Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

sâmbătă 4 aprilie, 2020

Ministrul Ion Marcel Vela a anunţat sâmbătă că a fost emisă Ordonanţa militară numărul 7 prin care se instituie carantină totală în localitatea Ţăndărei şi se anulează mai multe zboruri comerciale. In Ialomiţa, din totalul cazurilor confirmate pozitiv de 48 de persoane, 31 sunt din Ţăndărei. Iar din totalul de 8 pacienţi decedaţi, 7 sunt din Ţăndărei. Potrivit lui Vela, ordonanţa militară este justificată de faptul că măsurile de carantină au fost încălcate sistematic de locuitorii oraşului, în ciuda faptului că în zonă au fost suplimentate forţele de ordine.

Declarații de presă la sediul MAI

Declarații de presă la sediul MAI

Publicată de Ministerul Afacerilor Interne, Romania pe Sâmbătă, 4 aprilie 2020

Declaraţii LIVETEXT ale ministrului Marcel Vela:

Se instituie carantina pentru Tandarei. Vom permite intrarea si iesirea doar pentru transportul de marfa, pentru aprovizionarea populatiei. Vreau sa anunt cetatenii din Tandarei ca masurile de verificare se realizeaza de catre personalul structurilor ministerului afacerilor interne. Vom aplica legea Consiliul judetean Ialomita va lua masuri pentru functionarea asistentei sociale. Este strict interzisăintrarea si iesirea din Ţăndarei.
Oprirea zborurilor. Avand in vedere ca multe tari au intrat in zona rosie, am dispus oprirea zborurilor catre aceste tari in si din aceste tari, pentru o perioada de 14 zile, incepand de maine, ora 23.00.
Avand in vedere ca multe tari au intrat in zona rosie am decis sa suspendam toate zborurile efectuate de operatori economici spre AUSTRIA, BELGIA, SUA, MAREA BRITANIE, OLANDA, TURCIA, IRAN, IRLANDA pentru o perioada de 14 zile incepand de data de maine. Aceasta măsura nu se aplica operatorilor de transport marfa, zboruri umanitare.
Aceste restrictii se aplica doar zborurilor comerciale. Ne-am gandit si am restrictionat ca aceste zboruri nu se refera la zborurile medicale. O alta prevedere se referă la prelungirea blocării transportului catre Italia, Austria, Olanda si Turcia si din aceste tari catre Romania. Avem si o veste buna. Am primit o solicitare pentru un transport si am introdus in oug o masura privin zborurile efectuate de operatori pentru transpotul lucratorilor sezonieri din Romania spre alte state. Cu avizul autoritatilor competente. Aceste zboruri nu se refera la domeniul sanitar si a muncii din zonei asistentei sociale.
Pentru ca transportatorii sunt importanti, am stabilit pentru conducatorii de masini cu masa mai mare de 4,5 ce nu prezinta simptome, o declaratie in care isi asuma cazarea, dar nu in familie. Ei nu trebuie sa nu aiba la intrare in tara simptome de infectare cu coronavirus Am luat o decizie care ajuta traficul international si limiteaza aglomeratiei de la punctele de frontiea.
Conducatorii camioanelor de transport marfa care tranziteaza Romania nu vor mai completa declaratiile epidemilogice daca utlizeaza coridoarele de tranzit. Este interzisa abaterea de la aceste coridoare De la intrarea in tara condătorul auto strain este obligat sa puna in parbriz un colant care va indentifica acest tip de transport si sa aibe un formular de tranzit Pentru a ajuta medicii asistenti si familiile lor am stabilit ca ministrele vor asigura spatii hoteliere personalului sanitar. Vreau sa multumesc unui cetatean din Raduti care a pus la dispozitie un hotel cu 90 de camere La solicitarea domnului Costel Alexe am introdus in ordonanta un articol pentru a preveni infractiunile silvice in aceasta perioada Ordonanta militara nr 7 va fi publicata in Monitorul Oficial.


