Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 10 octombrie, 2019

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Viorica Dăncilă se votează, joi, în plenul reunit al Parlamentului. Guvernul se bazează pe 202 parlamentari PSD, în timp ce Opoziţia, matematic, deţine 238 de voturi, necesarul fiind de 233 pentru a trece moţiunea.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este whatsapp-image-2019-10-09-at-12-24-59.jpg

Până la această oră, s-a citit moţiunea de cenzură, iar premierul Viorica Dăncilă a avut discursul în plenul Parlamentului, criticând Opoziţia pentru demrsul său de a încerca a doua oară în acest an să doboare Executivul. 3787 afişări UPDATE 11:20 Raluca Turcan: Dăncilă nu mai este premier, ci o persoană particulară care ocupa locul de la Guvern Liderul deputaţilor PNL Raluca Turcan a declarat, în şedinţa de plen în care se votează moţiunea de cenzură, că Executivul avea obligaţia să vină pentru votul de încredere în Parlament, după retragerea ALDE de la guvernare. „Acum, de facto, doamna Dăncilă nu mai este premier”, a spus Turcan. Ce părere ai despre melodia de mai jos? Îmi place foarte mult/E piesa mea favorită Îmi place Îmi este indiferentă Mi-a plăcut, dar m-am săturat de ea Nu îmi place Sunt de acord cu Politica de confidențialitate. „Cred că azi ne adresăm ultima dată unui premier nelegitim care a călcat în picioare aşteptările unei ţări întregi. Cred că este pentru ultima dată când un premier nelegitim îndrăzneşte să îşi ameninţe colegii cu dosare penale, ca pe vremea lui Liviu Dragnea. Toţi cei care aţi fost ameninţaţi aveţi posibilitatea să ieşiţi din această captivitate, creată exact de cea care a fost la rândul ei prizoniera unui condamnat Liviu Dragnea”, a declarat Raluca Turcan.

„Între timp, clanurile interlope fac ravagii pe străzile din România, iar mii de recidivişti eliberaţi de Viorica Dăncilă, Florin Iordache, Liviu Dragnea Carmen Dan, seamănă teroare. Dumneavoastră aţi reuşit să fiţi o echipă de uzurpatori. În momentul ieşirii ALDE de la guvernare aveaţi obligaţia să veniţi pentru un vot de încredere. Acum, de facto, doamna Dăncilă nu mai este premier, ci o persoană particulară care ocupa abuziv locul de la Palatul Victoria. Această moţiune este şansa de a reveni la o normalitate de tip european”, a mai spus Raluca Turcan. UPDATE 11:00 Titus Corlăţean: Moţiunea aduce a cântec de jale de la 1800. Zero ofertă de guvernare, zero echipă Senator PSD, Titus Corlăţean, a catalogat, joi, în Parlament, moţiunea de cenzură a Opoziţiei ca fiind „cea mai slabă din ultima perioadă”, precizând că textul aduce „a cântec de jale de pe la 1800″. Ce normalitate e cea în care voci neomarxiste din USR anunţă obligaţia avortului?

Senatorul PSD Titus Corlăţean a atacat în termeni duri, joi, în plenul Parlamentului, liderii Opoziţiei, denumindu-i, printre altele, „securişti” şi „oamenii binomului” şi anunţând că „voci neomarxiste din USR anunţă că se impune stabilirea obligaţia avortului pentru femei fără venit”. „Ce normalitate este cea în care voci importante neomarxiste din USR anunţă că se impune stabilirea obligaţia avortului pentru femei care nu au venit mediu pe economie sau că neomarxiştii vor prolifera, după preluarea guvernării, căsătoriile şi parteneriatele gay în România? Asta este România lucrului bine făcut! “, a declarat Titus Corlăţean. Parlamentarul i-a atacat în termeni duri pe cei din Opoziţie. „Chiar ne putem imagina o fotografie de familie care să reunească, într-o armonie desăvârşită, pe de o parte neomarxiştii, #rezist, USR, fii sau fiice sau nepoţi de generali securişti desconspiraţi de CNSAS. Mai spun o dată, ca să înţelegeţi, securişti deconspiraţi de CNSAS, aşa cum este cazul liderului de la USR Bucureşti, capitala României, sau consiliaţi de rezervişti cu mari stele pe umăr, profitori anteriori ai unor afaceri grase cu instituţiile statului, alături de Petrov şi echipa, pentru că, nu-i aşa, marile spirile se întâlnesc, cu un ax central fixat de urmaşii lui Brătianu, adoratori ai noilor securişti şi apărători ai abuzurilor comise de cei care au renunţat la statutul onorabil de ofiţer de informaţii pentru a deveni securişti, împreună cu vajnicii, curajoşii luptători ai doamnei Kovesi”, a completat Corlăţean.

