Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 14 iulie, 2019

A treia ediţie a Festivalul Naţional de Sculptură cu Drujba, ce urmează a se desfăşura în perioada 25.07 -1.08. 2019, are ca temă generală interconectarea cu strategia de dezvoltare a infrastructurii turismului cultural, sportiv, de tratament si de relaxare din Comuna Vaideeni, judeţul Vâlcea, fiind un simbol al temelor turistice ce dorim să le realizăm în viitorul apropiat în zona noastră, spun organizatorii evenimentului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 66843234_686378221788104_5193834149244305408_n-1024x683.jpg

Sculptorii participaţi sunt pasionaţi de frumos, de tradiţie şi artă, dorind să lase în urmă ceva trainic, simbolic şi românesc, aducând un plus de valoare viitorului prin prietenia şi bucuria pe care o nutresc unul faţă de celălat atunci când se întâlnesc cu toţii în locul cel mai drag lor : Cerna (acolo unde s-au vazut pentru prima dată). Ca şi în anul precedent, prima temă este dedicată copiilor, anul acesta în Comuna Vaideeni realizându-se un Parc de Aventuri pentru copii, totalizând 336,30 metri de trasee prin arbori, cu tiroliene şi facilităţi de aventură cu 3 trasee a câte 13 elemente.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 66462495_2559840780769713_3483123111602159616_n.jpg

În cadrul acestei teme se va realiza o poartă de intrare care va simboliza legătura puternică a copiilor cu natura, prin realizarea unui băieţel si a unui animal (pisica salbatică) care se caţără la înălţime. Cea de-a doua temă este dedicată „Muzeului din satul Cerna”, muzeu care se va realiza cu o arhitectură pur românească, folosindu-se tehnici şi materiale tradiţionale locale: fundaţii şi zidării din piatră de râu, îmbinarea lemnului în „coadă de rândunică” şi învelitori de șiță (șindrilă), tehnici care au conferit bisericilor şi caselor româneşti durabilitate foarte mare în timp.

Cea mai veche biserică de lemn medievală din România, dar şi din Europa, este biserica veche a Putnei judeţul Suceava. Ea a fost construită în 1346, la Volovăţ, de Dragoş-Vodă, care a înfiinţat principatul Moldovei si apoi a fost adusă la Putna de Ştefan cel Mare. Biserica de lemn din cătunul Funduri, satul Mariţa, comuna Vaideeni, este cel mai mic lăcaş de cult de acest gen din judeţul Vâlcea, fiind totodată şi cea mai veche, nu doar din „Oltenia de Sub Munte”, ci din toată zona de sub Carpaţi – anul 1557. La realizarea „Muzeului din Satul Cerna” se va folosi tehnica foarte veche de zidărie de piatră de râu (demisol), îmbinarea lemnului în „coadă de rândunică” şi învelitoare de șiță (șindrilă). Festivalul Naţional de Sculptură cu Drujba va aduce un omagiu acestui muzeu prin realizarea unui ţăran şi a unei ţărăncuţe în mărime naturală, îmbrăcaţi în port popular local, specific zonei Vaideeni, care vor veghea de-a lungul timpului în foişorul casei tradiţionale. În acest muzeu, toţi locuitorii satului vor aduce lucruri de odinioară, specific româneşti, pentru păstrarea vie a tradiţiei locale. Vizitatorii festivalului vor putea vedea acest muzeu în fază de construire, putând admira una din tehnicile prezentate mai sus (în funcţie de faza în care se află construcţia).

A treia temă a Festivalului de Sculptură este un simbol şi un omagiu aduse „Mineritului”. Din cele mai vechi timpuri, omul s-a bazat pe minerit pentru a-şi procura diferitele materiale necesare vieţii. Se consideră că activitatea minieră este a doua ca vechime în istorie, după agricultură, aceste două activităţi primare stând la baza dezvoltării civilizaţiilor. Unul dintre sculptori, chiar de profesie miner, va realiza pentru viitoarea Salină din satul Cerna viziunea sa asupra trudei minerului român de a scoate minereurile din adâncuri. Salina Cerna se va realiza într-o anexă gospodărească veche de aproape 100 de ani, care de asemenea va fi în fază de execuţie în timpul festivalului, făcând parte din strategia de dezvoltare a infrastructurii turistice locale.

