Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

vineri 13 decembrie, 2019

Guvernul Orban l-a demis pe Andrei Tinu, fiul fostului jurnalist Dumitru Tinu, din funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie. În locul lui Tinu a fost numită gorjeanca Adriana-Elena Moța, fost consul la Catania.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 79335664_587967868620451_853536630235987968_n.jpg

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei decizii, doamna Adriana-Elena Moța se numește în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale pentru Cetățenie pentru un mandat cu durata de 4 ani”, se arată în decizia publicată în Monitorul Oficial. Autoritatea Națională pentru Cetățenie asigură aplicarea procedurii legale de acordare, redobândire, renunțare și retragere a cetățeniei române. Ea funcționează ca instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Justiției.

Adriana Elena Moţa este sora Mariei Moţa,  fosta preşedintă a Organizaţiei de femei a PDL (actualul PNL) Gorj, la rându-i fostă secretară a organizației politice amintite, care s-a remarcat, la nivelul anilor 2011-2012, când a fost numită consul al României la Lecce (Catania), fără să știe … limba italiană. Și de aici, un întreg scandal în care au mai fost implicați, la vremea aceea foștii miniștri de Externe, Baconschi și Marga, dar și premierul de atunci, Emil Boc. Scandalul s-a mușamalizat cu rechemarea consulului Moța de la post, după doar opt luni (octombrie 2011 – mai 2012), timp în care a ținut prima pagină a ziarelor din peninsula și din România.

Nu știm dacă actualul președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale pentru Cetățenie a reușit, până la urmă, să învețe o boabă de italiană în cele câteva luni de carieră diplomatică dar, de atunci a trecut ceva vreme, timp în care Adriana Elena Moţa ar fi putut să o facă … Anterior scurtei cariere diplomatice, din 2006 până în 2011  Adriana Elena  fusese funcționar public de execuție în cadrul M.E.C. Ca  secretar de stat – președinte  al Autorității Naționale pentru Cetățenie, doamna Moța va coordona următoarele activități: 1. evidenţa cererilor de acordare, redobândire, renunţare şi retragere a cetăţeniei române, alcătuind dosare pentru fiecare caz în parte;

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 78081411_2516034741942157_1796435462429081600_n.jpg

2. asigurarea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţii Comisiei pentru cetăţenie; 3. Asigurarea secretariatul Comisiei pentru cetăţenie; 4. Monitorizarea păstrării şi organizării arhivei Comisiei pentru cetăţenie; 5. Semnează și aprobă proiectele de ordine  privind acordarea, redobândirea, retragerea şi renunţarea la cetăţenia română, precum şi proiectele de ordine de respingere a acestor cereri; 6. aprobă certificatele de cetăţenie şi îndeplineşte procedura de rectificare a acestora; 7. asigură solemnitatea depunerii jurământului de credinţă faţă de România şi păstrează evidenţa persoanelor care au depus jurământul de credinţă; 8. colaborează cu autorităţi ale administraţiei publice centrale şi cu instituţii internaţionale cu atribuţii în domeniul cetăţeniei, fiind abilitată să încheie protocoale de colaborare; 9. comunică, la cerere, autorităţilor administraţiei publice centrale datele referitoare la persoanele care au dobândit, au redobândit sau au pierdut cetăţenia română, potrivit legii; 10. răspunde solicitărilor cu privire la problemele cu care a fost sesizată, dacă intră în sfera sa de competenţă;

11. informează cu caracter general publicul cu privire la drepturile cetăţenilor români, inclusiv cele care decurg din calitatea de cetăţean european; 12. asigură participarea personalului la programe de formare şi perfecţionare profesională, în limita bugetului aprobat; 13. realizează orice alte obiective corespunzătoare domeniului de activitate al Autorităţii, în limita bugetului aprobat şi a planului de activităţi. Așadar, liberalii gorjeni se pot mândri că au … prins un post în Guvernul Orban, chiar dacă nu e cu rang de ministru plin, dar care vine să mai îndulcească amarul retragerii decorației fostului lor șef pedelisto-penelist Ionel Manțog de către locatarul de la Cotroceni, din motive de … penalitate !

M.B.  





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.