01.06.2018, Batalionul 307 Infanterie Marină s-a transformat în Regimentul 307 Infanterie Marină, în subordinea comandamentului Flotilei Fluviale. 

Această zi, de 29 noiembrie, este un prilej deosebit pentru a evoca jertfele infanteriștilor marini în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aducându-le un pios omagiu. Prin devotament și curaj, prin muncă susținută și tărie de caracter, infanteriștii marini au fost întotdeauna buni patrioți, oameni care au ieșit cu fruntea sus din orice misiune, câștigându-și, de-a lungul timpului, respectul binemeritat.

Batalionul 307 Infanterie Marină este o structură importantă a Forțelor Navale Române, care execută misiuni de descurajare și anihilare a acțiunilor teroriste în zona Deltei Dunării, zona lagunară și pe fluviu, de supraveghere și protecție a căilor de comunicații navale, misiuni de transport, participă la operații în sprijinul păcii (PSO), misiuni de căutare – salvare pe fluviu și pe mare, misiuni de monitorizare a zonei de responsabilitate, misiuni de asistență medicală primară în situații de urgențe civile, misiuni de limitare și înlăturare a efectelor dezastrelor sau a altor situații de criză.

Cu acest prilej le urăm „La mulți ani” și le dorim multă sănătate, împliniri profesionale și personale tuturor infanteriștilor marini!

Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.