El i-a atacat şi pe cei din UDMR. ”Din fotografie nu vor să lipsească nici colegii din UDMR care-şi încarcă de fiecare dată bateriile, politice binenţeles, când cu unii, când cu alţii. Curat consecvenţi”, a completat Corlăţean „Nu veţi deveni niciodată o alternativă, voi, toţi cei care aţi apărat binomul securist SRI-DNA-Kovesi, care aţi legitimat abuzurile în justiţie”, a conchis senatorul PSD. UPDATE 10:40 Dăncilă: Să nu subestimaţi Partidul Social Democrat! La guvernare aţi fi un adevărat dezastru Premierul Viorica Dăncilă a spus, în plenul în care se votează moţiunea de cenzură, că Opoziţţia s-a făcut de râs şi la moţiunea precedentă, acuzând că aceasta ar fi “un dezastru” dacă ar prelua Executivul. “Moţiunea de astăzi nu va trece. Aţi mai încercat acest lucru şi v-aţi făcut de râs la vot. Pentru că nu toţi parlamentarii stau încolonaţi în spatele aşa-zisului viitor premier, domnul Orban, cunoscut doar prin contraperformanţa de la Ministerul Transporturilor şi talentul artistic. Nu toţi se regăsesc în proiecţia voastră de austeritate.

Nu toţi sunt confortabili cu lipsa voastră de viziune şi echipă. De aceea ultima moţiune nu a trecut şi de aceea nu va trece nici aceasta. Pentru că oamenii de bună credinţă nu pot da un vot real de sprijin şi susţinere pentru nimic. Aroganţa de care daţi dovadă acum v-a mai costat o dată ruşinea de a vă vedea picată la vot moţiunea. Astăzi veţi trăi din nou această ruşine, pentru că nu aţi învăţat lecţia responsabilităţii”, a sppus premierul Viorica Dăncilă. “Sunt parlamentari care se vor întoarce după această zi în comunităţile pe care le reprezintă şi în faţa cărora vor trebui să răspundă. Vor trebui să explice primarilor că proiectele lor pentru oameni nu se vor mai întâmpla. Vor trebui să dea socoteală că v-au lăsat să opriţi PNDL-urile, investiţiile demarate în comune, să daţi afară 400.000 de bugetari şi să eliminaţi toate măsurile de sprijin pe care noi le-am implementat! Vor trebui să explice că au lăsat “alianţa tăierilor” să decidă destinul acelor comunităţi, destinul românilor Sunt mulţi parlamentari care au responsabilitatea votului şi care înţeleg foarte bine că alături de voi nu există viitor şi nu există progres. Iar astăzi veţi învăţa această lecţie usturătoare! Şi vă mai spun un lucru, stimaţi colegi: să nu subestimaţi Partidul Social Democrat!

Să nu credeţi că ne vom opri vreodată, de la putere sau din opoziţie, să luptăm contra voastră, a celor ce vreţi să dezbinaţi România şi s-o vedeţi din nou în sărăcie. Şi, pentru că eu personal nu cred că vreţi în mod real să guvernaţi această ţară, vă îndemn să vă imaginaţi scenariul alegerilor de anul viitor cu PSD în opoziţie şi cu voi, alianţa amatorilor, la guvernare. Aţi mai fost zdrobiţi, ştiţi cum e. Aşa că, stimaţi colegi, lăsaţi guvernul să îşi facă treaba şi să continue măsurile şi reformele începute. Rămâneţi în opoziţie, unde, din fericire, toate ameninţările şi ideile voastre rămân la stadiul de vorbe. La guvernare, stimaţi colegi, aţi fi un adevărat dezastru şi un pericol pentru această ţară!”, a mai spus premierul. Dăncilă: Noi am crescut salariul minim şi am majorat pensiile. Voi ştiţi să tăiaţi Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, că guvernarea PSD a crescut salariul minim, a crescut punctul de pensie, a redus impozitul pe profit, în timp ce partidele de opoziţie ştiu doar să taie veniturile ”Noi am crescut salariul minim de la 1250 lei în 2016, la 2080 lei, respectiv 2350 lei pentru românii cu studii superioare. Ştiu că nu sunteţi de acord, că voi ştiţi să tăiaţi. Punctul de pensie a crescut de la 871 lei în 2016 la 1265 lei. Am redus impozitul pe venit de la 16% la 10%.

