Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

duminică 17 martie, 2019

Președintele Consiliului Județean Mehedinți, Aladin Georgescu, a participat în zilele de 14 și 15 martie 2019, la cel de-al 8-lea Summit european al regiunilor și orașelor, eveniment intitulat ”(Re)Construirea EUropei” care s-a desfășurat la București.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 53923214_2002156376745938_1537423315000360960_n-1024x768.jpg

Invitația a venit din partea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din  România și a Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, evenimentul fiind organizat în contextul în care România asigură în această perioadă președinția Consiliului Uniunii Europene. Evenimentul este o premieră importantă pentru România, întrucât este cea mai mare reuniune a primarilor, preşedinţilor consiliilor regionale şi a altor aleşi la nivel local şi regional din întreaga Europă. Temele dezbaterilor programate au fost legate de  viitorul Uniunii Europene și modalitățile de implicare mai eficientă a cetățenilor în proiectul european prin intermediul autorităților locale și regionale.

Summitul a fost organizat, în comun, de Comitetul European al Regiunilor, Președinția română a Consiliului Uniunii Europene și delegația română la Comitetul European al Regiunilor​. În cadrul evenimentului, s-a adoptat o declarație menită să prezinte viziunea unei Uniuni Europene reînnoite a liderilor locali și regionali care, astfel, doresc să-și facă auzită vocea înainte de alegerile europene din luna mai și de următorul mandat al instituțiilor UE. În documentul intitulat  „Construirea UE de la temelie, împreună cu regiunile și orașele” se arată, între altele:  „Uniunea Europeană, construită pe principiile libertății, solidarității, democrației, respectării drepturilor omului, a libertăților fundamentale și a statului de drept, a adus populației din Europa o perioadă durabilă de pace și dezvoltare. Europa se transformă cu o viteză fără precedent în contextul globalizării, revoluției digitale, schimbărilor climatice și demografice. Dacă nu dorim ca integrarea europeană să devină un proces reversibil, aceste transformări, care cristalizează inegalități sociale, economice și teritoriale, trebuie să fie însoțit, configurat și reglementat printr-un efort concertat al tuturor nivelurilor de guvernare, în special în condițiile în care o treime din cheltuielile publice și peste jumătate din investițiile publice se realizează la nivel subnațional.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 54515455_759250431137264_182388071147241472_n-1024x768.jpg

În plus, în medie, încrederea în nivelurile de guvernanță locală și regională este mai mare decât încrederea în guvernul național și, în majoritatea statelor membre, este mai mare și decât încrederea în UE. În acest context, orașele și regiunile UE și reprezentanții lor aleși oferă o relație de proximitate, încredere și stabilitate în UE, într-o perioadă în care divergențele și confruntările se accentuează. Această stabilitate este vitală pentru a construi în continuare un viitor european comun pentru generația următoare. Noi, oamenii politici ai Uniunii Europene aleși la nivel regional și local, suntem convinși că Uniunea Europeană are nevoie de orașele și regiunile sale în aceeași măsură în care ele au nevoie de Uniunea Europeană. Această declarație constituie contribuția noastră la pregătirea agendei strategice 2019-2024 care va fi prezentată liderilor UE la Sibiu, la 9 mai 2019”

C.P. 





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.