Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 25 martie, 2020

Sărbătorită în Postul Paștelui, cel mai strict dintre posturile unui an calendaristic, Bunavestire simbolizează momentul în care Fecioara Maria a primit de la Arhanghelul Gavriil vestea că-l va naşte pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 90811388_2792224934194962_3436989557910798336_n-1024x512.png

Totodată, în ziua de 25 martie, Biserica Ortodoxă acordă pentru prima oară dezlegare la pește, acesta fiind și motivul pentru credincioșii o așteaptă cu nerăbdare. Ce trebuie să facem pentru a avea noroc tot restul anului:  Ca majoritatea sărbătorilor importante, Bunavestire sau Blagoveștenie, așa cum mai este cunoscută în calendarul popular, aduce la rândul său nenumărate tradiții și obiceiuri pe care trebuie să le respectăm cu sfințenie. Asta dacă ne dorim să avem parte de noroc pe tot parcursul anului. Spre exemplu, în Ardeal se spune că pomii trebuie să fie „ameninţaţi” cu toporul şi  stropiţi cu ţuică pentru a da rod bogat şi ferit de insectele dăunătoare. Practica există la scară mai mică şi în Moldova, dublată, însă, de obiceiul de a vărui trunchiurile pomilor fructiferi. De asemenea, în ziua în care Fecioara Maria primește vestea că îi va da naștere Mântuitorului Iisus Hristos, este bine ca în pragul casei să punem pâine şi sare pentru hrana îngerilor, care ne vor veghea pe toată durata anului, astfel încât să avem parte de belșug, fericire și, mai ales, sănătate. Tradiții și obiceiuri de Bunavestire. Peștele nu trebuie să lipsească de pe mesele noastre. Cunoscută în calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului sau Blagoveşteni, această zi aduce primul cântec al cucului, care anunţă astfel vestirea primăverii.

De asemenea, există obiceiul de a număra de câte ori pasărea îşi cântă numele, pentru că se spune că astfel vom putea afla câți ani mai avem de trăit. Conform tradiţiei populare, în Bucovina, spre exemplu, nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, întrucât se consideră că ar putea naște pui cu două capete şi patru picioare. Tot pe 25 martie, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele Noaptea focurilor, e practicat la fiecare casă din zonă până după miezul nopții sau chiar până în zori. Fiind dezlegare la pește, acesta nu trebuie să lipsească de pe mesele noastre. Se spune că astfel ne vom simţi tot anul ca peştii în apă, adică dezinvolți și extrem de descurcăreți în toate cele. Totodată, pescarii nu au voie astăzi să arunce mămăliga în apă, pentru că riscă să omoare peștele și, odată cu el, norocul din tot restul anului. Doamne, ajută tuturor românilor !

UNIVERSUL OLTENIEI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.