Fondat: 2015, Ion Cilica-Deaconu

ISSN: 2458-097X

ISSN-L: 2458-097X

Cotidian de informare, anchetă și comentarii

marți 12 martie, 2019

Înscrierea în patrimoniul mondial a Ansamblului Brâncuşi de la Târgu-Jiu va fi reanalizată după 2020, după ce UNESCO va decide dacă siturile de acest tip, asociate unui conflict istoric recent, converg cu misiunea Convenţiei Patrimoniului, se arată într-un răspuns al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale la solicitarea  MEDIAFAX.

„În cazul dosarului de la Târgu-Jiu, raportul de evaluare al ICOMOS (International Council on Monuments and Sites, n.r.) nu recomanda înscrierea în Lista Patrimoniului Mondial a Ansamblului
Monumental Brâncuşi, din raţionamente tehnice, în raport cu prevederile Convenţiei. S-a considerat, ca urmare a analizării dosarului, că este vorba despre o proprietate alcătuită din mai multe elemente, caz în care fiecare componentă trebuie să dovedească valoarea universală excepţională (conceptul-cheie al Convenţiei). Astfel, de exemplu, nu se poate dovedi valoarea universal excepţională doar pentru scaunele din ansamblu, luate separat. Pornind de la această logică, ICOMOS a sugerat o posibilă evaluare pozitivă a «Coloanei fără sfârşit», luată separat. Un asemenea scenariu nu este acceptabil, pentru că opera lui Brâncuşi de la Târgu-Jiu reprezintă un tot unitar. În aceste condiţii, s-a decis retragerea dosarului în 2015, pentru a putea fi reanalizat şi revizuit”, se arată în răspunsul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN).

Potrivit MCIN, „începând cu 2016, au fost organizate consultări cu Centrul Patrimoniului Mondial, din cadrul UNESCO, şi cu ICOMOS, în urma cărora s-a conturat o nouă abordare, care are în vedere prezentarea clară a naturii unitare şi indivizibile a ansamblului şi a relaţiei cu oraşul, ca element definitoriu, chiar de la origine”.

Înscrierea Ansamblului Monumental Brâncuși de la Târgu-Jiu a fost amânată în 2018, potrivit deciziei Comitetului Patrimoniului Mondial – 42 COM 8 -, întrunit la cea de-a 42-a sesiune, care a avut loc la Manama, Bahrain, în perioada 24 iunie – 4 iulie 2018.

„După o analiză preliminară a dosarului, Comitetul Patrimoniului Mondial a fost informat de către ICOMOS cu privire la faptul că Ansamblul Monumental Brâncuşi de la Târgu-Jiu este un sit de tip memorial al Primului Război Mondial. Suspendarea temporară a evaluării dosarului Brâncuşi vine pe fondul unei evoluţii generale a politicii UNESCO şi nu are ca punct de plecare contextul specific al propunerii din partea delegaţiei României”, se mai arată în răspunsul la solicitarea MEDIAFAX.

Astfel, parcursul includerii siturilor asociate cu conflicte istorice recente va fi discutat la cea de-a 44-a sesiune a Comitetului, programată în 2020, când se va decide dacă acestea converg cu scopul, misiunea şi orientările operaţionale ale Convenţiei Patrimoniului, potrivit reprezentanţilor MCIN.

UNESCO urmăreşte luarea unei decizii universal aplicabile în cazul tuturor dosarelor pentru situri asociate conflictelor istorice recente. Un exemplu în acest sens, spun reprezentanţii MCIN, este şi  propunerea comună Belgia-Franţa, înaintată în ciclul 2017-2018, de înscriere în patrimoniul mondial a Siturilor funerare şi de memorie ale Primului Război Mondial (frontul vestic), amânată în cadrul aceleiaşi a 42-a  sesiuni.  

Reamintim că, peste doar câteva zile, la 16 martie, vom comemora 62 de ani de la trecerea în eternitate a marelui sculptor gorjean.                                                                                    C.P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.