Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

miercuri 4 decembrie, 2019

De ce au ales-o minerii pe Sfânta Varvara, să le fie ocrotitoare? De mai bine de 100 de ani încoace, minerii din Valea Jiului și din Oltenia sărbătoresc, la 4 Decembrie, praznicul Sfintei Mari Muceniţe Varvara – Ocrotitoarea Minerilor.

Tradiţia sărbătoririi Sfintei Varvara a fost adusă, acum mai bine de 100 de ani, de muncitorii mineri din Silezia, angajaţi la Exploatarea Minieră de la Lupeni. De atunci, în fiecare an, minerii omagiază această zi prin comemorarea ortacilor dispăruţi în nefericitele accidente care au întunecat istoria mineritului din Valea Jiului şi se roagă pentru protejarea celor care, zi de zi, îşi riscă viaţa intrând în măruntaiele pământului pentru a aduce la suprafaţă cărbunele atât de necesar pentru lumina şi căldura din casele noastre.

În Gorj, conducerea Complexului Energetic Oltenia a transmis următorul comunicat: Ziua Minerului ne oferă ocazia de a aduce mulțumiri sincere și de a ne exprima deosebita considerație față de toți cei care și-au pus amprenta asupra cărbunelui extras din bazinele miniere ale Complexului Energetic Oltenia – veritabil punct de sprijin al energeticii românești.

Acești oameni deosebiți, minerii, care nu s-au temut de riscurile unui mediu mai puțin prietenos, merită întreaga noastră prețuire pentru dârzenia și modestia lor, dar și pentru contribuția  adusă la viața economică și socială a Gorjului, de-a lungul a zeci de ani de activitate. Conducerea Complexului Energetic Oltenia adresează un sincer și călduros „Noroc Bun!” în continuitatea activității lor, tuturor celor care au avut curajul de a alege meseria de miner.

C.P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.