Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 10 iunie, 2019

Peste o mie de maghiari au format, joi, 6 iunie 2019, un lanț uman în fața Cimitirului Eroilor din Valea Uzului pentru a nu permite accesul la manifestările autorizate, care urmau să fie organizate de Ziua Eroilor de mai multe asociații românești, până la reglementarea situației create în jurul acestui cimitir. Pe de altă parte, mai mulți cetățeni români aflați în preajma cimitirului pentru a sărbători Ziua Eroilor au rupt cordonul de jandarmi și au pătruns în interior, a transmis Mediafax.

„Autoritățile române nu au fost capabile să asigure ordinea, iar din această cauză au avut loc acte de violență și agresiune fizică în incinta și în preajma cimitirului eroilor din Valea Uzului. Solicităm doamnei premier să îi elibereze din funcție pe ministrul de interne, Carmen Dan, și pe prefectul județului Harghita”, se arată într-un comunicat transmis, joi seară, de către președintele UDMR, Kelemen Hunor.

„Pe timpul desfășurării evenimentului nu au existat violențe între participanți sau între participanți și forțele de ordine. În legătură cu informațiile apărute în spațiul public privind distrugerea unor cruci, din primele constatări nu au fost observate astfel de elemente, dar vor fi desfășurate activități specifice de către organele competente pentru cercetarea la fața locului a tuturor aspectelor”, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei, citat de Mediafax.

Revoltă și neputință, neputință și revoltă, asta simt după ce am văzut ce s-a întâmplat la Cimitirul Eroilor din Valea Uzului. Mă revoltă atitudinea maghiarilor care au ferecat cimitirul și care, deși nu aveau motiv să se afle azi în acel loc, s-au adunat în număr mare pentru a-i împiedica pe români să-și comemoreze eroii. Premeditat și cu intenție clară de a-și arăta antiromânismul. Nu sub forma unor acțiuni de dezaprobare sau rostirii unor revendicări și nemulțumiri, așa cum ar face un grup etnic dintr-o țară europeană, ci provocator și agresiv, așa cum numai ei știu s-o facă. Și o fac cu aceeași ură și determinare cu care în urmă cu aproape 70 de ani, au masacrat românii de la Ip, Trăznea sau Moisei, cu același scop cu care în martie 1990, au pornit revoltele de la Târgu Mureș și l-au mutilat pe românul Cofariu. Nu de confruntări interetnice avem nevoie dar, nu ne dau răgaz să uităm trecutul și perfid, ne atacă și se vaită totodată, că nu li se respectă drepturile. Mai mult, pozează în victime ale românilor. Nu am văzut nicio reacție a vreunui oficial român. Toți se ascund înapoia interesului electoral de intrare în grațiile UDMR, de care depinde accederea și menținerea la putere a partidelor românești și toți vâră capul sub pământ, motivând că nu vor să alimenteze tensiunile interetnice. În același timp însă, UDMR acuză, instigă și sfidează. Și mai ales, dezinformează!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este C.I-Valea-Uzului.jpg

Ei își permit, pentru că știu că, vor fi oricum la putere, că pot dărâma guverne schimbând majorități parlamentare. Din acest motiv, guvernanții români se eschivează, până la complicitate, să ia atitudine împotriva manifestărilor antiromânești. Că acestea îmbracă uneori aspecte iredentiste și revanșarde, este un adevăr pe care autoritățile se feresc să-l rostească, întrucât se știu vinovate. La fel de vinovate sunt și pentru faptul că oficiali maghiari de rang înalt, se plimbă prin România răspândind și întreținând iredentismul și separatismul, Asta mă face să mă simt neputincios și să-mi rumeg revolta, fără speranța de a-i vedea pedepsiți pe cei ce răspândesc sămânța urii. Și dacă spun că mă simt agresat și abandonat de autorități, deși pare o exagerare, este un adevăr, mai ales după ce l-am auzit azi pe ce cel din fruntea Consiliului Național de Combatere a Discriminării, acuzând românii și luând partea maghiarilor în conflictul de la Valea Uzului. Mesajul Sfântului Părinte ,,SĂ MERGEM ÎMPREUNĂ,, a trecut neobservat de iredentiștii care ridică ziduri și trasează granițe între comunități de pe teritoriul României. Cu concursul celor înfiltrați în funcții statale înalte și care întrețin zi de zi, ura și dezbinarea.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.