Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 29 august, 2019

În anul 1919, imediat după terminarea Primului Război Mondial, în multe localități din țară preoți, învățători, fruntașii satelor, proprietari, intelectuali, bogați și săraci s-au adunat laolaltă și după ce s-au sfătuit între ei au hotărât să adune trupurile soldaților căzuți în luptă pe teritoriul din zona lor și să amenajeze cimitire separate pentru acești eroi. În multe localități această inițiativă privată a făcut pași măreți. Considerând că această operă de recunoștință are un înalt rol educativ pentru generația actuală și cea viitoare și pentru a veni în ajutor inițiativei private, M. S. Regina Maria după ce s-a sfătuit cu Consiliul de Miniștri și conducerea Bisericii Ortodoxe Române, au rugat pe Ministrul de război de la acea dată, Generalul de Corp de Armată Artur Văitoianu, să înainteze M.S Ferdinand I un proiect de lege pentru a înființa sub înalt patronaj al M. S. Regina Maria, Societatea „Mormintele Eroilor Căzuți în Război” și de a i se recunoaște calitatea de persoană morală.

Proiectul a fost înaintat și semnat de Regele Ferdinand I în aceeași zi, la 12 septembrie 1919 și avea următorul conținut:

I.D. No. 4.106 din 12 Septembrie 1919

FERDINAND I

Prin grația lui Dumnezeu și voința națională Rege al României. La toți de față și viitori, sănătate. Asupra raportului ministrului Nostru secretar de stat la departamentul de război sub No.4.899 din 12 septemvrie 1919, Am decretat și decretăm:

 Art. I. Se aprobă de Noi, sub rezerva ratificării ulterioare a Corpurilor legiuitoare, recunoașterea calității de persoană morală a Societății „Mormintele Eroilor Căzuți în Război”, cu sediul în București, având de scop îngrijirea mormintelor eroilor căzuți în război.

Art. II. Modul de funcționare şi administrare al acestei societăți va fi cel stabilit prin statutele societății, alăturate la acest decret lege. Modificările ulterioare ale statutelor, votate și aprobate de adunarea generală, vor avea tărie legală în urma aprobărilor prin decret regal, bazat pe raportul ministrului de război și pe avizul Consiliului de Miniștri. Toate acele modificări aprobate se vor publica prin Monitorul Oficial, odată cu decretul de aprobare.

Art. III. Din partea Statului se acordă acestei societăți următoarele înlesniri: 1. Scutirea de orice taxă de timbru și înregistrare, ce ar trebui plătite conform legii timbrului. 2. Scutirea de taxele poștale interne pentru corespondență, gropuri, scrisori de valoare şi orice alte mesagerii ale societății. 3. Scutirea de plată pentru transport pe căile ferate ale Statului Român pentru persoanele însărcinate cu inspectarea cimitirelor și a comitetelor filialelor. Aceste persoane vor indica ministerului de lucrări publice și direcțiunii generale a căilor ferate de către consiliul central al societății, iar gratuitatea se va acorda pe liniile ferate din circumscripția sau regiunea desemnată pentru inspecțiune. De asemenea, vor fi scutite de orice taxe transporturile de materiale pe căile ferate sau pe căile de navigațiune ale statului, cari ar fi expediate de această societate sau pentru ea.

Art. IV și cel din urmă. Miniștrii Noștri, secretari de stat la departamentele războiului, interne și lucrări publice sunt însărcinați cu aducerea la îndeplinire a decretului de față.

Dat în București, la 12 Septemvrie 1919.

De fapt, prin acest decret s-a instituționalizat activitatea de păstrare și cinstire a memoriei celor căzuți pe câmpurile de luptă. Societatea a funcționat sub înaltul patronaj al Reginei Maria – ca președinte de onoare și al Î.P.S. Mitropolitul Primat Miron Cristea – ca președinte executiv, devenit ulterior Patriarh al României. Din anul 1927, aceasta și-a schimbat denumirea în Societatea „Cultul Eroilor”, iar din 1940 s-a numit Așezământul Național «Regina Maria» pentru Cultul Eroilor. După abdicarea Regelui Mihai I și proclamarea Republicii, prin Decretul nr. 48 din 29 mai 1948, Așezământul Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor a fost desființat, atribuțiunile și patrimoniul acestuia fiind transferate Ministerului Forțelor Armate.

