Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

sâmbătă 29 februarie, 2020

Casa de Cultură „Gheorghe Tătărescu” din Bumbești-Jiu, județul Gorj, a fost, vineri, 28 februarie 2020, gaza unui frumos eveniment cultural, și anume, o nouă lansare de carte. Primăria din Bumbești-Jiu în colaborare cu Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj (A.N.C.E.„R.M.” Gorj) a organizat lansarea a trei lucrări proaspăt ieșite de sub tipar, și anume: „Somnul de piatră” o carte de proză scurtă a scriitorului Ion Drăghici, apărută la începutul acestui an la Editura „Antim Ivireanul” din Râmnicu-Vâlcea, „Fericirile lui Tudor Vladimirescu” – legende, mituri și amintiri din Țara Gorjului – scrise de prozatoarea gorjeană Victoria Stolojanu-Munteanu și publicate de aceeași editură vâlceană și „Gorjul Eroic – Cartea de aur”, al cărei prim volum, realizat de către un colectiv de oameni inimoși de la A.N.C.E.„R.M.” Gorj (Ion Mocioi, Florian Văideianu, Gheorghe Bușe, Walter Loga și Idrees Ahmed Sheikh) a fost editat, în această săptămână, de „Academica Brâncuși” din Târgu-Jiu.  

La acest eveniment era așteptată și Caravana Culturală „Citiți românește!”, realizată de Asociația Culturală „Curierul de Vâlcea” și Biblioteca Județeană „Antim Ivireanul”, dar, măsurile impuse de autoritățile gorjene pentru împiedicarea răspândirii coronavirusului „COVID – 19”, au făcut ca această „caravană” să nu mai poată veni și la Bumbești-Jiu.

Cu toate dificultățile datorate existenței acestui virus, devenit periculos pentru oameni și importat din China, de multe state europene, printre care și România (importat de un gorjean, să nu o ia altul înainte), evenimentul sa desfășurat cu succes în sala de ședințe a casei de cultură.

Au fost prezenți, cetățeni din localitate, în frunte cu primarul Constantin Bobaru, membrii de familie ai doamnei Victorița, elevi de la Colegiul „Mihai Viteazul” Bumbești-Jiu, profesorul Constantin Trocan din Târgu-Jiu și domnul Robert Chesnoiu, directorul casei de cultură.  

A.N.C.E.„R.M.” Gorj a fost reprezentată de: col. (r.) dr. ing. Walter Loga, prof. dr. Ion Mocioi, ing. Dan Toropu, lt. col. (r.) Gigi Bușe, Viorica și Vasile Ionescu și gazda noastră,  prozatoarea Victoria Stolojanu-Munteanu.

Au fost prezentate cele trei cărți, apoi, rând pe rând, au transmis mesajele lor: Constantin Bobaru, Dan Toropu, Walter Loga, Ion Mocioi, Maria Mărculescu și Aurel Stolojanu.

„Sunt bucuros că la activitățile anterioare, desfășurate aici, v-ați simțit foarte bine și de aceea, ați ales ca această activitate să se desfășoare tot în această frumoasă și ospitalieră casă de cultură. Sunt bucuros că avem unde să vă primim, într-o instituție de cultură, care, încet, încet, a început să-și găsească și locul și rolul în viața bumbeștenilor. Azi, când lumea e preocupată numai de politică și de coronavirusul „COVID – 19”, sunt și oameni care se preocupă de cultură.  Referitor la cartea doamnei prozatoare Victoria Stolojanu-Munteanu, locuitor al acestui oraș gorjean, m-a impresionat, în primul rând, preocuparea sa de a scoate la iveală câteva mărturii istorice. Pe lângă faptul că relatează evenimente de acum două sute de ani, prezentarea lor autentică mă face să cred că au fost culese de la persoane bine documentate. Suntem mândri de trecutul nostru încărcat de fapte eroice – chiar dacă, din păcate, unii nu sunt conștienți de asta – ne clădim viitorul pe sentimentul apartenenței la aceste valori istorice durate în veacuri. Iar martirul Tudor al Gorjului și al românilor de pretutindeni, ne este pildă și icoană. Testamentul său, arc peste timp, ne este izvor și credință: «Și știindu-mă norodul pre mine, dintr-alte vremi, că sunt un adevărat fiu al patriei mele, cu silnicie m-au luat de a fi și la această vreme chivernisitor pentru binele și folosul tuturor». Plec de la o tristă percepție a mea, că lumea, în momentul de față, gravitează și se raportează la niște lucruri care, din punctul meu de vedere, nu sunt valori. Cred că, prin dumneavoastră, oamenii de cultură, puteți, din când în când, atunci când aveți posibilitatea, să treziți, mai ales tânăra generație, să se raporteze la adevăratele valori. Cultura este o valoare la care omenirea trebuie să se raporteze și mai ales tânăra generație. Omenirea acum, se raportează la bani, care nu este o valoare, ci doar o marfă. Vă felicit pentru acest efort, pentru preocuparea și realizările dumneavoastră și vă așteptăm cu drag la alte manifestări de acest gen” – a spus domnul primar Constantin Bobaru.