Avem un impozit de 1% pentru IMM-uri, care înseamnă 94% din totalul celor 600.000 de firme înregistrate la Registrul Comerţului, şi un impozit de doar 5% pe dividende. Nu există ţară în Uniunea Europeană care să aibă o fiscalitate mai prietenoasă pentru mediul de afaceri. Vorbiţi de investiţii, dar doar în primele şase luni ale anului investiţiile totale din economie s-au majorat cu 12,4%, cea mai ridicată dinamică de după criză. Iar investiţiile străine directe în ţara noastră au depăşit 2,9 miliarde euro, fiind cu 22% peste cele din perioada corespunzătoare a anului precedent, adică cu 532 milioane euro mai mari”, a declarat Viorica Dăncilă. Ea a dăugat că actualul guvern a creat sute de mii de noi locuri de muncă în ultimii doi ani, a reuşit să creştem puterea de cumpărare a românilor şi să aducă nivelul pensiei şi al salariilor la un nivel decent. ”Ce aţi făcut voi pentru români? Aţi triplat datoria publică a României în 2009-2011, de la 13,4% din PIB, cât era în 2008, la 34% din PIB în 2011. În 2016, guvernarea USR-Cioloş a redus veniturile statului cu 10 miliarde lei faţă de 2015, concomitent cu majorarea datoriei publice cu 22 miliarde de lei.

Aceiaşi guvernare în care absorbţia fondurilor europene a fost zero”, a adăugat premierul. Ea a mai spus că România, sub guvernarea PSD, are a şasea cea mai mică datorie publică din UE, are cea mai mare viteză de convergenţă din UE, de apropiere a nivelului de trai de media europeană. ”Potenţialul de dezvoltare a României este astăzi dublu faţă de media UE. Suntem a zecea ţară din UE ca rată de contractare a fondurilor europene. Ocuparea forţei de muncă este la maximul ultimilor 17 ani. Avem cea mai mică rată a şomajului din ultimii 30 de ani şi un număr record de angajaţi în ultimii 20. În timpul acestei guvernări – şi nu al guvernărilor voastre – liderul mondial de clasificare a indicilor bursieri a decis ca România să dobândească statutul de Piaţă Emergentă, ca ţară atractivă pentru investitori, şi precizează că această reclasificare vine după optimizările implementate de autorităţile române. Nu voi, ci noi am dotat toate spitalele judeţene cu computere tomograf şi RMN, noi am crescut suprafaţa irigabilă a României de la 300.000 de hectare în 2016, la 1,4 milioane de hectare în prezent. Noi am aprobat programul PNDL 2, prin care 7179 de proiecte locale în valoare de peste 30 de miliarde de lei au demarat; proiecte pe care le vedeţi cu toţii, în special în mediul rural, proiecte ce vizează introducerea reţelelor de apă şi canal, modernizarea drumurilor, refacerea şi modernizarea şcolilor.

