Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 10 iunie, 2019

Îniţiat de artistul fotograf Teodor Dădălău şi scriitorul Ion Cepoi sub denumirea de Salonul Naţional de Imagini Document (fotografie şi film documentar) în vara anului 1990, cel care avea să devină  peste ani – în 2004 – Festivalul Internaţional al Artelor Vizuale -GORJFEST ajunge astăzi la o ediţie aniversară: cea de a treizecea.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 62156694_674280376349836_8267392937596289024_n-586x1024.jpg

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj organizează, în perioada 9-14 iunie 2019, ediţia jubiliară ce reuneşte circa 100 de artişti plastici nu numai din România, din Europa, ci şi din America de Nord, Asia, Africa sau America de Sud, făcând dovada că, timp de o săptămână, Gorjul va fi gazda unuia dintre cele mai importante evenimente culturale desfăşurate în ultimele decenii, potrivit organizatorilor. Printre numele de referinţă comunicate de aceştia întâlnim pe: sculptorul Jose Cerda i Ferre fost decan al Academiei de Arte din Barcelona, pe arhitectul de renume internaţional Andreea Portrega, tot din Spania, apoi pe  Felicia Savitskaia, fost decan al Academiei de Artă din Chişinău – Republica Moldova sau pe Ivan Kanchev, profesor la Academia de Artă din Gabrovo – Bulgaria, ori pe Bernardo  Federico Neumann, decanul Facultăţii de Pictură din cadrul Academiei de Artă din Buenos Aires-Argentina, ca şi pe Jean Luc Senez –  scriitor, artist plastic şi fotograf francez din Lucon –Valea Loarei, fost corespondent France –Presse. Din programul manifestărilor, am aflat că marţi, 11 iunie la ora 11.11  fix (!!!), la Casa Muzeu de la Hobiţa va avea loc deschiderea festivă, oaspeţii fiind întîmpinaţi de … însuşi Brâncuşi (întruchipat de actorul Ion Alexandrescu – de la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu), câteva ore mai târziu, de la ora 18.00, pe scena teatrului târgujian, acesta întruchipând personajul marelui sculptor în dramatizarea piesei oferită spre vizionare oaspeţilor noştri.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 62200893_1088835527970552_6083000093001121792_n.jpg

A doua zi, va fi o zi etnografică organizată în colaborare cu Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului – partener, ca şi Teatrul Dramatic târgujian – al ediţiei din acest an a GORJFEST –XXX, în spaţiul generos oferit de zestrea spirituală a Gorjului din Muzeul de la Curtişoara, unde casele de patrimoniu vor fi însufleţite de către artiştii profesionişti ai Ansamblului. După care va fi o vizită la Horezu – Vîlcea, zonă vestită prin meşerii populari în ale olăritului, cu un popas la Novaci şi, la întoarcere, seara se va încheia cu o cină ciobănească tradiţională cu produse culinare specifice zonei la Baia de Fier oferită de inimosul întreprinzător local, Constantin Mihuţescu fostul edil al comunei. Joi, 13 iunie, va fi Ziua Marilor Expoziţii, o zi consacrată expunerii artelor vizuale prin lucrări reprezentative. De la orele 11.00, la Casa de Cultură din Motru se va vernisa expoziţia „Arta Gorjului de la mic la mare”, expozanţi fiind trei elevi cu vîrsta de 8 ani şi trei artişti plastici consacraţi gorjeni. După amiaza, de la orele 17, la Muzeul Judeţean „Alexandru Ştefulescu” va avea loc vernisajul Salonului Internaţional de Arte Vizuale GORJFEST 2019, prilej cu care se va lansa şi Catalogul ediţiei jubiliare cu numărul 30 a Festivalului. Seara, particapanţii  la Festivalul Internaţional al Artelor Vizuale -GORJFEST  2019 vor fi oaspeţii comunei Negomir, gazde fiind primarul Tudor Oiţă şi consilierul judeţean Ion Gruescu, fost edil al comunei. Vineri, 14 iunie 2019, la ora 11 în Sala Maură a Palatului Administrativ din municipiul Tg Jiu participanţii vor avea o întâlnire cu oficalităţile administraţiei judeţene şi locale, prlej cu care se va încheia şi ediţia din acest an a Festivalului Internaţional al Artelor Vizuale -GORJFEST  2019. Urându-le de pe acum oaspeţilor noştri  din toată  lumea  tradiţionalul BUN VENIT, ACASĂ LA BRÂNCUŞI, aici, pe meleagurile Gorjului, ne dorim să rămână cu ceva din ospitalitatea, frumuseţea şi măreţia acestor locuri şi oameni  de pe aceste plaiuri mirifice, binecuvântate de Dumnezeu.

                                                                                Marius BECHERETE           

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.