Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

joi 14 martie, 2019

Locuitorii satului Pociovaliștea din orasul Novaci, cetățenii care au plecat departe de locurile natale, cei care au lucrat în această localitate, tineri și vârstnici, se vor întalni pentru a doua oară sub genericul ”ÎNTÂLNIRE ÎNTRE GENERAȚII”, la Școala Gimnazială Pociovaliștea, pe 24 martie 2019 la ora 11.00.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Novaci.jpg


Initial, organizarea acestui eveniment a pornit de la o idee a actualei directoare a Casei de Cultură Novaci, îmbrățișată cu entuziasm maxim de o fostă elevă a școlii stabilită în București și de conducerea orașului, opțiunea fiind aceea de a sărbători 100 de ani de Românie într-o forma inedită.
Inițiatoarea proiectului, coordonatorii, organizatorii și toti cei împlicati au gândit că fiecare om ar trebui să îsi facă timp pentru bucurii ”ale sufletului”, pentru recreere într-un alt mediu decât cel devenit prea obișnuit, pentru a zâmbi mai mult și pentru a depăna amintiri.
Prima întâlnire a fost un succes total, surprizele oferite de pociovăliștenii localnici sau răspândiți în toată lumea prezenți fizic sau prin intermediul transmisiunilor online, dialogul între foști profesori și elevi, între colegi și prieteni, între reprezentanți ai generatiilor anterioare și actuali elevi ai școlii i-au determinat pe organizatori să repete experiența acelei întâlniri. Anul acesta vor fi comemorati învățătorii Victor Țivlea, Seghie Leustean și fiul acestuia, fost director de școală și fost primar, toti trecuti în rândul îngerilor călăuzitori de destine.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Pociovalistea.png


Printre fiii satului plecati de foarte mult timp din localitate care ne-au onorat cu prezența anul trecut au fost profesorul universitar Aurel Bejancu, cadru didactic cu o experiență colosală acumulată predând la universități din România dar și în țările arabe, profesor universitar Liviu Bocâi care a predat la universitățile din Iasi, București, Cluj, Timișoara și Arad, dr. ing. Ion Tomescu, fost ministru al mediului. Au venit la întâlnire neașteptat de multi absolvenți ai școlii (peste 150 de persoane) din ultimii 50 de ani: Simina Staicu(judecător), Cornelia Tomescu ( prorector U.C.B.), Maria Moța (consultant fonduri U.E.), Lidia Badalea – Lică( farmacist), RalucaTurcitu (farmacist), prof. Ion Buduran, prof. Dumitru Bondoc, prof. Gheorghe Ticu și multi altii primiti deactualul primar al orasului Novaci, dr.ing. Dumitru Leuștean, elev al aceleiași școli.
A doua ediție a acestui eveniment va aduce noutăți în organizare și desfășurare. Despre trecutul și viitorul satului Pociovalistea, parte a orasului Novaci vor vorbi domnii Cristian Grecoiu, autor al Monografiei satului Pociovaliștea și domnul primar Dumitru Leuștean. Se pregătesc convorbiri online în direct cu foști elevi ai școlii care trăiesc în diaspora.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Intalnire-Novaci.jpg

Vor fi invitați urmașii învățătorilor Victor Țivlea și Serghie Leuștean și invitați surpriză vor vorbi despre aceștia. Organizatorii vor realiza un album electronic cu fotografii oferite de către cetățenii care au studiat la această școală. Se vor depăna amintiri și participanții vor fi provocați a povesti întâmplări picante din viața de elev. Bunicile vor oferi diverse preparate culinare nepoților, fără a fi neglijate și surprizele de factură artistică în interpretarea actualilor elevi ai școlii.
Organizatorii își doresc să îi determine pe participanți să se implice activ în viața comunității, să pună umărul fiecare cât poate și cum poate pentru dezvoltarea zonei din toate punctele de vedere.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Pociovalistea.jpg

Activitatea se vrea a fi o provocare pentru părinții care aleg să își aducă fiicele și fiii la școala din sat, fără resentimentele create de mirajul ”școală de oraș”. Activitatea va fi o lecție de educație prin cultură a membrilor unei comunități care așa cum a fost de sute de ani, trebuie să rămână unită.
Așteptăm cu drag toate persoanele care doresc să participe. Prezența fiecăruia va fi o bucurie pentru organizatori. O bucurie a revederii, o bucurie a primei întâlniri, o bucurie a vieții pe care ne-o putem face singuri, noi, oamenii într-o zi de duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.