Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 27 august, 2019

Sâmbătă, 24 august 2019, în Pasul Vâlcan, la complexul statuar intitulat „Memorialul Eroilor din Primul Război Mondial” de la cota 1621 m, s-a desfășurat un ceremonial militar-religios dedicat marcării a 103 ani trecuți de la jertfa militarilor români căzuți la datorie pe aceste meleaguri în Primul Război Mondial dar și a sărbătoririi Centenarului Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

În prezența a sute de persoane de toate vârstele, a delegațiilor filialelor județene din Hunedoara, Gorj, Dolj, Argeș și Alba ale Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” și Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, a reprezentanților autorităților locale și județene în frunte cu prefectul județului Hunedoara, domnul Fabius-Tiberiu KISZELY și a invitațiilor de onoare din județul Gorj: subprefectul Sorin Arjoca și istoricul Gheorghe Nichifor – vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, dar și a domnului gl. bg. (rtr.) Grigore Buciu – vicepreședinte (Șef Departament Comunicare și Relații Publice) al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” s-a desfășurat un ceremonial grandios prin care s-au sărbătorit și cei 100 de ani de la înființarea Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Ceremonialul militar a debutat cu semnalul de trompetă „Atențiune”, a continuat cu marșul de întâmpinare a autorităților și invitaților, raportul domnului plt. adj. Eftenoiu Bebe – comandantului Gărzii de Onoare dat Prefectului de Hunedoara – Fabius-Tiberiu KISZELY după care, pe melodia „Treceți batalioane române, Carpații!” au fost prezentate în defilare prin fața mulțimii cele 12 drapele reprezentând tot atâtea unități militare participante la luptele din Primul Război Mondial de pe aceste meleaguri și introdus în dispozitiv Drapelul Centenar al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” de o Gardă a Drapelului formată din tineri printre care și elevi de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia.

După intonarea Imnului de Stat și înălțarea pe catarg a Drapelului României, a urmat un alt moment emoționant: dezvelirea și sfințirea  sarcofagului, din marmură neagră, ce va adăposti, cum spuneam, începând cu anul viitor, rămășițele Eroului Necunoscut de pe aceste meleaguri. După slujba de religioasă și parastasul de pomenire al tuturor Eroilor Neamului susținute de un sobor de preoți localnici au urmat alocuțiunile oaspeților și invitaților de rang înalt. Ceremonialul a continuat cu înmânarea Medaliei aniversare „Centenar Cultul Eroilor” unor personalități locale sau invitați de onoare. Una dintre acestea fiindu-i înmânată, în aplauzele întregii asistențe, inimosului organizator și om plin de patriotism, cu respect față de istoria românilor, domnul Emil Părău, cel căruia i se datorează multe dintre momentele emoționante de pe platoul Memorialul Eroilor din Pasul Vâlcan, chiar și vibrantele melodii patriotice interpretate de Corul Veteranilor „Mihai Viteazul” din Pitești –  în fapt vechi cântece patriotice ale Unirii de neam și suflet.

Acestea, laolaltă cu „Omagiul” adus Eroilor Neamului, prin glasul tremurând de emoție, dar vibrând de hotărâre, al elevei caporal Andreea Harabagiu de la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia care a recitat superba poezie „Nu plânge Maică Românie”, ne-au întărit credința că jertfa înaintașilor n-a fost în zadar, iar memoria lor în conștiința generațiilor viitoare va rămâne de neșters. După momentul de reculegere adresat celor jertfiți pe altarul luptelor pentru Unitate și Independență, a urmat ceremonia depunerii de coroane de flori la busturile Eroilor Neamului ca și la sarcofagul sfințit în această zi și retragerea drapelelor în aplauzele furtunoase ale celor prezenți la ceremonial.   

Scurt istoric al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”

Asociaţia Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” este succesoarea și continuatoarea de drept a Societății „Mormintelor Eroilor Căzuți în Război”, de la a cărei înființare, prin Decretul-Lege nr. 4106/12 septembrie 1919 semnat de către Regele Ferdinand I al României, sărbătorim anul acesta 100 de ani. Societatea a funcționat sub înaltul patronaj al Reginei Maria – ca președinte de onoare și al Î.P.S. Mitropolitul Primat Miron Cristea – ca președinte executiv, devenit ulterior Patriarh al României. Din anul 1927, aceasta și-a schimbat denumirea în Societatea „Cultul Eroilor”, iar din 1940 s-a numit Așezământul Național «Regina Maria» pentru Cultul Eroilor. Societatea a avut stipulat în statutul de înființare ca obiectiv principal, păstrarea unei amintiri vii a tuturor eroilor români care au căzut pe câmpurile de luptă ale Primului Război Mondial. Înființarea acestei organizații s-a produs pe fondul existenței în România a unui adevărat cult al eroilor militari, dar și civili, care și-au pierdut viața în marea conflagrație mondială. După abdicarea Regelui Mihai I și proclamarea Republicii, prin Decretul nr. 48 din 29 mai 1948, Așezământul Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor a fost desființat, atribuțiunile și patrimoniul acestuia fiind transferate Ministerului Forțelor Armate.

Asociaţia Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” a fost reînființată în anul 1991, sub denumirea de „Comitetul Național pentru Restaurarea și Îngrijirea Monumentelor și Cimitirelor Eroilor”, declarându-se, la acea vreme, continuatoarea tradiției Așezământului Național „Regina Maria” pentru Cultul Eroilor. Grupul fondator a fost format din: general-locotenent (r.) Stelian POPESCU, fost comandant al Armatei a 4-a, coloneii (r.) Petre STOICA, Aurel MATEI, Constantin POPESCU, Vasile TOMA, Dumitru TALMACIU, Valentin ARVINTI, Mihai NIŢĂ, Mihai și Nicolae ŞTEFĂNESCU.

Asociaţia primește statut de personalitate juridică prin sentința civilă nr. 664, din 19 noiembrie 1991, dosarul 670/PJ/1991, iar la 28 noiembrie 1997 adoptă denumirea de Asociaţia Națională „Cultul Eroilor” (Hotărârea din 08.12.1997 a Tribunalului Sectorului 1 București, Dosar 93/PJ1997). În anul 2012 primește denumirea de Asociaţia Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Din anul 1997, asociația reeditează România Eroică, revista chemată, așa cum spunea Regina Maria, „să vorbească viitorimii despre jertfele și izbânzile noastre, despre frumusețea virtuților și despre nezdruncinata tărie a sufletului românesc, unul indivizibil de-a pururi.” Deviza Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” este: NEAMUL ESTE ETERN PRIN CULTUL EROILOR!

Cu prilejul acestui centenar, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a trimis următorul mesaj:

Din care redau finalul: „Acum, la împlinirea unui secol de existență a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, îi felicit pe toți voluntarii care își dedică timpul și contribuie la menținerea cultului eroilor noștri și la îngrijirea mormintelor acestora și a operelor comemorative de război.”

Lt. col. (r.) Gheorghe Bușe, secretar executiv al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj (A.N.C.E.„R.M.” Gorj) 





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.