441 de proiecte din PNDL 2 au fost deja finalizate, iar românii beneficiază de rezultatele lor”, a mai spus Dăncilă. Ea a reamintit de triplarea salariilor medicilor şi de creşterea cu 80% salariile profesorilor. ”Noi am majorat pensiile şi am sprijinit un milion de fermieri. Noi am adoptat programul “O familie, o casă” şi programul „Investeşte în tine” prin care tinerii pot beneficia de împrumuturi fără dobândă. Nu voi şi guvernele voastre, ci guvernul actual a făcut toate aceste lucruri. Şi multe altele, pe care le cunoaşteţi foarte bine, dar le ignoraţi deliberat cu ipocrizia care vă caracterizează şi vă uneşte”, a conchis premierul. Dăncilă: Tăriceanu a căzut ruşinos în capcana lui Ponta. Şi-a asigurat un apus de carieră lamentabil Viorica Dăncilă a declarat, la dezbaterea moţiunii de cenzură, că preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a asigurat un sfârşit de carieră lamentabil după ce a căzut în capcana lui Victor Ponta, pe care l-a catalogat “maestrul minciunilor şi expertul în jocuri de culise cu finalitate zero”.

„Îl avem pe domnul Tăriceanu care a pus umărul la acest demers sortit eşecului. Cu toată experienţa domnului Tăriceanu, a căzut în mod ruşinos în capcana domnului Ponta şi şi-a asigurat un apus al carierei politice lamentabil. Asta este ceea ce se întâmplă celor care se aliază cu Ponta, premierul demisionar pe Facebook, maestrul minciunilor şi expertul în jocuri de culise cu finalitate zero. Iată că nici cu preşedinte candidat şi cu cel fugit de la guvernare în braţele lui Ponta nu aţi reuşit şi nu veţi reuşi să faceţi nimic bun”, a declarat Viorica Dăncilă. Citeşte continuarea… Viorica Dăncilă: Textul moţiunii vă reprezintă întru totul. Un amestec incoerent de falsuri Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, în plenul unde se votează moţiunea de cenzură, că textul moţiunii seamănă cu iniţiatorii demersului, “un amestec incoerent de falsuri”, acuzând opoziţia de superficialitate. „V-aţi aliat, “oamenii noi” – cu zero experienţă politică şi zero performanţă guvernamentală care nu îşi pot manageria nici propriul partid – şi “oamenii cu experienţă” – dezertorii din Guvern şi cei ce au adâncit românii în sărăcie în perioada 2010-2012. Asta e alianţa de conjunctură care astăzi vrea să dea jos Guvernul, o adunătură de interese şi amatorism! Cum puteţi tocmai voi să vă asumaţi “reconstrucţia României” când nu ştiţi ce oferiţi românilor mâine sau peste o săptămână? Ce plan aveţi? Cum faceţi?

În acest textuleţ vă arătaţi foarte curajoşi, dar veniţi în faţa românilor şi prezentaţi-vă programul de guvernare! Spuneţi-le oamenilor care este proiecţia voastră, care e echipa guvernamentală, care e planul pentru viitorul ţării şi al românilor! Superficialitatea voastră este ruşinoasă. Este jenant pentru oricine se prezintă ca alternativă de guvernare să vină astăzi, aşa, în faţa noastră şi a întregii ţări. Şi este cu atât mai jenant cu cât e a doua oară când o faceţi. Bănuiesc, totuşi, că nu ar trebui să ne surprindă. Doar sunteţi cei care niciodată nu învaţă din greşelile trecutului. Naveţi maturitate politică şi nu aveţi habar cum să guvernaţi pentru români! Deşi aţi mărit TVA-ul la 24%, aţi tăiat toate salariile din sistemul public cu 25%, aţi tăiat salariul minim cu 25% şi aţi impozitat pensiile cât aţi fost la guvernare, astăzi veniţi şi ameninţaţi oamenii cu aceleaşi lucruri. Şi sunteţi atât de inconştienţi încât să le mai faceţi o dată! Şi aveţi naivitatea să credeţi că românii vor gira aşa ceva! Asta înseamnă să nu vă cunoaşteţi ţara şi poporul, să nu înţelegeţi ce nevoi au oamenii şi care vă e misiunea!”, a delcarat Viorica Dăncilă. „Am citit textul moţiunii şi pot spune că vă reprezintă întru totul.