Declaraţia secretarului de stat, Bogdan Despescu

In ultimele 24 h au fost verificate aproape 15000 de persoane. S-a actionat pt verificarea persoanelor care sunt autoizolate si in carantina. Verificare restrictiilor de circulatie a reprezentat o activitate importanta pentru noi. Au fost intocmite 400 de dosare penale celor care au zadarnicit ordinele impuse.

Prin Nădlac 2 intra si ies doar tiruri si camioane cu marfa. Pe la Nădlac 2 trec doar operatori economici. Transportatorii sunt foarte important pentru noi si le asiguram un flux de transport.
Avem 30.000 de cadre si ajutor de la 1000 de cadre militare/ Colegii mei sunt sprijiniti de peste 4000 de politisti locali/ Peste 30.000 de angajati ai MAI actioneaza zilnic. Avem si situatii care au necesitat o atentie deosebita, un exemplu fiind Suceava. In Tandarei si Barbulesti oameni nu au inteles ca este nevoie sa respecte restrictiile, acolo am actionat cu politisti trimisi din Bucuresti.

Structurile MAI au organizat masuri de siguranta a orasului Suceava.

In judetul Ialomita oamenii nu au inteles ca e nevoie sa respecte restrictiile impuse. Am actionat cu forte marite. La Tandarei si Barbulescu am aplicat 170 de sactiuni conventionale.
-Aceste masuri nu sunt luate pentru ca asa ne dorim noi. Sunt luate pentru ca asa sunt necesare. Cetatenii trebuie sa respecte masurile luate de autoritati.

Declaraţia lui Raed Arafat

La Arad si Timisoara au fost trimisi medici specialisti in epidemiologie, au fost detasati la prefecturi pentru a ajuta la problemele cu care se consulta spitalele locale.

Au fost trimise 2 echipe la Arad si Hunedoara constituite de la Institulul de Sanatate Publica. Misiunea pe careo au colegii e sa vina in sprijinul colegilor ca sa impuna anumite solutii pentru probleme cu care se confrunta.
Aceste echipe vor fi trimise si in alte zone daca va fi nevoie. Trebuie sa rezolvam problemele din mers.

In ultimile 24 de ore au distribuit 100.000 de masti in tara. Astazi de la Unifarm incepe distributia de alte masti. In total vor fi distribuite 300,000 de măşti ffp2/ In total vor fi distribuite aproape de 300.000 de masti FPP
2.

O aeronava militara din Ungaria va aduce 100.000 combinezoane si urmeaza si ele sa fie distribuite. Mai multe echipamente sanitare sunt pe drum. -In ceea ce priveste ventilatoarele, distribuitorii nostrii nu isi onoreaza comenzile din diferite motive. Am explicat de mai multe ori cum e cu achizitia ventilatoarelor. Noi avem contractate 200 de ventilatoare pentru spitalele din Romania, dar data de sosire e incerta. Am luat unele masuri pentru a creste numarul ventilatoarelor imediat.
Am mutat 100 de vantilatoare de pe salvari la unitatile spitalicesti
Ludovic Orban a spus, după întâlnirea care a avut loc la sediul MAI, cu ministrul de Interne, Marcel Vela, că sâmbătă va fi dată o nouă ordonanţă militară, premierul afirmând că documentul este aproape finalizat. Guvernul urmează să emită, sâmbătă, cea de-a şapte ordonanţă militară, de la instituirea stării de urgenţă. Premierul Ludovic Orban a spus că, în cadrul discuţiei pe care a purtat-o cu Marcel Vela, a evaluat situaţia şi documentul este aproape finalizat. Sursa citată a precizat că ordonanţa militară va fi prezentată sâmbătă.
„Am evaluat situaţia, am pregătit elementele pentru o nouă ordonanţă militară, care va fi prezentată de echipa de la Ministerul de Interne în cursul zilei de astăzi (sâmbătă – n.red.). Am terminat evaluarea. E aproape în forma finală ordonanţa. Am evaluat lcurările în ţară şi capacitatea de carantinare”, a declarat acesta la ieşire din sediul MAI.Premierul spune că a stabilit împreună cu Marcel Vela noi măsuri de pregătire a spitalelor care urmează să primească pacienţi infectaţi cu covid şi o serie de alte elemente importante, care vor fio anunţate în cursul zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.