Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 15 ianuarie, 2020

Marți, 14 ianuarie 2020, începând cu orele 12:30, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Municipiul Târgu-Jiu a fost gazda unei manifestări dedicată împlinirii a 126 ani de la nașterea slt. Ecaterinei Teodoroiu, numită și „Eroina de la Jiu”!

Timp de un sfert de oră, în sala de consiliu a colegiului s-au adunat invitații la acest eveniment omagial. Cei mai nerăbdători au fost cei de la Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj, a cărei delegație a fost alcătuită din: Ing. Dan Toropu, prim-vicepreședinte, lt. col. (r.) Gigi Bușe, secretar executiv, lt. col. (r.) Ovidiu-Gabriel Ghindă, vicepreședinte, dir. Viorica Ionescu, dr. prof. muzeograf Valentin-Dumitru Pătrașcu și ziarist Marius-Adrian Becherete, membri. Rând pe rând au sosit și ceilalți invitați: de la Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Dumitru Hortopan – director, Aurora Luminița Dragomir – muzeograf, strănepoată a Ecaterinei Teodoroiu; de la Inspectoratul Școlar Județean Gorj, doamna profesoară Marcela Mrejeru – inspector școlar general, însoțită de doi inspectori școlari. Au sosit apoi oficialitățile locale și județene, reprezentate de: Aurel Popescu și Adrian Tudor-Drăghici – viceprimari ai municipiului Tg. Jiu, însoțiți de reprezentanții Editurii Princeps, din București; Ion Cristinel RUJAN – Prefectul județului Gorj; Gheorghe NICHIFOR – Vicepreședinte C.J.G. și fost director al acestui colegiu însoțit de Alexandru Băluță.

Domnul profesor Antonie Cristian Daniel – directorul acestui colegiu ne-a invitat să vizităm expoziția foto documentară dedicată Ecaterinei Teodoroiu, expusă pe holul de la parterul clădirii, apoi ne-a invitat în Sala de Ședințe „Prof. I. Cojocaru”, de la etajul doi unde s-a desfășurat un simpozion dedicat „Eroinei de la Jiu”. Sala era plină de elevi, mulți dintre ei în uniforme de cercetași, și profesori.

Activitatea a început cu intonarea Imnului de Stat al României și Imnul Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” realizată de corul acestui colegiu.

În alocuțiunea de deschidere, domnul profesor Antonie Cristian Daniel, a transmis următorul mesaj:

„Vă mărturisesc, încă de la bun început, faptul că sunt marcat de o emoție deosebită generată de evenimentul memorabil la care vom fi cu toții părtași.

Este vorba despre dezvelirea bustului Ecaterinei Teodoroiu, „Eroina de la Jiu”, „Ioana d’Arc a României”. Deloc întâmplător, acest lăcaș de învățământ, Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, se individualizează în sfera istoriei locale și naționale prin sonoritatea numelui acestei personalități istorice.

Privind retrospectiv, amintesc faptul că, școala noastră s-a înființat încă din secolul al XIX-lea, în 1855, luând forma primei școli de fete din Gorj. 11 ani mai târziu, CJ hotărăște înființarea unei Școli secundare de fete. Tradiția școlii de fete va fi reluată în 1921, când se înființează Liceul de fete, ca școală secundară de gradul I. În 1937, prin decret regal, școala va dobândi titulatura de „Liceul de fete Ecaterina Teodoroiu”.

Istoria păstrează în memorie figuri ale eroilor din diverse epoci, animați de dragostea de țară și de spiritul de sacrificiu. Nevoia de a ne revendica de la astfel de modele nu este decât expresia înțelegerii devenirii ca proces: cunoașterea și asumarea faptelor trecutului feresc de pericolul repetării unor greșeli istorice și reprezintă, deopotrivă, repere identitare.

Astăzi, la 126 de ani de la naștere, Ecaterina Teodoroiu continuă să domine elita feminină românească, la concurență cu nume celebre din istoria națională și universală.

Dar cine a fost, până la urmă, Ecaterina Teodoroiu și ce fapte i-au adus recunoașterea dincolo de trecerea timpului? Depășind sentimentalismul legendelor locale,  documentele  și mărturiile memorialistice îi probează și îi amplifică personalitatea istorică.

Lăsând polemicile generate de anumite inadvertențe biografice în seama istoricilor, amintesc totuși câteva aspecte ale vieții acestei personalități istorice. În condițiile declanșării Primului Război Mondial, Tânăra s-a înrolat într-una din primele unități de cercetașe din București. În vara lui 1914 a revenit la Tg.-Jiu, activând în cadrul cohortei „Domnul Tudor”. La începutul lunii octombrie 1916, grație dăruirii și angajamentului său, Ecaterina Teodoroiu a fost chemată la București de către Regina Maria. În februarie 1917, Ecaterinei Teodoroiu i se ordonase părăsirea regimentului în care se afla.

