Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 18 martie, 2020

Pe fondul epidemiei de coronavirus, comercianţii au majorat preţurile la unele produse de bază, cum ar fi legume, fructe şi chiar apă plată. Preţurile au fost crescut atât în piaţă, cât şi în supermarketuri.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 89996710_200458107904767_355021953737687040_n.jpg

Craiovenii au simţit imediat efectul explodării preţurilor, fiindcă au fost nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru aprovizionarea necesară. O scumpire bruscă s-a văzut la cartofi, mere, ceapă, până şi  la apa plată. Diferenţele între vechiul şi noul preţ sunt de la 50 de bani la un leu, doi lei şi chiar dublu.  „Eu am cumpărat duminică (15 martie – n.r.), din târg, cartofii cu doi lei kilogramul. Erau şi cu 1,80 lei kilogramul. Pentru un kilogram de ceapă am dat 2,50 lei, iar merele le-au luat tot cu 2,50 lei kilogramul. Preţurile au fost acceptabile. Acum s-au dublat, cel puţin în Piaţa Centrală şi pe la supermarketuri. Nu înţeleg de ce. Chiar aşa, într-o zi – două să dublezi preţurile. Comercianţii profită. În situaţia în care ne aflăm, ei ridică preţul“, spune un craiovean. Într-adevăr, ieri, în Piaţa Centrală a Craiovei, dar şi într-un supermarket,  preţurile afişate la aceste produse erau dublate. Un kilogram de cartofi se vindea cu 3,50 lei/kilogram, dar şi cu 5 lei/kilogram. Un kilogram de ceapă ajungea la patru lei, cinci lei, iar roşiile la 12 lei/kilogram. Cel mai mic preţ la roşii era de 8 lei/kg. La capitolul preţuri ridicate se încadrează şi lămâile. Un kilogram de citrice se vindea ieri la tarabă cu 15 lei. Comercianţii se apără şi dau vina pe angrosişti, spunând că aceştia au ridicat, la rândul lor, preţurile. Şi că s-au scumpit, cu precădere, produsele aduse de la import. „Noi am terminat stocurile. Mai ales că s-a făcut curat în piaţă, am căutat să dăm tot ce am avut. Când ne-am dus la angrourile din Bucureşti am găsit roşiile cu 10 lei, cartofii cu 4 lei. Ce puteam face? Am luat aşa, că din asta trăim şi noi“, spunea un comerciant din Piaţa Centrală. Dacă citricele au ajuns un lux şi facem aici referire cel puţin la lămâi care costa acum 15 lei kilogramul, nici merele nu sunt mai ieftine. La multe tarabe, în ultimele 24 de ore costul unui kilogram de mere s-a dublat. Adică de la 2,50 lei a crescut la 5 lei/kilogram. „ Eu nu spun că au fost acum o zi doi lei sau trei lei. Eu cumpăr anumite mere pentru diabet. Le-am luat acum două zile cu patru lei. Azi le-am găsit scumpite, au ajuns la cinci lei. De ce? Am întrebat la tarabă şi mi-au zis că s-au scumpit. Am luat, de nevoie. Şi nu sunt singurele produse care s-au scumpit“, spunea un alt craiovean aflat ieri în Piaţa Centrală. Tot ieri, în unul din hipermarketurile din Craiova, preţul cartofilor pornea de la 3,49 lei/kg şi ajungea la 6,49 lei/kg. Costul unui kilogram de ceapă era între 2,79 lei şi 3,99 lei. Cu toate acestea, craiovenii, în goana de a se aproviziona, cumpărau cantităţi însemnate, atât de ceapă, cât şi de cartofi, dar şi multe alte produse.

Un kilogram de morcovi se vindea acum două zile în supermarket cu 1,89 lei. În schimb, tot ieri, în Piaţa Centrală, pentru un kilogram de morcov plăteai 3,50 lei. Legumele de sezon, căutate şi ele de craioveni, au preţuri cuprinse între un leu şi doi lei. De exemplu, o căpăţână de salată verde se vinde la tarabă, în piaţă, cu 1,50- 2,00 lei bucata. O legătură de usturoi verde se vinde cu un leu, iar ridichile de primăvară, tot cu un leu legătura. Dacă la sfârşitul săptămânii trecute, o sticlă de apă plată de 2 litri costa 2,25 lei, la începutul acestei săptămâni a ajuns la 2,50 lei. La o zi distanţă, apa plată s-a scumpit. „Am luat în wekeendul trecut mai multe sticle de apă. Am plătit 2,25 lei pe sticla de 2 litri. Au trecut două zile şi am găsit aceeaşi cantitate şi aceeaşi marcă la 2,50 de lei. De ce s-a mai adăugat ceva, nu ştiu. Am înţeles că s-au scumpit produsele alimentare, dar şi apa? Pesemne, comercianţii au văzut ce se caută şi tocmai la produsele alea au ridicat preţul“, spune un craiovean.

C.P.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.