Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 25 octombrie, 2020

Cea de-a 25-a ediție a Festivalului Național de Umor și Caricatură desfășurată anul acesta între 23 și 25 octombrie la Târgu Jiu, din cauza circumstanțelor create de necesitatea respectării tuturor normelor sociale și sanitare generate de pandemia de coronavirus, în sistem online, după un regulament special și fără componență internațională, și-a desemnat laureații.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 122557737_1831314427009937_696936372974518091_n.jpg

Manifestarea a fost deschisă, ca în fiecare an, umoriștilor profesioniști sau neprofesioniști, fără limită minimă sau maximă de vârstă. Numărul celor care au trimis la această ediție  consacrată  creațiilor literare umoristice și de  caricatură a trecut de 100, la secțiunile: concurs de volum; de epigrame, de parodie, de poezie umoristică, de proză scurtă și de caricatură/fotografie umoristică. Juriul, al cărui președinte de onoare a fost scriitorul Nicolae Dragoș, alcatuit din personalități consacrate ale vieții artistice gorjene (Spiridon Popescu, Marian Dobreanu, Ion Popescu-Brădiceni,  Iulius Aurelian Șuță, Dan Popescu – secretar) evaluând lucrările trimise a stabilit următorul palmares: epigramă, locul I – Grigore Chitul, Bistrița; proza scurtă, locul I – Ion Tița Călin, Constanța; Premiul pentru cea mai bună carte de epigramă – Nicolae Dragoș, București; Fabulă, locul 1 – Lică Pavel, București; Parodie, locul 1 – Eugen Deutch, Iași; Caricatură, locul 1 – Radu Bercea, Gura Humorului. Premiul pentru literatura ~Ion Canavoiu~ – Cristian George Brebenel – Mărturisiri și alte povestiri.

„Glume la Masa Tăcerii” ediția 2020: 1. Drăgoianu Any – Țânțăreni, Gorj; 2. Janet Nică – Ostroveni, Dolj; 3. Calotă Rodica – Târgu Jiu, Gorj. Vineri, 23 octombrie, în sala „Florin Isuf” a CJCPCT Gorj s-a vernisat “Salonul de caricatură” al Festivalului de Umor Ion Cănăvoiu, cu lucrări  realizate de Liviu Stănilă din Fizeș- Hunedoara, Cristian Mihăilescu din București, Cristinel Vecerdea din Lugoj, Victor Mihai Eugen din Bacău, Aurelian Iulius Șuță din Gorj și Gabriel Bratu din Craiova. Catalogul Salonului de Caricatură 2020 poate fi văzut on-line pe pagina de Facebook a CJCPCT Gorj, catalog care cuprinde caricaturi trimise pentru concurs. Tot pe pagina amintită de Facebook pot fi  răsfoite și  cele două publicații editate cu acest prilej –  cea de-a 25-a ediție a Festivalului Național de Umor și Caricatură “Ion Cănăvoiu” – respectiv:  numărul 28 al Revistei “Hazul”, fondată de același nemuritor Ion Cănăvoiu, dar și numărul 204 al mini-lunarei publicații “Ceașca de cafea” fondată și editată de actorul târgujian George Drăghescu, ediție consacrată  acestui eveniment cultural autumnal. Așadar, grăbiți-vă să le răsfoiți și să savurați umorul izvorât din paginile Salonului de caricatură și din scrierile satirice de reală valoare editorială.

Cu regretul de a nu putea fi prezent, din motive de sănătate (…neCOVIDiană) la aceste manifestări, nu pot să închei aceste rânduri scrise la …cald, în miez de noapte duminicală, prima după“ora nouă” și ultima din acest  Brumărel atât de atipic, dar necapricios, zic nu pot să nu …dau Cezarului ce-i al Cezarului și să felicit organizatorii tradiționali ai Festivalului – Consiliul Județean Gorj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu Biblioteca Județeană “Christian Tell”, Școala Populară de Artă, Consiliul local și Primăria Runcu, Societatea Umoriștilor Gorjeni – organizat la Târgu Jiu și Runcu în fiecare an, în luna octombrie. La aceasă ediție, atipică însă,  maeștrii de ceremonii au fost: Dan Popescu, Daniela Gapsea – responsabili program; Director Festival: Ion Cepoi – managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Felicitări tuturor: laureați, participanți, organizatori și realizatori !!!

MARIUS BECHERETE





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.