Este, ca şi grupul semnatarilor ei, un amestec incoerent de falsuri. Este o încropire extrem de slabă, fără cifre şi date exacte, plină de aprecieri subiective şi demagogie, care arată perfect caracterul de improvizaţie şi lipsa de seriozitate a acestui proiect. Din nou, stimaţi colegi, vă jucaţi de-a guvernarea. Sunteţi singura opoziţie din istorie care a reuşit să-şi depună moţiunea şi apoi să fugă de vot. V-aţi făcut de râs în faţa propriului electorat când v-am invitat să votăm acest act cât mai repede. Dacă acest demers nu a meritat sacrificarea unei zile de sâmbătă, mult succes în a le explica oamenilor cum o să guvernaţi şi cum o să reconstruiţi voi România!”, a mai spus premierul. Viorica Dăncilă a atacat şi reprezentanţii Opoziţiei ccare au vorbit despr estarea economiei. „Mult succes domnului Cîţu în a le explica alegătorilor cum e cu tăierile. Să vină să se uite în ochii medicilor, ai profesorilor, ai pompierilor şi poliţiştilor şi să le spună cât sunt de praf! Să vină în faţa tinerilor antreprenori să le spună că orice măsură menită să îi sprijine e “o pierdere neînchipuită de bani”! Să vină domnul Caramitru de la USR să se uite în ochii pensionarilor şi să le spună că mărirea pensiei aruncă ţara în faliment şi că n-o merită!

Să vină domnul Orban în faţa IT-iştilor – nu preşedintele-candidat Iohannis, ci domnul Orban – şi să le spună cum e cu impozitarea venitului. Să vină domnul Anastasiu să le explice bugetarilor că sute de mii vor rămâne pe drumuri cu voi la guvernare! Asta e opoziţia partidului de guvernământ? Asta e viziunea pentru România cu care vreţi să daţi jos Guvernul? Şi nu puteţi să spuneţi că nu am înţeles noi sau românii bine, pentru că v-am chemat să semnaţi Pactul pentru bunăstare ca să vă angajaţi, în scris, să nu mai tăiaţi vreodată de la oameni. Şi aţi refuzat, cu toţii. Niciunul dintre partidele de opoziţie nu a avut curajul să semneze acest angajament. Domnul Ponta n-a ratat să mai facă un titlu de presă spunând că-l semnează, dar, ca de obicei, a fost o minciună. Nu ne-a surprins”,a spus premierul. Dăncilă: Iohannis, preşedintele-candidat s-a folosit de tragedia din Ialomiţa ca să atace PSD Viorica Dăncilă a transmis opoziţiei că s-ar lega de orice ca să invalideze guvernarea, precizând că a luat exemplu de la Klaus Iohannis, „preşedintele-candidat” sau „preşedintele anti-Constituţie” care s-a folosit de tragedia din Ialomiţa ca să atace PSD. „Diferenţele dintre guvernul PSD şi guvernările voastre sunt multe. V-aţi lega de orice ca să invalidaţi această guvernare, dar nu vă iese.

Avem un exemplu recent, chiar din partea domnului Iohannis, preşedintele-candidat sau preşedintele anti-Constituţie, care s-a folosit de tragedia de la Ialomiţa ca să atace PSD. Într-un acces imoral, absurd şi lipsit de orice formă de empatie sau respect pentru durerea unor oameni, candidatul PNL a găsit de cuviinţă să lanseze atacuri aberante la adresa Guvernului”, a declarat Viorica Dăncilă, joi în plenul reunit al Parlamentului, unde este dezbătută moţiunea de cenzură. Liderul PSD a adăugat că este trist când un candidat la prezidenţiale „se urcă cu picioarele pe nenorocirile oamenilor”, pentru a îşi creşte scorul electoral. „E trist pentru noi toţi şi pentru această ţară să avem încă un candidat care se urcă cu picioarele pe nenorocirile oamenilor pentru a câştiga puncte electorale. Mai avem unul. îl ştiţi foarte bine şi, din păcate pentru români, retorica voastră începe să semene din ce în ce mai tare”, a completat Dăncilă. Premierul a mai spus că opoziţia calcă în picioare legile, decenţa şi principiile. „Astea sunt diferenţele dintre noi, stimaţi reprezentanţi ai opoziţiei. Voi călcaţi în picioare legi, principii, decenţă. Călcaţi în picioare interesul României şi al românilor. Noi guvernăm pentru ţară. Şi nu, nu am făcut-o perfect, dar am făcut-o întotdeauna mai bine decât voi”, a conchis şeful Executivului. Viorica Dăncilă:

