Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 30 iunie, 2020

Ziua Internațională a Asteroizilor este rezultatul inițiativei chitaristului trupei Queen, Brian May, care a lansat, împreună cu Grigorij Richters, regizor și producător de film, Danica Remy, B612 Foundation, și astronautul Rusty Schweickart, pilotul modulului lunar din misiunea Apollo 9, o campanie pentru a crește gradul de conștientizare în rândul publicului larg privind pericolele pe care le pot genera rocile spațiale care se prăbușesc pe Terra și pentru a promova programele de protejare a planetei.

În decembrie 2016, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat rezoluția A/RES/71/90 prin care a instituit data de 30 iunie drept Ziua internațională a asteroidului pentru a marca anual, la nivel internațional, aniversarea impactului din regiunea Tunguska, Siberia, din 30 iunie 1908. Atunci s-a produs o explozie masivă în apropiere de râul Podkamennaia Tunguska, Siberia, cauzată de un meteorit.  Potrivit Wikipedia, explozia a scos din rădăcini peste 80 de milioane de copaci aflați pe 2.150 de kilometri pătrați, fenomenul fiind considerat cel mai mare eveniment de impact asupra scoarței terestre din istoria recentă a Pământului. Decizia Adunării Generale a ONU a fost luată în urma propunerii venite de la Asociaţia Exploratorilor Spaţiului, care a fost aprobată de Comitetul privind utilizarea pașnică a spațiului îndepărtat, cu scopul de a atrage atenția asupra riscurilor de impact cu asteroizi și metodele prin care Pământul poate fi protejat.

Obiectele din apropiere de Terra (NEO, „Near-Earth Object”) reprezintă o amenințare potențial catastrofică pentru planeta noastră. NEO este un asteroid sau o cometă care trece aproape de orbita Pământului. Potrivit Centrului de Studii privind NEO al Agenției Spațiale Americane, până în prezent au fost descoperite peste 16.000 de asteroizi în apropiere de Terra.

La 15 februarie 2013, o minge mare de foc (denumită tehnic de specialiști – „superbolid”), care se deplasa cu o viteză de 18,6 kilometri pe secundă, a intrat în atmosfera Pământului şi s-a dezintegrat în zona de deasupra Celiabinsk (Federația Rusă). Potrivit măsurătorilor NASA, asteroidul dezintegrat deasupra Celiabinsk avea un diametru estimativ de 18 metri și cântărea aproximativ 11.000 de tone. Evenimentul a fost o minge uriașă de foc, având un impact energetic deosebit, conform www.un.org. AGERPRES.

Așadar, „Ziua Asteroidului” este un program educațional și de conștientizare dinamic, menit să inspire lumea în privința asteroizilor, să explice rolul acestora în formarea Universului, cum le putem folosi resursele, cum pot asteroizii să faciliteze explorarea și cum ne putem proteja planeta de impacturile cu asteroizi.

A consemnat, Lt. col. (r.) Gheorghe BUȘE, A.N.C.E. „R.M.” Gorj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.