Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

vineri 10 mai, 2019

 „ În timp ce PSD se ocupă de investiţii în domeniul sănătăţii,  preşedintele Iohannis îşi face campanie electorală cu ajutorul celor care au închis spitale şi i-au gonit pe medici.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 59897715_453818588719642_204356266225565696_n.jpg

Un număr de 67 unităţi medicale au fost închise de PDL-ul domnilor Boc şi Băsescu, preluat şi promovat cu entuziasm în PNL-ul de azi, pe care îl susţine în fiecare zi preşedintele Iohannis ” consideră deputatul   social democrat de Vâlcea, Daniela Oteşanu. Aceasta spune că  Iohannis pur şi simplu nu are temeiul moral să se pronunţe pe domeniul sănătăţii, câtă vreme este susţinător şi lider al celor care au închis spitale şi i-au gonit pe medici din ţară şi cu atât mai puţin este îndreptăţit să critice PSD. „Ceea ce a făcut guvernarea social-democrată în ultimii 20 de ani, nu s-a făcut în precedenţii 28! Ceea ce face preşedintele, este campanie electorală. Spre deosebire de dezastrul din epoca foştilor PDL-işti care şi-au găsit refugiul în PNL, în anii guvernării PSD s-au deschis spitale, s-au modernizat şi s-au dotat toate unităţile medicale judeţene, s-au mărit salariile medicilor până la un nivel comparabil cu cel din UE, s-au făcut şi se fac investiţii fără precedent.  Angajamentul PSD, care face din sănătatea românilor o prioritate maximă, este veritabil şi este dovedit de fapte, spre deosebire de Klaus Iohannis care nu face decât propagandă electorală. În cei doi ani de guvernare PSD s-au construit 3 spitale noi: Spitalul de la Mioveni, care va fi inaugurat în iunie 2019, Spitalul pediatric Victor Gomoiu din Bucureşti şi Spitalul Municipal din Craiova.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 59824098_2719568324724815_3534780049070751744_n.jpg

În acest an, Guvernul PSD a alocat cele mai multe fonduri pentru domeniul sănătăţii, astfel încât nu doar să fie continuate programele începute în anii anteriori, ci să fie demarate şi noi proiecte, menite să îmbunătăţească serviciile medicale de care beneficiază populaţia.
Ministerul Sănătăţii are cu 1,7 miliarde de lei în plus la bugetul din 2019. Este o creştere de 19% a resurselor financiare, faţă de anul trecut. În acelaşi timp, Casa Naţională de Asigurări în Sănătate are cu 6,1 miliarde de lei în plus faţă de anul trecut. În 2019, bugetul CNAS ajunge la obiectivul de a avea 4,84% din PIB, după ce mulţi ani ţinta de 5% a fost doar un deziderat.
În ceea ce priveşte investiţiile operaţionale, bugetul pentru investiţii şi aparatură medicală a crescut semnificativ în 2019, cu 84%, şi a ajuns la peste un miliard de lei. Astfel, au început să se aloce bani pentru achiziţionarea de aparatură, reparaţii capitale şi finalizarea lucrărilor de investiţii începute la Spitalul de Pediatrie din Timişoara, Spitalul din Fălticeni început în 1990, blocul operator al Spitalului Universitar.
Este foarte important că anul acesta va fi achiziţionată aparatură pentru blocurile operatorii de urologie, necesare pentru tehnicile chirurgicale minim invazive, conform standardelor europene, pentru toate cele 14 centre principale din ţară. Ultimele achiziţii în domeniu au fost făcute acum 17 ani, în 2002, astfel încât aparatura existentă are un grad mare de uzură.
De asemenea, a crescut finanţarea şi pentru funcţionarea cabinetelor medico-sociale, pentru asistenţa comunitară, medicina şcolară şi pentru asigurarea cofinanţărilor destinate proiectelor finanţate din fonduri europene.
Îngrijirea şi sănătatea copiilor a devenit o prioritate maximă pentru actuala guvernare. În câteva zile, se finalizează achiziţia celor 1.000 de incubatoare pentru toate maternităţile din România. Continuă dotarea cu aparatură imagistică de înaltă performanţă a secţiilor de neonatologie şi ginecologie şi se finanţează testul genetic de screening prenatal neinvaziv care depistează şi testează anomaliile genetice ale fătului. Se estimează un număr de 200.000 de gravide beneficiare.
Alte măsuri cu impact direct asupra mamelor, sunt: creşterea finanţării pentru fertilizarea în vitro, introducerea programului naţional de testare şi tratament pentru carenţa de vitamina D în două etape – profilaxia rahitismului la sugar şi gravidă cu extindere la copil după 18 luni şi screening pe grupe de vârstă, în funcţie de criterii şi factorii de risc al deficitului sever de vitamina D.
În legătură cu tratamentul bolilor grave, din acest an se asigură inclusiv finanţarea pentru testarea markerilor tumorali şi moleculari, necesari pentru prescrierea medicamentelor inovative, nou introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite, pe care acum o sponsorizează firmele de medicamente. Şi în 2019, lista de medicamente compensate şi gratuite va fi modificată trimestrial, pentru o mai bună actualizare a tratamentelor necesare, în pofida faptului că legislaţia prevede cel puţin o corecţie pe an. Totodată, pacienţii români vor avea în fiecare an acces la tratamente inovative de ultimă generaţie ” a declarat Daniela Oteşanu, deputat PSD Vâlcea.

C.P.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.