Mă uit în sală şi văd aceiaşi oameni amatori şi iresponsabili Premierul Viorica Dăncilă a declarat, în plenul Parlamentului unde se votează moţiunea de cenzură, că aştepta d ela Opoziţie să înveţe lecţia şi să vină cu un proiect clar şi o echipă guvernamentală. Citeşte continuarea… UPDATE 10:30 Florin Roman, la începutul şedinţei de plen: Vă rog să solicitaţi retragerea trupelor de jandarmi! Deputatul liberal Florin Roman a cerut, joi, retragerea jandarmilor aflaţi la intrarea şi în interiorul Parlamentului, precizând că locul acestora este pe stradă, unde „7.000 de criminali, violatori şi tâlhari îşi fac de cap”. În replică, Marcel Ciolacu a spus că asta e o decizie a Jandarmeriei. UPDATE 10:25 Horia Nasra, după revenirea în PSD: Mă bucur că m-am întors acasă Horia Nasra a declarat, joi, la Parlament, că se bucură că s-a întors „acasă”, după ce iniţial anunţase împreună cu colegul său Cornel Itu că se vor afilia la Pro România. Întrebat dacă îşi mai aduce aminte de câte ori a plecat din PSD şi a revenit în partid, Horia Nasra a răspuns: „Mă bucur că m-am întors acasă”. Deputaţii Horia Nasra şi Cornel Itu s-au reîntors în PSD, potrivit unui mesaj postat de Nasra pe Facebook, după ce iniţial anunţaseră că trec la Pro România. Socialdemocratul a adăugat că nu va vota moţiunea de cenzură.

UPDATE ORA 10:15 Moţiunea de cenzură, recitită în plenul reunit al Parlamentului Deputatul USR Cristian Seidler citeşte din nou, la ora transmiterii acestei ştiri, moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Dăncilă, în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului. Prima citire a avut loc într-un plen Parlamentului, joia trecută. Numele moţiunii de cenzură iniţiate de PNL este „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis urgent”.În textul documentului, opoziţia vorbesşte despre şansele pe care România le-a ratat în perioada guvernării PSD şi despre „incompetenţa” premierului Viorica Dăncilă. „În ultimul timp, doamna Prim-ministru Viorica Dăncilă ne-a demonstrat că nu are nici măcar acea singură calitate pe care liderii PSD o lăudau la învestitura domniei sale – aceea de a fi -econflictuală-. Dimpotrivă, de câteva luni, de când a mărturisit că s-a eliberat de Liviu Dragnea, doamna Dăncilă ne-a arătat adevarata sa faţă, transformând funcţia de prim-ministru într-un instrument de vendetă la adresa adversarilor săi politici şi într-o modalitate eficientă de a face foarte mult zgomot, pentru a acoperi eşecul total al unei guvernări, care s-a demonstrat a fi cea mai tragică farsă pentru România. Neconflictuala doamnă Viorica Dăncilă i-a încurajat pe colegii săi să profereze mesaje naţionalist-şovine la adresa minorităţilor naţionale şi nu a sancţionat derapajele grave din discursurile pline de ură.

Niciun ministru din Guvern nu s-a disociat de acest comportament antieuropean”, prevede textul moţiunii de cenzură, document obţinut de MEDIAFAX. Partidele de Opoziţie susţin, în textul moţiunii de cenzură, că Guvernul Dăncilă poate fi numit „guvernul şanselor ratate pentru România”. „Guvernul Dăncilă poate să fie numit guvernul şanselor ratate pentru România. Deşi ţara noastră a traversat o perioadă economică favorabilă, cu ritmuri de creştere importante, guvernele PSD nu au demarat niciun proiect major pentru infrastructura românească. Este foarte simplu să împrumuţi ţara, ştiind că factura acestor împrumuturi va fi plătită de generaţiile viitoare. Este extrem de grav că nu s-a construit nimic cu banii împrumutaţi la dobânzile împovărătoare pe care le plătim cu toţii. Guvernul PSD ar fi putut să investească o parte din aceşti bani măcar într-unul dintre proiectele prioritare de investiţii ale României. Unele dintre aceste proiecte se regăsesc chiar între promisiunile făcute de PSD în anul 2016, atunci când au smuls votul românilor printr-o fraudă de încredere”, se mai arată în textul moţiunii de cenzură. Totodată, în document se precizează că România a pierdut aproape 6.4 miliarde de euro din fondurile europene alocate României.

