Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 9 septembrie, 2020

În calitatea domniei sale, de președinte al Comisiei pentru Administrație Publică din Senatul României, domnul senator PSD Gorj, dr.ing.Florin Cârciumaru ne-a transmis în urmă cu câteva minute: „Am acordat, astăzi, aviz favorabil proiectului de lege L590/2020 privind modificarea și completarea unor legi în materie electorală.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 119094065_2716328491981031_7781329201115690735_n.jpg

De asemenea, am votat acest proiect și în Plenul Senatului. Proiectul modifică Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Dacă legea în vigoare prevedea că puteau vota şi după închiderea urnelor (ora 21,00)  doar cei care se aflau în sala în care se votează, proiectul propune ca, şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare să voteze, până cel târziu la ora 23,59. Potrivit expunerii de motive, pentru extinderea accesului la vot al alegătorilor cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate în mod similar cu cel de care beneficiază alegătorii români din ţară, se abrogă alin. 6 al articolului 42 care prevede că alegătorii care şi-au schimbat domiciliul sau reşedinţa în străinătate după încheierea perioadei de înscriere în Registrul electoral votează numai la secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate ale României.

Numărul de susţinători necesar depunerii listelor de candidaturi ale partidelor la BEC scade de la 1%, cât prevede legea în vigoare, la 0,5% din numărul total de alegători înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional. În privinţa candidaţilor independenţi, aceştia trebuie să fie susţinuţi de minimum 0,5% (1% legea în vigoare) din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral cu adresa de domiciliu sau reşedinţa în circumscripţia respectivă, fără ca numărul acestora să fie mai mic de 500 de alegători (1% legea în vigoare).

Prin modificarea şi completarea Legii 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2020, membrii birourilor electorale, personalul tehnic auxiliar, persoanele acreditate, delegaţii acreditaţi, operatorii de calculator, personalul de pază şi alegătorii pot primi, în mod gratuit, materiale de protecţie sanitară, în condiţiile stabilite prin hotărâre a Guvernului, în vederea prevenirii şi combaterii efectelor pandemiei de COVID-19. După cum se cunoaște, la alegerile parlamentare din anul 2020, primarii, sub coordonarea prefecţilor, asigură igienizarea şi dezinfecţia localurilor de vot” a declarat  senatorul PSD Gorj, Florin Cârciumaru în această după-amiază.

MARIUS BECHERETE





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.