Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 21 mai, 2020

Directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADIA Gorj, Cristian Toader Pasti, anunță că sunt șanse reduse ca în următoarea perioadă problemele privind alimentarea cu apă a municipiului Târgu Jiu să fie rezolvate. Motivul este că în anumite zone din municipiu rețeaua de distribuție este compromisă.

Astfel, pierderile pentru operatorul de apă și canal ar ajunge și la 80%. În opinia lui Cristian Toader Pasti, din total, jumătate reprezintă pierderi din cauza conductelor sparte, iar cealaltă jumătate o reprezintă furturile din rețeaua  de apă. Numai luna trecută, în urma unor controale care au avut loc în diferite cartiere din municipiul Târgu Jiu, au fost evidențiate 230 de furturi de apă din rețeaua publică. Aparegio Gorj încearcă să recupereze sumele datorate și va formula și plângeri penale împotriva celor care ar fi sustras apă de la rețeaua orașului. Cristian Toader Pasti a mai spus că de mulţi ani există numai ceartă și scandal la nivelul municipiului Târgu Jiu și o stare conflictuală între conducerea primăriei și șefii Aparegio Gorj. Practic, nu există o colaborare între primarul Marcel Romanescu și managerul Aparegio Gorj, Traian Pătrășcoiu. „Sunt pierderi masive în anumite zone din Târgu Jiu.

Când este secetă, imediat se resimte lipsa apei. Contează să venim cu surse noi de apă pentru Târgu Jiu, dar trebuie să stopăm pierderile. Acestea sunt din conductele sparte și din furturi. Nu se pot rezolva problemele dacă nu se colaborează între instituții. Eu nu am văzut așa ceva. Avem 34 de localități în ADIA și doar cu cei de la Târgu Jiu nu putem să colaborăm“, a declarat Cristian Toader Pasti, directorul ADIA Gorj, asociația care reunește zeci de localități ce beneficiază de un operator comun de apă și canal. Orașul are de mulţi ani probleme în ceea ce privește alimentarea cu apă pe timp de secetă. Astfel, sunt mii de familii care vara nu mai primesc apă la presiune normală. Există cartiere unde la etajele superioare ale blocurilor apa chiar nu mai curge. Aparegio Gorj a anunțat că și în această vară vor fi probleme cu apa la Târgu Jiu, din cauză că este anunțată secetă. Operatorul a încercat să înlocuiască vanele înaintea declarării stării de alertă, însă acest lucru a fost amânat pentru că nu se mai poate opri apa.

Viceprimarul din Târgu Jiu, Adrian Tudor, a declarat că, în bugetul pentru acest an, Consiliul Local a aprobat fonduri pentru achiziția unor bazine pentru stocarea apei. Este vorba de un bazin sau două cu o capacitate de 1.000 de metri cubi. Acestea vor prelua surplusul de apă din puțurile de la Iezureni. Apa va putea fi folosită în perioadele de secetă. „Este o soluție provizorie, până când vom avea surse noi de apă pentru Târgu Jiu. Primarul trebuie să pună în executare hotărârea și să cumpere acele bazine sau să le construiască. Vrem să preîntâmpinăm o criză a apei în această vară-toamnă. Nu știu dacă va fi suficient, dar e bine să facem ceva“, a declarat Adrian Tudor. La rândul său, primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu, a declarat că vinovați de lipsa apei în municipiu și de starea sistemului de canalizare este Aparegio Gorj. Rețeaua este administrată de ani buni de operatorul respectiv, iar, în opinia edilului, acesta ar fi trebuit să realizeze o serie de investiții. „Noi nu putem să facem prea multe lucruri. Vom cumpăra și acele bazine, dar nu cred că vor face față. Trebuie să avem apă să punem în ele. La secetă puternică nu mai există surplus la puțurile de la Iezureni și apa merge direct la stația de tratare. Or, ce să pui în rezervor, dacă nu va fi apă? Soluțiile sunt tot investiții serioase în surse noi de apă. Unde sunt aceste investiții? Acum câțiva ani ani erau 300 de salariați și în prezent s-a ajuns la 600. Trebuie să mai faci și investiții, nu doar să dai banii pe salarii.

Dacă nu ar fi contractele cu finanțare europeană, eu aș renunța imediat la serviciile Aparegio Gorj“, este de părere Marcel Romanescu, primarul din Târgu Jiu. Municipiul Târgu Jiu ar putea dispune de o nouă sursă de apă. Este vorba de reactivarea sursei de la Vâja. Orașul era alimentat din lacul de la Vâja în urmă cu mai mulți ani. Din păcate, autoritățile au fost nevoite să renunțe la sursa respectivă din cauză că era vorba de o conductă distrusă, cu pierderi foarte mari. Potrivit conducerii Aparegio Gorj, reprezentantă de Traian Pătrașcoiu, în data de 12 august va fi semnat contractul de finanțare europeană. Lucrările nu vor putea fi demarate, dat fiind faptul că pe traseul conductei, în Târgu Jiu, ar exista 20 de străzi care nu figurează în domeniul public. Municipiul Târgu Jiu se confruntă în fiecare an cu lipsa apei, în perioadele de secetă. O sursă de apă în plus pentru oraș este obligatorie, mai ales că localitatea s-a extins către zona de periferie.

B.Marius





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.