„România pierde oportunităţi în fiecare zi cu acest Guvern în funcţie. De exemplu, peste câteva luni intrăm în anul 2020 şi constatăm că aproape 6,4 miliarde de euro din fondurile europene alocate României nici măcar nu au fost cerute de la Uniunea Europeană. Oare cine să le ceară, oare cine să scrie proiectele finanţabile, atâta vreme cât ministerele au fost populate cu activişti şi clienţi de partid ai PSD, care nici nu ştiu şi nici nu vor să aducă în România fondurile gratuite pentru dezvoltarea ţării. Lipsa acută a investiţiilor ne-a dus în situaţia de a vedea cu ochii noştri cum se degradează şi ceea ce s-a construit anterior. Parcă pentru a ne sfida pe toţi, doamna Dăncilă continuă să se laude că „a scos ţara din noroaie” şi că „investiţiile publice sunt o prioritate”. Din păcate pentru români şi pentru România, sub Guvernul Dăncilă am avut cele mai slabe alocări pentru investiţii din ultimii 15 ani, raportate la Produsul Intern Brut. Dacă în anul 2008 volumul total al investiţiilor raportat la PIB era de 38%, acesta a scăzut la doar 22% în prezent. Autostrăzi noi nu se construiesc, ci doar se desenează pe harta ţării şi se promit în continuare. Iar, dacă socotim datele raportate de Ministerul Finanţelor Publice pentru primele şapte luni ale anului, investiţiile publice, ca procent în PIB, vor atinge în 2019 recordul negativ absolut pentru ultimele două decenii”, potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX.

O altă „ratare” amintită de partidele de opoziţie în moţiune vizează autostrăzile. „Autostrada Unirii, Autostrada Moldovei, cea a Olteniei sau Autostrada Sibiu-Piteşti nu au avansat nici măcar cu un singur centimetru sub guvernarea PSD. Pe calea ferată trenurile deraiază aproape săpătămânal din cauza infrastructurii degradate, iar viteza de deplasare a trenurilor a ajuns sub cea a trotinetelor electrice! Nu aţi blocat În 10.10.2019 ZIUA MOŢIUNII de cenzură. Încrederea în economia românească este în declin, în primul rând din cauza faptului că legislaţia economică se modifică aproape săptămânal. Ce investitor ar mai risca să aducă bani şi locuri de muncă bine plătite în România, ştiind că regulile jocului se schimbă peste noapte? Adunând numărul de modificări pe care Guvernul Dăncilă le-a făcut Codului fiscal, constatăm că acestea sunt mai numeroase decât zilele dintr-un an”, potrivit documentului menţionat. Încă un argument pentru demiterea Guvernului Dăncilă reprezintă taxele introduse prin Ordonanţa Lăcămiei. Şi noul an şcolar este un motiv al Opoziţiei pentru depunerea moţiunii de cenzură. „Noul an şcolar a început deja, iar situaţia din învăţământ se înscrie în acelaşi peisaj dispreţuitor pentru elevi, părinţi, şcoală şi dascăli cu care ne-am obişnuit în ultimii ani.

Manualele noi nu sunt gata nici anul acesta, renovările unităţilor şcolare sunt sub ceea ce era necesar, iar subfinanţarea cronică persistă. Altfel spus, Guvernul nu dă doi bani pe soarta şcolii româneşti, deşi este condus de un fost profesor de liceu tehnologic. Dimpotrivă, ori de câte ori are ocazia, Guvernul Dăncilă mai taie câte ceva din bugetul oricum modest al educaţiei, pentru a dirija banii către nevoile baronilor locali ai PSD. Mărturie stă şi ultima rectificare bugetară, prin care doamna Dăncilă a tăiat, fără să clipească, peste 1 miliard de lei de la învăţământ, deşi cunoaşte foarte bine cât de subfinanţată este şcoala românească”, mai prevede textul moţiunii. Opoziţia aminteşte şi de spitalele regionale promise de PSD. „Chiar dacă aţi ştiut că banii la buget nu vă ajung nici pentru educaţie, nici pentru sănătate şi nici pentru investiţii, v-aţi pus semnătura pe textul unei ordonanţe de urgenţă cu puternice vicii de neconstituţionalitate, prin care aţi instituit noi pensii speciale, noi privilegii financiare, pentru alte categorii de beneficiari din sistemul public. Aţi sfidat, astfel, atât Parlamentul care ar fi trebuit să legifereze în această materie, cât şi Curtea Constituţională care s-a pronunţat deja, fără echivoc, asupra nenumăratelor prevederi neconstituţionale din aşazisul Cod administrativ.