Documentele istorice reconstituie povestea Ecaterinei Teodoroiu: traseul de la cercetășie la voluntariatul pe front, interdicțiile de a mai călca în regiunea frontului (rezolvate în primă fază prin îmbrăcarea unei mantale soldățești), prizonieratul, rănile în luptă, decorațiile.

Amintesc un moment definitoriu pentru cea care avea să rămână cunoscută drept ”eroina de la Jiu” – lupta de la podul Jiului. Pe 14 oct 1916, în timpul primei ofensive germane, peste munții Gorjului, Ecaterina Teodoroiu ia parte, alături de populația civilă, cercetași și o campanie de milițieni, la lupta de la podul Jiului, concurând la respingerea atacului unei companii bavareze inamice.

 Cum orice poveste se încheie la un moment dat, într-o zi de miercuri, în 22 august 1917, la ora 21,15, unitățile române sunt atacate și surprinse descoperite de unități din Regimentul 40 Rezervă german. În timpul retragerii, Ecaterina Teodoroiu a fost lovită de două gloanțe de mitralieră, pe Dealul Secului-Muncel. În Darea de seamă asupra operațiunilor executate pe zile, cf. Jurnalului de operații din perioada 1 ian – 15 sept 1917, gen Ernest Broșteanu consemnează că în timpul atacului „am pierdut pe eroina noastră, voluntara Ecaterina Teodoroiu, care a căzut vitejește în capul plutonului ei, îmbărbătându-și soldații” cu vorbele:«-Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!»

Tocmai de aceea, considerăm și noi că cinstirea veșnică a devenit datorie morală pentru urmași, dar mai ales pentru noi, cei care ne revendicăm identitar de la acest Colegiu Național care poartă numele Ecaterina Teodoroiu.

prof. Antonie Cristian Daniel

Rând pe rând au fost transmise mesaje din partea Prefecturii Gorj de către domnul prefect Ion Cristinel RUJAN, din partea Primăriei Târgu-Jiu, mesajul a fost transmis de domnul viceprimar Aurel Popescu, din partea Consiliului Județean Gorj, domnul vicepreședinte Gheorghe Nichifor, iar din partea Muzeului Județean dar și a urmașilor Cătălinei, mesajul a fost transmis de către doamna Aurora Luminița Dragomir – muzeograf, strănepoată a Ecaterinei Teodoroiu.

„Istoria păstrează în memorie figuri ale eroilor din diverse epoci, animați de dragostea de țară și de spiritul de sacrificiu. Astăzi, Ecaterina Teodoroiu continuă să domine elita feminină românească, la concurență cu nume celebre din istoria națională și universală. Tocmai de aceea, considerăm și noi că cinstirea veșnică a devenit datorie morală pentru urmași, dar mai ales pentru noi, cei care ne revendicăm identitar de la acest Colegiu Național care poartă numele Ecaterina Teodoroiu”, spunea domnul profesor dr. Gheorghe Nichifor, fost profesor de istorie și director al acestui prestigios colegiu.

Editura Princeps, din București, a prezentat, prin doamna Mirela Maghiar lucrarea „Ecaterina Teodoroiu” – Ioana d`Arc a României și amplul său proiect editorial. „Cele aproape trei decenii petrecute în afara frontierelor naționale m-au apropiat mult de istoria neamului meu, pe care am încercat pe cât posibil să o fac cunoscută, contribuind astfel, atât cât îmi stă cu putință, la depășirea ignoranței generatoare de prejudecăți și clișee” – mărturisește Mariana Cojan Niculescu, autoarea acestei lucrări.

La finalul activității a fost dezvelit un bust al Ecaterinei Teodoroiu amplasat în această sală. Menționez că în această unitate de învățământ, la parter este o statuie a „Eroinei de la Jiu”, iar în sala Consiliului de Administrație este un tablou în ulei realizat de pictorul Iosif Keber. Deasemenea, în curte este și bustul „Eroului-Martir” Mihai Oancea, împușcat la Revoluția din 1989, fost elev al acestui colegiu.

În încheiere, transmitem un pios omagiu eroinei noastre, și vom face tot ce ne stă în putere să-i slăvim memoria și eroismul său.

Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj (A.N.C.E.„R.M.” Gorj)





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.