Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 31 august, 2020

„Ziua Limbii Române” este celebrată anual în România la 31 august, începând cu anul 2013 (la aceeași dată cu „Limba Noastră”, o sărbătoare similară celebrată în Republica Moldova din 1990), fiind considerată o sărbătoare a identității și demnității poporului român.

Plenul Camerei Deputaților a adoptat la 19 februarie 2013 un proiect de lege prin care data de 31 august a fost instituită ca „Zi a Limbii Române”. Legea nr. 53/2013 adoptată de Parlamentul României cu 312 voturi pentru, două voturi împotrivă și cinci abțineri, prevede că Ziua Limbii Române urmează să fie sărbătorită de autoritățile publice din România şi de reprezentanțele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau alte instituții românești din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative şi artistice consacrate istoriei limbii române.

 Actul normativ stipulează de asemenea ca în ziua de 31 august să fie arborat Drapelul României în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice, iar Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune să reflecte în programele lor manifestările dedicate acestei zile. Manifestările au loc pentru a sprijini pe românii de acasă şi de pretutindeni în vederea conservării şi cultivării limbii române şi, prin aceasta, a valorilor identitare.

Marcarea „Zilei Limbii Române” este un bun prilej pentru a sublinia caracterul unitar al limbii, culturii şi civilizației românești, statutul limbii române ca limbă oficială a Uniunii Europene şi răspândirea utilizării limbii române în Europa şi în întreaga lume, unde trăiesc importante comunități etnice românești sau cetățeni români.  Limba română este vorbită în toată lumea de 28 de milioane de persoane, dintre care  24 de milioane o au ca limbă maternă. „Limba este cartea de noblețe a unui neam” spunea Vasile Alecsandri. Să-ţi iubești şi să-ți respecți limba, e datoria fiecăruia dintre noi atâta timp cât pretindem că suntem o părticică dintr-un popor. Ziua de 31 august ar trebui sa fie mai întâi de toate un prilej pentru fiecare dintre noi de a ne gândi că suntem norocoși că avem posibilitatea să ne folosim cuvintele noastre românești în toate scrierile oficiale naționale.

Sunt zone în lume unde s-au impus în istorie alte limbi, pentru că așa a fost contextul. Iar noi am avut șansa să o păstrăm pe a noastră din trecut. Ar trebui cu toții să respectăm farmecul, frumusețea și bogăția ”darului” pe care îl avem – limba română. Depinde de noi toți ca peste generații aceasta să nu se piardă şi să nu se transforme!

NOTĂ: În Republica Moldova în urma solicitărilor celor circa 700.000 de participanți la Marea Adunare Națională de la Chișinău, care a avut loc la 27 august 1989, Sovietul Suprem al RSS Moldovenești a adoptat, la 31 august 1989, Legea prin care decreta limba moldovenească drept limbă de stat. Totodată, o altă lege stipula renunțarea la grafia chirilică şi revenirea la alfabetul latin, ambele acte legislative menționând explicit faptul că limba moldovenească este identică cu limba română. Anul următor, la 23 iunie 1990, Parlamentul Moldovei a instituit ziua de 31 august ca sărbătoarea națională „Limba noastră cea română”, iar în 1994, denumirea sărbătorii a fost schimbată în „Limba noastră”. Cu toate acestea, sărbătoarea continuă să rămână cunoscută ca „Zi a Limbii Române”, rolul limbii române în calitate de limbă de stat a Republicii Moldova fiind consfințit și în Declarația de independență adoptată la 27 august 1991. În anul 2011, mai multe asociații și organizații românești din Serbia, Bulgaria, Ungaria şi Ucraina au stabilit ca ziua de 31 august, zi în care în Republica Moldova este sărbătorită „Ziua Limbii Române”, să fie sărbătoare națională a acestor comunități românești, urmând ca, începând cu anul 2012, ea să fie sărbătorită în toate aceste comunități. De asemenea, au solicitat şi celorlalte asociații și organizații românești din întreaga lume să proclame ziua de 31 august ca „Ziua Limbii Române” și să o serbeze ca atare.

Cu ocazia „Zilei Limbi Române” le doresc tuturor românilor, de la Tisa pân’ la Nistru, dar și din toată lumea, căldurosul „La mulți ani” și să nu uite că cea mai de preț comoară a noastră e limba ce-o vorbim și pământul pe care trudim de milenii.

Lt. col. (r.) Gheorghe BUŞE, A.N.C.E. „R.M.” Gor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.