Ne uităm cum România pierde şansa de a construi spitale regionale, bine dotate, din bani europeni. PSD a promis iniţial 8 spitale regionale şi unul metropolitan, după care a spus că mai întâi se fac 3, la Cluj, Craiova şi Iaşi, pentru ca în final să nu construiască niciunul.Spitalele din reţeaua Ministerului Sănătăţii au cele mai grave probleme, atât din cauza dotărilor deficitare, cât şi a spaţiilor necorespunzătoare pentru un act medical de calitate. Nu faceţi investiţii trainice în aceste spitale, ci continuaţi să risipiţi banii publici pentru plata unor studii de prefezabilitate, de fezabilitate, a unor ghiduri arhitecturale, pentru proiecte tehnice şi servicii de expertiză, care, peste ani, se vor dovedi, din nou, total inutile”, potrivit moţiunii de cenzură. Recursul compensatoriu reprezintă un alt argument al opoziţiei pentru demiterea guvernului PSD. Opoziţia îi reproşează premierului Viorica Dăncilă că nu a eliminat recursul compensatoriu, astfel au fost eliberate persoane condamnate pentru infracţiuni cu violenţă, care între timp au şi recidivat. „După toate evenimentele din această vară, care au zguduit toată ţara, doamna Viorica Dăncilă ar fi trebuit să demareze o reformă amplă a Ministerului Afacerilor Interne şi a Poliţiei Române, până la ultima secţie de poliţie din ţară.

Reformarea din temelii a acestor instituţii ar fi trebuit să înceapă, în primul rând, de la modul în care sunt numiţi şefii acestor structuri abilitate prin lege ca să-i apere pe cetăţeni. Incompetenţii dovediţi, cei cu probleme de integritate şi cei care nu au reuşit să obţină nici măcar nota de trecere la un concurs ar fi trebuit să plece a doua zi! Din păcate, Guvernul Dăncilă nu a făcut decât să mai păcălească o dată populaţia, adică să schimbe scaunele între unii şefi din poliţie sau din minister, pe unii să-i mângăie pe umăr, pe alţii să-i trimită la pensie şi pe cei de care n-a putut să scape, să-i promoveze”, potrivit documentului obţinut de MEDIAFAX. PNL alături de ceilalţi semnatari ai moţiunii susţin că votul care urmează să aibă loc în plenul Parlamentului pentru demiterea Guvernului Dăncilă este „esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată. „Votul dumneavoastră pentru moţiunea de cenzură este un vot esenţial pentru a reda speranţa românilor de pretutindeni că România se poate întoarce la normalitatea mult aşteptată.Imediat după demiterea Guvernului PSD, opoziţia va propune cea mai bună soluţie guvernamentală pentru români şi pentru România.

Aceasta va fi, evident, aşa cum ne spune Constituţia, rezultatul consultărilor dintre Preşedintele României şi partidele politice. Putem să anticipăm încă de acum faptul că soluţia benefică pentru România înseamnă un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră. Soluţia după demiterea Guvernului PSD mai înseamnă adoptarea unui program de guvernare responsabil, orientat către dezvoltarea şi modernizarea ţării şi către prosperitatea reală a fiecărui român. Astfel, vom putea reaşeza România pe drumul ei firesc: prin investiţii publice majore, prin utilizarea fondurilor europene, printr-o creştere economică solidă bazată pe producţie şi exporturi, prin servicii publice de cea mai bună calitate”, mai precizează opoziţia în documentul citat. (Mediafax)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.