Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

vineri 24 mai, 2019

Nu există un mare talent fără o mare voinţă. Aceste cuvinte pot constitui genericul portretului interpretului Ion Ghiţulescu. Maestrul s-a născut pe 25 mai 1949 la Homeşti, jud. Buzău. De peste 35 de ani este gorjean. Aflând probabil că „nu-i românul ca olteanul, nici olteanul ca gorjeanul”a început activitatea la Ansamblul „Doina Gorjului”, reuşind în scurt timp să se identifice cu acest spaţiu cultural.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 61475216_2653228971371446_1294324081532862464_n.jpg

Experienţele de început sunt totdeauna definitorii pentru istoria personală a protagonistului. Ion Ghiţulescu a activat doar în ansambluri care purtau şi poartă nume de rezonanţă românească, dor, doină: „Doruleţ”, din Buzău, „Doina Vrancei”, „Doina Gorjului”. S-a apropiat de spaţiul mirific al Gorjului trecând prin experienţa debutului în urmă cu peste 50 de ani la „Doina Argeşului”.

Probabil că „Nea Ion”, aşa cum i se spune), se raportează la această dată, 1964, susţinând că are o jumătate de veac de activitate ca solist. Aş îndrăzni să spun că este interpretul fără vârstă, nu ştiu cum era acum 50 de ani, dar ştiu că nu a îmbătrânit în jumătatea de veac, de când domină scena românească a cântecului popular.

FLOAREA CALOTĂ, PĂRINTELE CRISTIAN POMOHACI, LUPU ȘI CORNELIA REDNIC – REGAL FOLCLORIC LA ANIVERSAREA ZILEI DE NAȘTERE A MAESTRULUI INTERPRET DE FOLCLOR AUTENTIC ION GHIȚULESCU – SĂCELU 2019! LA MULȚI ANI MAESTRE! Realizator imagine, jurnalist Ionel CILICA – DIACONU

Publicată de Universul Olteniei pe Joi, 23 mai 2019

Într-un interviu Ion Ghiţulescu mărturisea că a visat să fie actor. Interpretul este actor, el re-crează prin fiecare nouă interpretare, o amprentează cu personalitatea sa uşor de recunoscut şi cu emoţiile irepetabile ale acelui moment al rostirii. Dar, mai mult, Ion Ghiţulescu este actorul care readuce în actualitate personaje celebre din muzica românească.

Barbu Lăutaru este o asemenea „prezenţă”, care, în memoria colectivă va fi asociată cu imaginea lui Ion Ghiţulescu. Asumarea unui asemenea rol, cel al lui Barbu Lăutarul este riscantă. Te compari cu modelul şi nu poţi fi decât o replică peste timp. Cum a reuşit Ion Ghiţulescu să se impună? Prin talent, prin voce, prin prezenţa scenică, prin interpretarea rolului fără ostentaţie. Este un Nea Mărin, rol memorabil al actorului Amza Pellea. Dincolo de marile roluri, Amza va rămâne Nea Mărin.

Aşa este Nea Ion, un Barbu Lăutaru al timpului de-acum, care aduce în prim-plan cântecele vechi, cu o amplitudine a vocii care „umple” sala (chiar şi a Palatului) şi de care ţi se face dor mai ales la zilele de petrecere. Iar viaţa este o „petrecere” (vorba lui Marin Sorescu).

Îi plac cântecele de dragoste şi le interpretează cu patos (doar s-a însurat la 17 ani şi îşi iubeşte soţia şi după  mai bine de o jumătate de veac), îi place să domine scena (poate de aceea vocea sa „rotunjeşte” un tablou folcloric, la final), îi place să creeze atmosfera de petrecere şi spectacol (de aceea a fost mult timp director artistic al Ansamblului „Doina Gorjului”). Îi plac cântecele de uliţă mare, dar şi cele de „uliţă mică” ( un alt …Nea Ion, ascultat cum se asculta Europa Liberă pe vremuri).

FLOAREA CALOTĂ, PĂRINTELE CRISTIAN POMOHACI, LUPU ȘI CORNELIA REDNIC – REGAL FOLCLORIC LA ANIVERSAREA ZILEI DE NAȘTERE A MAESTRULUI INTERPRET DE FOLCLOR AUTENTIC ION GHIȚULESCU – SĂCELU 2019! LA MULȚI ANI MAESTRE! Realizator imagine, jurnalist Ionel CILICA – DIACONU

Publicată de Universul Olteniei pe Joi, 23 mai 2019

Îi plac romanţele şi poeziile, fiecare romanţă fiind o poezie a unui timp. Interpretându-le se deconspiră un sentimental şi patosul cu care interpretează dă tinereţe acelei romanţe, cu toate că e veche „de când lumea”. Ascultându-i cântecele auditoriul se identifică cu un timp, cel al melodiilor nepieritoare. Este o plăcere a dominării prin talent, ce se vede pe chipu-i luminos la finalul recitalului.