Domnul inginer Dan Toropu – prim-vicepreședinte al A.N.C.E.„R.M.” Gorj – a apreciat motto-ul prezentat de domnul primar Bobaru în prefața cărții doamnei Stolojanu: „Sa zis – și cu toată dreptatea – că un popor care nu-și cinstește oamenii săi mari, nu-i vrednic că i-a avut”, iar domnul primar a completat cu citatul: „Un popor care nu are trecut, nu poate avea viitor”.  O îndeamnă pe doamna Victorița să scrie în continuare cu râvnă și talent, și, dacă va fi vreodată un panteon al oamenilor de cultură, să intre în acest panteon pentru că face niște servicii extraordinare nu numai culturii, în general, dar și orașului Bumbești-Jiu. Apreciază mult felul cum prozatoarea a prezentat viața socială a țării dinaintea anului 1821, scoțând în evidență necazurile cu care se confruntau oamenii din această zonă a țării, premise care au dus  la revolta lui  Tudor Vladimirescu față de regimul fanariot ce domnea în Țara Românească. Povestește despre suferințele boierului Băluță de la Bălănești, din timpul perioadei fanariote și încheie cu o constatare, care este unanim acceptată de cei prezenți, și anume, că prozatoarea Victoria Stolojanu-Munteanu, scrie din ce în ce mai bine și mai frumos.

„Vă felicit domnule primar pentru acest frumos lăcaș de cultură și vă mulțumim pentru găzduirea noastră pentru a desfășura un frumos act cultural, aici la Bumbești-Jiu. Mă bucur pentru Victorița că, de fiecare dată, ne uimește cu lucrările sale și are forță și putere de muncă pentru a crea atâtea lucrări valoroase și apreciate de criticii literari. Mă bucur că această carte are și sigla filialei noastre, care atestă apartenența scriitoarei la această asociație. Și noi lucrăm la un proiect referitor la sărbătorirea bicentenarului «Tudor Vladimirescu» intitulat  «Pe urmele lui Tudor Vladimirescu». Este un proiect de mare anvergură și sperăm să-l ducem cu bine la final. Am reușit, ca în acest an, să lansăm, pentru prima dată, „Gorjul Eroic – Cartea de Aur”, volumul 1. Așa arată primul exemplar care va sta în Biblioteca Filialei Gorj. Vreau să mulțumesc în mod deosebit domnilor Ion Mocioi, Florian Văideianu și Gigi Bușe – care a și tehnoredactat-o, pentru realizarea acestei lucrări foarte interesante. Ea este structurată pe 12 capitole astfel: Capitolul I – Istoricul Asociației, Cap. II – Primul Război Mondial, Cap. III – Al Doilea Război Mondial, Cap. IV – Eroi gorjeni, Cap. V – Eroii din familia mea, Cap. VI – Eroi gorjeni ai  Revoluției din Decembrie 1989, Cap. VII – Veterani de război, Cap. VIII – Artiști gorjeni, Cap. IX – Dascăli gorjeni, Cap. X – Aviatori gorjeni, Cap. XI – Documente și decorații de război și Cap. XI – Personalități istorice. Argumentul este scris de profesor dr. Ion Mocioi. Această ediție este realizată într-un tiraj de numai 64 de exemplare, a 78 lei bucata, numai editarea, adică 5 mii lei în total. Și asta datorită domnului Florian Văideianu care a găsit un număr restrâns de sponsori binevoitori, fără ajutor de la autoritățile locale. Sperăm ca la următoarele două volume să avem ajutor financiar din mai multe părți, inclusiv de la primării” – a precizat domnul col. (r.) dr. ing. Walter Loga.

 „Scriitorul Ion Drăghici descinde dintr-un sat teleormănean, Papa (Brebina), comuna Scrioaștea. Actualmente este cetățean al orașului-stațiune Govora, din județul Vâlcea, unde este profesor al Liceului Tehnologic. El a cochetat cu muzele încă din timpul studiilor liceale (ca elev al Liceului Pedagogic din Turnu-Măgurele, absolvit în anul 1975), unde a participat activ și furtunos la dezbaterile cenaclului literar din municipiul de la Dunăre.

