Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 7 iulie, 2019

 Istoricul Gheorghe Nichifor propune iubitorilor de istorie din Gorj un nou titlu: „Mihai Viteazul și Dincă Schileru.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 66026169_1411975468940453_6141898439820050432_n-1024x766.jpg

Doi „contemporani” în fața istoriei”. Iată ce spune autorul despre această nouă carte: „Cele două personalități, Mihai Viteazul și Dincă Schileru, „trecătoare” pe meleagul Gorjului în perioade istorice diferite, au rămas întipărite în conștiința locală, de-a lungul vremii. Soarta a făcut ca ei „să se intersecteze”, peste timp, mai cu seamă datorită nouă, urmașilor. O asemenea relaționare ni s-a părut firească pornind de la cele două centenare: Marea Unire și Dincă Schileru. Punctul comun, localitatea Schela, unde ne vedem, noi gorjenii, dar și locuitori ai județelor vecine, în fiecare aînceput de august. Spre deosebire de ceea ce se întâmpla în anii precedenți,  anul 2019 aduce sensuri noi evenimentului. „Unificatorul” – l-am numit aşa pe cel dintâi domnitor al Istoriei noastre care a reuşit să unească laolaltă Ţara Românească, Moldova şi Transilvania – îl are alături pe Dincă Schileru, un localnic, făuritor de Istorie, la trei veacuri de la izbânzile sale.  Ambii, reprezintă spirite cutezătoare, iubitori de țară, buni creștini, dornici de a schimba în bine soarta neamului care i-a plămădit.Toate acestea, dar și altele, ce se vor releva din conținutul lucrării, ne-au îndreptat către formularea  – nimerită – credem noi  „doi contemporani”.
Structurată pe individualizarea celor două personaje istorice, dar, deopotrivă, și pe sublinierea punctelor comune, cartea se dorește un instrument de informare destinat înainte de toate localnicilor, care vor să se apropie de trecutul mai îndepărtat sau mai recent al meleagului natal. Este o „lecție de Istorie” oarecum extinsă, cu trimiteri la fapte mărețe și la inițiatorii lor.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 65975323_2321809617895335_2439417110594584576_n.jpg

Cititorii, de toate vârstele, pot vedea în prezenta întreprindere și un alt mod de a interpreta trecutul, utilizând istoria factuală, cu scopul declarat de a redeștepta sentimentele, prea mult estompate în ultima vreme. Este vorba de o apartenență organică la spațiile și comunitățile în care ne-am născut.
Istoria Gorjului dispune de inepuizabile izvoare în această direcție, dorința noastră de a veni cu exemple similare fiind direct proporțională cu aderența dumneavoastră la asemenea teme. Vă invităm, așadar, să citiți cu atenție o carte despre două personaje care au dorit „altceva” pentru neamul lor. 
Mihai Viteazul, numit pe bună dreptate „cel mai vestit și mai mare dintre voievozii românilor” , a înfăptuit, la 1600, actul cel mai strălucitor al Evului Mediu românesc – unirea politică a Țărilor Române. Potrivnicii săi, implicit ai Unirii, au doborât pe vrednicul român printr-un atac tâlhăresc săvârșit pe Câmpia Turzii, nu departe de Alba-Iulia, pe care o făcuse capitala întregului pământ românesc, dar ei n-au putut niciodată ucide IDEEA pentru care luptase și murise „Unificatorul”.
Dincă Schileru, al doilea personaj al cărții, este simbolul unei generații în schimbare, cum se dorește a fi și cea din zilele noastre. Nimic nu se face „bătând din palme”, efortul constant fiind cheia progresului în toate timpurile. Acasă, în Gorj, peste munți, în Transilvania, la București, în Parlament, în afara fruntariilor, cu oferte locale, Dincă Schileru a trăit pentru el, dar și pentru semenii săi. Cât a reușit? Cu siguranță, suficient de mult, ca să poată deveni o „legendă” a locului.
Primul, Mihai Viteazul, a pregătit ideologic și experimental actul finalizat la 1 Decembrie 1918. Al doilea, fără accente naționaliste, a făcut parte, la Gorj, din ceea ce numim „Generația Marii Uniri”.                                                                                         

Dăruim această carte memoriei lor și îndemnăm cititorii la respect și considerație pentru valorile locului, ale Patriei și ale tuturor celor care au avut ceva de spus în ceea ce privește progresul umanității”încheie, cum nu se putea mai frumos , istoricul prof.dr. Gheorghe Nichifor, scurta prezentare a noului volum apărut sub semnătura sa  la editura bucureşteană NewEst Point, în aceste zile.  Cu promisiunea că volumul: „Mihai Viteazul și Dincă Schileru. Doi „contemporani” în fața istoriei” se va regăsi curând şi în librăriile târgujiene.

Marius BECHERETE 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.