Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

sâmbătă 7 martie, 2020

Centrul Local de Combatere a Bolilor Vâlcea a aprobat vineri măsurile necesare pentru împiedicarea răspândirii pestei porcine africane, după confirmarea virusului la un porc domestic dintr-o gospodărie din comuna Glăvile și la un mistreț găsit mort în Fondul Cinegetic 40, de pe raza comunei Stănești.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 89341065_203302490889353_4281275502901067776_n.jpg

Autoritățile au dispus instalarea de filtre de control și dezinfecție la intrarea în focare, iar primăriile de pe o rază de 10 kilometri, în cazul focarului din Glăvile, și 13 kilometri, în cazul focarului din mediul silvic, au fost anunțate să înștiințeze populația și administratorii fondurilor cinegetice din aceste zone despre acțiunile necesare pentru a ține boala sub control. Numărul focarelor active în gospodăriile private din județ, în momentul de față, este de 13, după ce autoritățile sanitar veterinare județene a închis șase dintre acestea. Este vorba despre focarele din localitățile Băbeni (3), Drăgoești (1) și Orlești (2), rezultatele analizelor de laborator efectuate pe probele recoltate de la toți porcii din zonele de siguranță ale acestor focare, confirmând că, în urma realizării integrale a măsurilor de profilaxie și combatere, în aceste localități nu mai există animale bolnave sau ținute sub observație clinică pentru PPA. Conform datelor centralizate, în prezent, în județul Vâlcea sunt active focare de pestă porcină africană în gospodării ale populației din: Păușești-Măglași (1), Drăgășani (1), Lungești (1),   Olanu (1), Băile Olănești (1), Dăești (1), Stănești (1), Glăvile (1), Stoilești (1), Oteșani (2), Perișani (2). De aseamnea sunt active focare și în fondurile cinegetice:  FC16 Goranu ( un mistreț găsit mort în luna iunie a anului trecut), FC37 Mitrofani (cinci mistreți), FC38 Dobrușa (67 de mistreți găsiți morți și unul împușcat), FC39 Ușurei (un mistreț), FC13 Cozia (doi mistreți), FC30 Govora (opt mistreți gășiți morți și unul împușcat), FC17 Aranghel (trei mistreți), FC40 Stănești (doi mistreți).

Pe această cale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vâlcea reia apelul către cetățeni de a sprijini autoritățile în aplicarea măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii virusului PPA și pentru limitarea efectelor bolii, având în vedere gravitatea acesteia și consecințele economice generate de evoluția acesteia. Orice suspiciune trebuie anunțată imediat medicului veterinar, DSVSA sau oricărei autorități locale. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate și neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiți de stat, în condițiile prevăzute de legislație.

C.P.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.