Lecturând mai multe povestiri din volumul «Somnul de piatră» ne dăm seama că scriitorul Ion Drăghici a realizat o adevărată frescă a satului natal Papa (Brebina). Autorul se dovedește a fi un portretist de primă mână în povestirile care au ca titlu numele personajelor: Vasile, Marin, Floarea, Doctor Ciorăscu, Veronica, Costea Viteazul, etc. Făcând figură de pustnic inabordabilul doctor Ciorăscu, un obscur balneolog de stațiune montană, poartă teniși marca «Fiinca-Drăgășani» și o singură cămașă cu mânecile roase, doarme acasă pe un pat de fier ca de cazarmă și economisește  apa  menajeră spălându-se și bărbierindu-se la serviciu precum un chinez din epoca Mao. Convocat la interviu de activiștii locali, le zădărnicește planul de a-l recruta în partid răspunzându-le în rusește cu citate din Lenin, iar milițienilor, ce-i bat la ușă ca să-i adulmece bârlogul sub pretextul cărții de imobil le dă o reprezentație de pomină nu mai puțin descurajantă, jucând «Capra cu trei iezi» în costumul lui Adam.

Uitat de toți odată cu ieșirea la pensie, va ieși de sub carapace abia după 1990, când, făcându-și apariția în capitală într-un costum impecabil, cu zâmbet deschis și curtenilor în calitate de președinte de onoare al Congresului Mondial de Balneologie, își va saluta foștii colegi din stațiune cu limba scoasă. În paginile cărții găsim și câteva povestiri din lumea necuvântătoarelor: «Iov-câinele biblic», «Barza neagră», «Ultima vânătoare».  

Povestirile lui Ion Drăghici sunt confesiuni raportate la viață, naratorul pătrunzând în adâncul sufletului personajelor sale, invitându-ne la lectură” – este scurta recenzie făcută de doamna Paraschiva Munteanu la cartea „Somnul de piatră”.

Profesorul dr. Ion Mocioi, un renumit om de cultură și mai cu seamă un brâncușiolog de talie mondială, a făcut mai multe destăinuiri, din care vă prezint câteva: „La Târgu-Jiu, de Ziua Brâncuși (19 februarie), s-au înființat două instituții culturale și e bine să le știți. La Universitatea «Constantin Brâncuși»  s-a înființat Muzeul «Brâncuși», sculptorul fiind patronul spiritual al acestei instituții de învățământ superior. Este dotat ultramodern. Cei de la București     s-au trezit după 5 ani să aplice o lege din anul 2015 care privește înființarea Muzeului Național de Artă Modernă și Contemporană «Constantin Brâncuși» la Târgu-Jiu. Sperăm să se facă lucruri serioase, ca și cele din Franța. La Târgu-Jiu avem un atelier al sculptorului. Trebuie dotat corespunzător, așa cum era folosit de Brâncuși. În centrul lumii, Brâncuși își are sinteza operelor sale majore în România”. Îi sugerează prozatoarei Stolojanu să se gândească la realizarea unei cărți despre Brâncuși, iar doamna Victorița este entuziasmată de propunerea făcută. Referitor la talentul și opera scriitoarei Stolojanu spune următoarele: Prozatoarea Victoria Stolojanu-Munteanu este una dintre persoanele importante ale culturii gorjene. Are 12 cărți scrise până acum și timp suficient să mai scrie și altele, cu toate că ea este economistă. Este talentată, harnică și studioasă. Ceea ce a publicat a scris cu îndrăzneală, dar și cu cunoaștere. Știe ce înseamnă literatura, ce înseamnă documentare, știe istorie și e făcută pentru a scrie. Cunoaște mult din gândirea populară, care se reflectă în cartea „Legendele Gorjului”, poate singura carte din țară care tratează acest domeniu. Este un potențial cultural-artistic de mare valoare al Gorjului și a participat și la mari manifestări culturale. Timp de două decenii doamna Victorița s-a afirmat ca o mare personalitate culturală. De aceea merită un premiu în acest an 2020, domnule primar, și vă fac o propunere: merită să devină cetățean de onoare al acestui oraș”.  Propunerea a fost primită cu aplauze de către auditoriu și acceptată de domnul primar. Urmează să facem și o adresă scrisă în acest sens.

Despre personalitatea și opera doamnei Victoria Stolojanu-Munteanu au mai vorbit, doamna Mărculescu Maria, fostă colegă de serviciu cu prozatoarea dar și domnul Aurel Stolojanu, Managerul Spitalului din Bumbești-Jiu și soțul doamnei Victorița.

Activitatea s-a încheiat cu o frumoasă fotografie de grup și acordarea de autografe din partea prozatoarei.

Lt. col. (r.) Gheorghe BUȘE, A.N.C.E.„R.M.” Gorj





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.