Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

sâmbătă 1 februarie, 2020

Viticultorii din Bălănești (Gorj) au organizat astăzi, 1 februarie, o petrecere pe cinste. Ca în fiecare an, de Sfântul Trifon, s-a sfinți apa care va fi folosită la stropirea viilor și pomilor pentru a fi feriți de dăunători.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este DSC_7816-1024x683.jpg

Obiceiul este unul străvechi care a fost reluat de peste zece ani de viticultorii din zonă. Izvoare scrise despre comuna Bălănești datează începând cu secolul al XV-lea, când hrisoavele domnești menționează numele de Bălănești, la 15 iunie 1493.

BOTEZUL VIILOR – BĂLANEȘTI 2020 Transmisiune realizată de Ionel CIILICA DIACONU

Publicată de Universul Olteniei pe Sâmbătă, 1 februarie 2020

Viticultura este ocupația străveche a locuitorilor acestei comune. Strugurii, dar mai ales vinul era una din căile de venit financiar al familiilor de țărani. Vinurile din Bălăneștii Gorjului erau de bună calitate, fiind apreciate în țară și străinătate, obținând la Expoziția de la Paris din anul 1904, prima medalie de aur.

TARAFUL "MORNEA", REGAL AUTENTIC LA BOTEZUL VIILOR, BĂLANEȘTI – GORJ 2020 Transmisiune realizată de Ionel CIILICA DIACONU

Publicată de Universul Olteniei pe Sâmbătă, 1 februarie 2020

La sărbătoarea din acest an, după slujba de sfințire a viilor, oficiată de un sobor de preoți locali și după momentele oficiale de acordare a unor diplome aniversare, de excelență și de onoare pentru organizatori – între care menționăm pe inginerul Vasile Cochină (cel care, an de an, face tot ceea ce-i stă în putere pentru ca manifestarea renăscută să se desfășoare la cote maxime!) și care a primit o asemenea diplomă de Excelență din partea col.r. ing.dr.Valter Loga, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria- filiala Gorj.

Asociația gorjeană amintită a fost prezentă printr-o delegație condusă de președinte și compusă din membrii: Gheorghe Bușe, Ovidiu Gabriel și Lavinia Ghindă, Vasile și Viorica Ionescu, Dan Toropu, Grigore Haidău, Ionel Cilica-Diaconu și semnatarul acestor rânduri.

LEONIDA BELGHER REGAL FOLCLORIC LA BOTEZUL VIILOR, BĂLANEȘTI – GORJ 2020

Publicată de Universul Olteniei pe Sâmbătă, 1 februarie 2020

Trebuie să menționez faptul că, mare parte dintre noi, sunt oameni ai locurilor, prilej de a se reântâlni cu vechi rude, prieteni, colegi, cunoștințe, prezenți la această sărbătoare creștină dar și tradițională, revigorată spre binele comunității locale

Care a fost continuată cu obișnuita agapă creștină la care au luat parte toți cei prezenți, de la mic la mare, unde s-a servit tradiționala mămăligă oltenească, varză fiartă, tocan și friptură, prăjituri, cozonac, udate din belșug cu… rodul viilor și livezilor localnicilor: țuică fiartă, vin alb sau roșu, după preferințe. Iar ca totul să fie pe placul celor prezenți, taraful Mornea cu soliștii săi – mai tineri și mai experimentați – a încîntat atmosfera, iar Leo Belgher a incheiat spectacolul folcloric tradițional.

La final, Ovidiu Pungan – primarul comunei, a ținut să ne spună: Ne bucurăm că suntem împreună, cetățeni ai localtății Bălănești alături de reprezentanții administrației publice județene și locale, oaspeți din țară la această sărbătoare tradițională pe care mi-aș dori să o respectăm și să o continuăm.

Pentru că, uitați-vă, suntem deja la ediția a XII – a și sărbătoarea continuă, pentru că actuala generație trebuie să… preia frâiele spre a duce mai departe acest străvechi obicei al botezului viilor, la început de februarie.

Vreau să le mulțumesc tuturor, a fost o zi minunată, ne-am simțit bine cu toții și le doresc tuturor cetățenilor comunei Bălănești și nu numai lor, ci tuturor românilor, ca acest an să fie un an prosper, plin de roade multe și bogate, cu sănătate tuturor!  

 Reportaj realizat de MARIUS BECHERETE (text) și IONEL CILICA DIACONU (foto-video)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.