A patra temă a Festivalului de Sculptură o reprezintă turismul sportiv, de relaxare. În cadrul Festivalului se vor realiza două sculpturi care vor simboliza sporturile de vară şi de iarnă : un băiat cu mingea la picior şi o fată pe patine, Sculpturile vor fi amplasate la terenul de sport multifuncţional din satul Cerna, care va cuprinde sporturile de vară: fotbal, volei, baschet, tenis de câmp şi care se va transforma, pe timpul iernii, în patinoar. A cincea temă a Festivalului de Sculptură o reprezintă turismul de relaxare, în care se vor realiza 3 sculpturi în formă de mese, ce vor completa şi vor aduce un omagiu primului festival (din anul 2017) cu 3 tematici:
• Foişorul Dacic: în care se va realiza o masă complexă cu un dac şi calul său, ca şi completare la banca ce a avut ca temă pădurea Dacică din primul festival (realizator, George Bostanică);

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 66479563_2535878593144622_3141901772549783552_n.jpg


• Foişorul dedicat vânatului: în care se va realiza o masa cu o căprioară şi puiul alături, care va completa simbolul vânătorii: banca leu realizată la primul festival (de Mihai Iasinovschi);
• Foişorul dedicat animalelor îndrăgite de copii: în care se va realiza o masă cu o familie de iepuraşi (realizator, Baicu Nicolae) care va completa banca cu familiile de vulturi si veverite, realizată de Viorel Rădăcină la primul festival. Ultima temă a Festivalului o reprezintă turismul cultural, culinar şi artizanal local. Vor participa la festival o parte din artiştii, meşterii şi producătorii locali care vor prezenta produse şi ateliere de dansuri şi cântece populare, ţesut, cioplit, olărit şi alte meşteluguri locale. În cadrul festivalului, se va servi mâncare tradiţională locală şi băuturi (apă, sucuri, bere, vin, ţuică).

SCULPTORI PARTICIPANŢI şi lucrările ce se vor realiza:

1. Gabriel Pătraşc – Ilfov: Băieţelul care se caţără în parcul de aventură;
2. Doru Sztan – Dâmboviţa: Râsul (pisica sălbatică) care se caţără în parcul de aventură;
3. Adrian Voican – Vâlcea: Ţăranul de la Muzeul satului;
4. Bălan Fănică – Neamţ: Ţărăncuţa de la Muzeul satului;
5. Edi Schneider – Hunedoara: Mineritul de la Salină;
6. Ioan Ungur – Mureş: Balerina de la terenul de sport;
7. Ionuţ Hodor – Maramureş: Băieţelul cu mingea de la terenul de sport;
8. George Bostănică – Vrancea: Masa cu Dacul şi calul;
9. Nicolae Baicu – Argeş: Masa cu familia de iepuraşi;
10. Mihai Iasinovschi – Caransebeş: Masa cu căprioara şi puiul de căprioară:

PROGRAMUL FESTIVALULUI:
Joi 25.07.2019
08:00 – 12:00 Pregătirea materialului lemnos;
13:00 – 15:00 Deschiderea oficială, cu invitaţi de la Turism, Cultură, Primăria Vaideeni şi Consiliul Judeţean Vâlcea. Se va prezenta un scurt istoric al evenimentului, se vor prezenta sculptorii participanţi şi temele propuse, de către fiecare sculptor în parte care va realiza lucrarea; 
15:00 Începerea procesului de sculptura;

Vineri-Sâmbătă, 26-27.07.2019, Luni-Marţi, 29 – 30.07.2019 – Procesului de sculptură.

Duminică, 28.07.2019 – Pauza sculptorilor, când publicul va putea discuta liber cu sculptorii şi se vor putea bucura de prezenţa artiştilor, meşterilor şi producătorilor locali.

Miercuri, 31.07.2019 vor avea loc finisajele finale şi punerea pe poziţie a sculpturilor.

Joi, 1.08.2019 la orele 13:00 – va avea loc închiderea oficială, cu invitaţi de la Turism, Cultură, Primăria Vaideeni şi Consiliul Judeţean Vâlcea.

                                                                                            C.P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.