Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 15 aprilie, 2019

Un incendiu a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, care a fost evacuată, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenţie citate de site-ul cotidianului Le Figaro.

Imaginea articolului LIVE: Incendiu de proporţii la Catedrala Notre-Dame din Paris/ O parte a acoperişului s-a prăbuşit/ Parchetul a lansat o anchetă

UPDATE ORA 23:40 – Jean-Claude Gallet, comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, a declarat că următoarele 90 de minute sunt „cruciale” pentru salvarea catedralei, potrivit CNN.

Există riscul ca clopotul să cadă. Dacă se întâmplă acest lucru, se va prăbuşi turnul. Sunt pompieri în interiorul şi exteriorul catedralei. Următoarele 90 de minute sunt cruciale”, a declarat acesta.

Trebuie să câştigăm această bătălie şi să oprim extinderea flăcărilor. Cel mai eficient este să acţionăm din interior. Nu suntem siguri dacă vom putea să oprim extinderea incendiului către turnul nordic al clădirii”, a adăugat oficialul.

UPDATE ORA 22:50 – Postul de televiziune France 2 relatează că poliţia tratează incendiul ca pe un accident, însă Parchetul din Paris a precizat că a lansat o anchetă.

UPDATE ORA 22:17 – Preşedintele României Klaus Iohannis, şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, au reacţionat pe Twitter. 

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, luni seară, că veştile despre incendiul la Catedrala Notre-Dame din Paris sunt „sfăşietoare”, precizând că România este alături de Franţa.

„Veşti şfâşietoare din Paris. Notre-Dame, un simbol istoric al culturii europene, este în flăcări în această seară. România este alături de Franţa”, a scris Klaus Iohannis, luni seară, pe Twitter.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni seară, că este afectată de veştile teribile de la Paris, iar gândurile ei se îndreaptă către prietenii noştri francezi. Premierul a adăugat că Notre-Dame este un simbol al Franţei şi al Europei.

Sunt afectată de veştile teribile din Paris. Catedrala Notre-Dame este un simbol al Franţei şi al Europei. Gândurile mele se îndreaptă către prietenii noştri francezi”, a transmis Viorica Dăncilă, luni seara, pe Twtitter, într-un mesaj postat în limba franceză.

„Este şocant să văd cum arde unul dintre reperele Parisului şi ale Franţei. Iubim Catedrala Notre-Dame mai mult ca niciodată. Pierderea pe care o suferă Parisul este şi pierderea noastră”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, luni, pe Twitter.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a afirmat că este de neconceput pierderea Catedralei Notre-Dame, una dintre cele mai emblematice arhitecturi din lume.

„Imagini devastatoare în direct cu focul de la Notre-Dame. Este de neconceput pierderea uneia dintre cele mai emblematice arhitecturi din lume. Sper că toată lumea va fi în siguranţă”, a scris George Ciamba, luni seară, pe Twitter.

UPDATE ORA 21:40 – Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, s-a deplasat luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, pentru a asista la operaţiunile de stingere a incendiului.

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, s-a deplasat luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, pentru a asista la operaţiunile de stingere a incendiului.

Emmanuel Macron şi-a întrerupt întâlnirile programate şi a ajuns la Catedrala Notre-Dame la ora 20.15 (21.15, ora României).

O parte a acoperişului Catedralei Notre-Dame s-a prăbuşit din cauza incendiului, produs în timpul unor lucrări de renovare.

„Catedrala Notre-Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări. Emoţii pentru întreaga naţiune. Gândurile mele sunt la toţi catolicii şi la toţi francezii. La fel ca toţi compatrioţii noştri, sunt trist să văd cum arde o parte a noastră”, a transmis Emmanuel Macron prin Twitter.

Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19.50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

Catedrala, monumentul istoric cel mai vizitat din Europa, a fost evacuată.

Numeroase echipaje de pompieri încearcă să stingă incendiul.

Catedrala romano-catolică Notre-Dame din Paris, situată în Arondismentul 4 al capitalei Franţei, este unul dintre monumentele emblematice ale Parisului.

Catedrala, care datează din secolul XII, este vizitată anual de circa 13 milioane de turişti. 

Construcţia a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345. 

În timpul iacobinilor (1793-1794), catedrala a fost profanată devenind „Templu al Raţiunii” şi loc unde erau citite şi dezbătute operele iluminiştilor în timp ce era venerată „Fiinţa Supremă”.

Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat aici împărat al Franţei pe data de 2 decembrie 1804.(Mediafax)





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.