Spectatorii, radioascultători sau telespectatori reprezentând generaţii diferite, sunt captaţi de vocea amplă, rezonantă, de cântecele parcă ştiute de toţi, de vibraţia emoţională a interpretului. Spania, Portugalia, Franţa, Elveţia, Turcia şi mai ales Israel sunt tot atâtea repere pe o hartă imaginară, creionată cu cântecul de Ion Ghiţulescu în decenii de muncă, talent şi voinţă. Dar este o creionare ca în crochiurile lui  Picasso, dintr-o linie, care se întoarce la locul de unde a pornit.

La Casa Americii din Israel i s-a decernat titlul de „Cântăreţul anului 2008”( este doar un detaliu semnificativ al activităţii sale). Statornicie, talent, pasiune şi voinţa de a aduce în fiecare etapă a vieţii noul care se revendică din autentic – iată „ingredientele” unei vieţi artistice de referinţă. Astăzi, la ceas aniversar, la împlinirea celor 70 de ani de viaţă închinată muzicii populare tradiţionale româneşti, prietenii l-au sărbătorit chiar acasă la el, venind în Gorj invitaţi din toate colţurile ţării, colegi interpreţi din Oaş, Maramureş, Moldova, Banat, din Bucureşti, ba chiar şi prieteni din Ţara Sfântă, copleşindu-l cu daruri şi însemne de onoare şi excelenţă.

ANIVERSAREA ZILEI DE NAȘTERE A MAESTRULUI INTERPRET DE FOLCLOR AUTENTIC ION GHIȚULESCU

ELITELE FOLCLORULUI ROMANESC LA ANIVERSAREA ZILEI DE NAȘTERE A MAESTRULUI INTERPRET DE FOLCLOR AUTENTIC ION GHIȚULESCU – SĂCELU 2019! LA MULȚI ANI MAESTRE! Realizator imagine, jurnalist Ionel CILICA – DIACONU

Publicată de Universul Olteniei pe Joi, 23 mai 2019

I-au fost alături şi colegii de scenă de la  la Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului împreună cu directorul Gheorghe Porumbel, câtntând şi încântând invitaţii, acompaniind oaspeţii solişti. O astfel de Diplomă de Excelenţă i-au decernat şi autorităţile judeţene prin intermediul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Gorj, prof.dr. Gheorghe Nichifor.

ANIVERSAREA ZILEI DE NAȘTERE A MAESTRULUI INTERPRET DE FOLCLOR AUTENTIC ION GHIȚULESCU – SĂCELU 2019! LA MULȚI ANI MAESTRE! Realizator transmisiune, jurnalist Ionel CILICA – DIACONU

Publicată de Universul Olteniei pe Joi, 23 mai 2019

O colecţie întreagă de inimi având în centru semnul trudei ţăranului român -palmele – şi pe margine numele  mai multor prieteni  ai lui nea Ion – care au umplut curtea casei – oficialităţi, artişti, interpreţi veniţi să-l felicite şi să-l cinstească la ceas aniversar, şi a căror enumerare s-ar întinde pe câteva pagini de ziar, rămâne mărturie preţuirii care I se acordă nu numai azi, ci peste timp. 

Cu toţii, oaspeţi şi gazde au fost poftiţi la un pahar de vin din … beciul lui Ion Ghiţulescu şi au gustat din bucatele specific ciobăneşti – nu a lipsit gustosul tocan pregatit de cunoscuta baciţă Marioara Babu  – preparate ca la Stâna Ştefanu, sus pe Transalpina. 

Din fotografii şi videoclipurile ce însoţesc acest reportaj veţi putea constata şi singuri atmosfera de sărbătoare şi de bucurie, identificând cu siguranţă soliştii şi ceilalţi oaspeţi la aniversarea celor 70 de ani de viaţă ai maestrului Ion Ghiţulescu. 

La Mulţi Ani sănătoşi, nea Ioane!                                                                                                                       MARIUS BECHERETE Foto şi imagini video: IONEL CILICA-DIACONU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.