Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

luni 15 aprilie, 2019

Recent, la Novaci a avut loc o întâlnire a primarilor din 15 localităţi gorjene, în special din zona submontană a judeţului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 57325127_2031114990528155_8334783100479340544_n.jpg

Este vorba despre edilii  comunelor: Dăneşti, Scoarţa, Bălăneşti, Săcelu, Bumbeşti-Piţic, Bengeşti-Ciocadia, Prigoria, Roşia de Amaradia, Alimpeşti, Polovragi, Baia de Fier, Crasna şi Muşeteşti şi primarul oraşului gazdă, Dumitru Leuştean. Oraşul Novaci şi alte 11 comune din nord-estul judeţului Gorj ar putea fi racordate, în curând, la reţeaua de gaze, despre acest proiect comun de racordare la sistemul de gaze vorbindu-le participanţilor chiar  Dumitru Leuştean. „ La Novaci există acea conductă de aducţiune care pleacă de la Colibaşi şi ajunge chiar în centrul localităţii . O tentativă a mai fost în 2014, de a face distribuţie în localitate, dar au fost nişte probleme care nu s-au rezolvat şi am ajuns acum în stadiul în care toate aceste localităţi îşi doresc gaze. În plus, la noi în judeţ, la Licurici, este cea mai puternică sondă din România. În 24 de ore există undeva la 1,6 milioane metri cubi care sunt exploataţi şi pleacă pe conducte şi ajung în alte zone ale ţării şi de ce nu ar rămâne şi în judeţ”, a precizat primarul Leuştean, menţionând că oamenii îşi doresc să scape de chinul de a mai folosi lemne şi butelii pentru încălzirea locuinţelor şi pregătirea hranei.
O firmă de specialitate lucrează deja la elaborarea studiilor de fezabilitate pentru fiecare dintre cele 11 localităţi rămase interesate de proiect. „Suntem la un stadiu avansat de finalizare a acestor studii de fezabilitate, mai exact cifre care ne vor fi necesare pentru accesarea fondurilor. Pe 30 aprilie, cel mai târziu, vom avea aceste date şi fiecare primărie va şti suma necesară”, mai spune edilul din Novaci.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 57503508_345751216060276_8302010627405119488_n.jpg


Potrivit acestuia, primarii ar avea la dispoziţie două surse de finanţare pentru realizarea acestei importante investiţii. „Ne-am gândit şi la sursele de finanţare, e normal, e cea mai importantă problemă. Sunt două variante: prin Fondul de Dezvoltare şi Investiţii sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.  Fiecare, după ce avem în faţă acest studiu de fezabilitate, o să vedem care este cea mai la îndemână sursă de finanţare, pentru că la fiecare există nişte normative şi poate şi nişte limite la care să ne putem alinia. Este o investiţie foarte mare pentru  toate localităţile”, a spus Leuştean.
Alimentarea cu gaze naturale va constitui o alternativă la încălzirea cu lemne şi pentru zona turistică Rânca. „Problema folosirii lemnului pentru sezonul rece este deja una deosebită. În primul rând, majoritatea pădurilor încep să devină mai private pe zi ce trece şi nu numai, iar preţul de folosinţă a lemnului este tot mai scump, nu numai la Novaci, ci şi în celelalte zone limitrofe şi la Rânca”, a conchis primarul din Novaci, Dumitru Leuştean.            

                                                                         B.Marius

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.