Asociaţia Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” (A.N.C.E.„R.M.”) a fost reînființată în anul 1991, sub denumirea de „Comitetul Național pentru Restaurarea și Îngrijirea Monumentelor și Cimitirelor Eroilor”, declarându-se, continuatoarea tradiției Așezământului Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor. Deși existența sa a fost întreruptă în perioada comunistă, este de necontestat că, în tot acest secol, oameni cu credință și hotărâre au continuat să amintească noilor generații despre jertfele eroilor români de pe toate fronturile, să apere adevărul istoric și să protejeze monumentele comemorative de război.

Ca și în urmă cu un secol, asociația de astăzi funcționează sub patronajul Ministerului Apărării Naționale și sub oblăduirea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române. În activitatea sa, Asociația colaborează cu autoritățile administrației publice de stat centrale și locale, cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice, dar și cu alte ministere. Avem protocoale de colaborare cu numeroase organizații neguvernamentale și, firește, cu Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (înființat în baza Legii 379/2003 și a HG 635/2004), care este organul de specialitate al administrației publice centrale destinat protejării mormintelor și operelor comemorative de război, are personalitate juridică și se află în subordinea Ministerului Apărării Naționale.

Principala misiune a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” este aceea de a-i determina pe toți cetățenii, indiferent de vârstă, să aibă grijă de aceste opere comemorative de război și să respecte memoria celor care au murit pe câmpul de onoare. Suntem conștienți că, prin fiecare amintire istorică pierdută, prin fiecare nume de erou uitat sau de monument părăsit ori distrus, se pierde o parte din ființa noastră națională. De aceea, asociația noastră și-a luat drept deviză cuvintele marelui istoric Nicolae Iorga: Neamul este etern prin cultul eroilor!

A.N.C.E.„R.M.” are astăzi prin filialele sale o activitate neobosită și foarte importantă, catalogând și restaurând, cu sprijinul autorităților publice locale și centrale, a oamenilor cu simțire românească, monumentele dedicate ostașilor eroi din fiecare localitate a României, servind astfel unui scop esențial de a nu lăsa în uitare numele și faptele lor. Membrii Asociației sunt oameni responsabili, cu un pronunțat spirit civic și patriotic, care-și iubesc și respectă țara, istoria, tradițiile și eroii.

Acest Centenar nu este numai al unei asociații înființate de la început sub Înaltul Patronaj al Reginei Maria – cunoscută pentru apropierea ei față de ostașii noștri, ci al unei întregi mișcări, aducând laolaltă mii și mii de români pentru a onora pe eroii noștri și prin ei, întreaga noastră națiune.

Cu prilejul acestui centenar, Biroul Executiv Central al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” a emis MEDALIA „100 de ani de la înființarea Societății Mormintele Eroilor Căzuți în Război”.

Este datoria noastră, a tuturor, să ne amintim cu respect, recunoștință și admirație de eroii cunoscuți sau anonimi ai națiunii noastre, pe a căror jertfă supremă s-a clădit independența, suveranitatea și unitatea României. Instituțiile statului au obligația de a menține trează conștiința identității noastre naționale în rândul tuturor românilor.

Pentru întreaga activitate depusă de inimosul istoric gorjean (prin adopție, el fiind de loc din Prahova) prof. dr. Gheorghe Nichifor președintele Filialei Gorj a Societății de Științe Istorice din România, vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj și Membru de Onoare al A.N.C.E.„R.M.” Gorj, sâmbătă, 24 august 2019, în Pasul Vâlcan, la complexul statuar intitulat „Memorialul Eroilor din Primul Război Mondial” de la cota 1621 m, i s-a acordat Medalia „100 de ani de la înființarea Societății Mormintele Eroilor Căzuți în Război”. Felicitări domnule profesor. Să vă dea Dumnezeu sănătate și viață lungă, putere de muncă și realizări frumoase în scoaterea din cenușa istoriei a faptelor înaintașilor  și eroilor noștri.

Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj (A.N.C.E.„R.M.” Gorj) 





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.