Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 10 septembrie, 2019

Sâmbătă, 14 septembrie 2019, în satul Mielușei din comuna Stoina, are loc a doua ediție a procesiunii “Drumul Crucii”, o premieră pentru zona Olteniei, manifestare organizată de către Arhiepiscopia Craiovei, Protopopiatul Târgu-Cărbunești, parohia “Adormirea Maicii Domnului” din Mielușei. La eveniment va participa și corul seminarului din Craiova, care va da răspunsurile la ectenii și va susține la sfârșit un scurt concert.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 70281739_420394261914425_5051257723396554752_n-791x1024.jpg

Procesiunea are binecuvântarea ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei Se va pleca, la orele 13.oo, de la Crucea de piatră din satul Ulmet și se va ajunge la biserica din satul Mielușei. Ca și procesiune desfășurată în afara Ierusalimului, “Drumul Crucii” a apărut în vestul Europei, în Evul Mediu. Ritualul a evoluat în timp și sunt zone în care cele 14 opriri tradiționale sunt marcate chiar prin capele, biserici – în Italia și Polonia, spre exemplu. În lumea ortodoxă, acest ritual a apărut târziu, în România mai cunoscute fiind  procesiunile de la mănăstirea Hodos Bodrog din Arad, Straja în Hunedoara, Ciudanovița și Muntele Mic în Caraș Severin. Cele 14 opriri marchează diferite momente din calvarul lui Iisus între momentul judecării în pretoriu și coborârea de pe cruce și Înviere. În varianta ortodoxă a procesiunii, la fiecare dintre opriri se citesc pasaje din Evanghelie (aproximativ aceleași care se citesc în Joia Mare) și se rostesc scurte rugăciuni. Toată procesiunea e o rememorare a patimilor lui Iisus, de a (re)trăi evenimentele dramatice de acum 2000 de ani, când prin Înviere a fost zdrobită însăși moartea. “Drumul Crucii” va fi “pus în scenă”, în acest weekend, în comuna Stoina fiind pentru a doua oară. Sunt anunțați,  până în acest moment a participa aproximativ 20 preoți în frunte cu părintele protopop Iulian Mărgineanu de la Protoeria Tg Cărbunești și credincioși din satele din jur.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 69904614_2437819609819074_9208065503556272128_n.jpg

Noi, ca și primărie, sprijinim acest eveniment, bineînțeles, dar organizarea, efortul principal a fost preluat de parohia din satul Mielușei și persoane private. Doamna Ioana Bușe, care a avut inițiativa evenimentului, coordonează această acțiune” ne-au transmis autoritățile comunei
Despre această procesiune, preotul Nicolae Dîrnu din satul Mielușei spune că „un astfel de eveniment adună lumea împreună, înmănuchează rugăciunea, ceea ce este minunat. Am discutat cu credincioșii și fără să le solicit s-au oferit a ridica troițele de la cele 14 opriri. Se vor face 14 opriri, care marchează momentele dramatice dintre judecata lui Pilat și coborârea de pe cruce și Învierea lui Iisus. Vom merge pe drumul lui Iisus și ne vom aminti de momentele în care el cade sub greutatea crucii, de ștergerea cu năframa Veronicăi (practic prima icoană), de momentul în care Iisus moare și cerul și pământul se cutremură. Dar ultima oprire, chiar la biserică e oprirea Învierii. Iisus moare, dar și învie pentru noi. Creștinismul este nădejdea Învierii a noastră, care după putință am încercat a-l urma pe Îisus și nu ne-am rușinat de el”.
La sfârșitul procesiunii se vor binecuvânta roadele pământului și vor fi împărțite credincioșilor. Este vorba despre struguri, în special, unul dintre simbolurile arhaice creștine.

Ionel CILICA DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.