Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 20 iunie, 2019

Dr. Adrian Miclea, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare (DSVSA) Vâlcea, a confirmat faptul că marţi, 19 iunie, în oraşul Băbeni au fost prelevate probe de la un porc domestic şi trimise spre verificare la Laboratorul central pentru suspiciune de infestare cu virusul denumit generic “Pestă porcină”.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 64759829_341161733231734_1932323168203046912_n.jpg

Ulterior, cazul a fost confirmat de analize. Miercuri, 19 iunie 2019, începând cu ora 16:00, a avut loc o şedinţă extraordinară de lucru a Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB) Vâlcea, pe tema situaţiei existente a pestei porcine africane.
Şedinţa a avut la bază o adresă a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea, prin care s-a solicitat convocarea CLCB Vâlcea, având la bază Buletinul de analiză, prin care este confirmat un caz de pestă porcină africană la o suină identificată într-o exploataţie de tip familial din localitatea Băbeni.
În cadrul şedinţei, au fost dispuse prin ordin de prefect măsurile prevăzute de legislaţia în domeniu cu privire la acţiunile de urgenţă care urmează a fi întreprinse de instituţiile cu rol în gestionarea zonelor afectate, prin confirmarea cazurilor de pestă porcină africană. Instituţia Prefectului şi Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vâlcea precizează că încă nu este cazul să se înceapă sacrificarea în masa a porcilor din Băbeni şi comuna vecină Frânceşti. Totusi, s-a dispus măsura interzicerii tăierii animalelor timp de 45 de zile. Personalul sanitar-veterinar va face o inventariere a animalelor, va supraveghea transportul acestora pe drumurile publice şi-i vor informa pe cetăţeni cu privire la măsurile de protecţie care trebuie luate de crescători. În zona de restricţie intră şi localităţile Slăvitesti, Marcea, Şirineasa, Tătărani, Măgura (comuna Mihăeşti), Cocoru, Galicea, Cremenari, Bratia Deal şi Bratia Vale, dar şi cartierul Ostroveni din Ramnicu Vâlcea. La începutul lunii mai a.c., ANSVSA a confirmat mai multe cazuri de Pestă Porcină Africană în Olzenia, după cum urmează: 6 cazuri în judeţil Olt şi cîte unul în Dolj şi Argeş.

C.P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.